Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Την επέτειο της εθνικής εξέγερσης του 1821 τίμησε με εκδηλώσεις της η Νομαρχία Τρικάλων.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχε η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών του νομού.

Το Δ.Σ. του συλλόγου πρωινή δοξολογία που τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλέξιο, στο Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου. Το λάβαρο του συλλόγου με έμβλημα το μονοκέφαλο αετό των Κομνηνών ήταν παρών καθ όλη τη διάρκεια της δοξολογίας συνδέοντας το χθες με σήμερα, το παρελθόν που έφτασε στο παρών μέσα από το ιδιαίτερο εκείνο κομμάτι του ελληνισμού, του Ποντιακού, που κράτησε και διατήρησε αλώβητες μνήμες αιώνων. Τα νεαρά ποντιόπουλα του συλλόγου, επιλέχθηκαν να συνοδέψουν και να κρατήσουν το λάβαρο συμβολίζοντας το μέλλον που έρχεται μέσα από τη νέα γενιά, που με τη σειρά της αναλαμβάνει να κρατήσει, να διασώσει και να μεταλαμπαδεύσει την ιστορία, τις μνήμες και την πολιτιστική μας παράδοση.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον πρόεδρο του συλλόγου, Κοσμά Αποστολίδη στο μνημείο της Σ.Μ.Υ. Τρικάλων.

Την παρέλαση των συλλόγων - φορέων της παράδοσης άνοιξε η Εύξεινος Λέσχη με τη συνοδεία νταουλιού και καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο των Τρικάλων που πλέον αναγνωρίζει σε αυτήν ένα μικρό μεν πληθυσμιακά αλλά πολύ δυναμικό σε παρουσία και κοινωνική δράση, κομμάτι του.




Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων
Καλαμπάκας 28
Τρίκαλα
Τ.Κ. 42100
Τηλ. & Fax: 2431074588
www.efxeinostrikalon.gr
pontiakostrikalon@yahoo.gr

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΥΚΑΣΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ"

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Σύλλογος Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» σας προσκαλεί να παραστείτε την Παρασκευή 28, Σάββατο 29 Μαρτίου, με ώρα έναρξης ώρα 09.00 μ.μ. και Κυριακή 30 Μαρτίου με ώρα έναρξης 08.30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» να παρακολουθήσετε την επιθεώρηση του Γιώργου Σιδηρόπουλου
«Όλε τη γάμου δύσκολα κ’ η νύφε γαστρομέντζα».

Εισιτήρια προπωλούνται στα εξής σημεία:
1. Γραφεία Συλλόγου τηλ. 2310453318
2. Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη Μεταμορφώσεως
3. Καφέ Ανατολικό Πεζόδρομος Καλαμαριάς Τηλ. 2310413068
4. Αρτοζαχαροπλαστείο Στάχυ – Επανομής 14, Βυζάντιο Τηλ. 2310418154
5. Βιοτεχνία Φον Βιζού Γιώργου Σιδηρόπουλου Ερμού 18 - 4ος όροφος τηλ. 2310230030


Θα χαρούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Γραμματέας
Διογένης Θεοδωρίδης

Ο Πρόεδρος
Αλαματίδης Ιωάννης


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΥΚΑΣΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ"
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ 20 ΚΑΙ ΒΡΥΟΥΛΩΝ (ΤΕΡΜΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ Νο 6 ΚΑΙ Νο 7)
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Τ.Κ. 55132
ΤΗΛ. & FAX: 2310451318
karslides1924@yahoo.gr

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Θεσσαλονίκη, 26-3-2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πρόθυμη και σχεδόν καθολική υπήρξε η ανταπόκριση των ποντιακής καταγωγής παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πρόσκληση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) για ενημέρωση, συζήτηση και συνεισφορά ιδεών .

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου 2008, ημέρα Σάββατο στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης .

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. Καθηγητής Γιώργος Παρχαρίδης ενημέρωσε τους παριστάμενους σαράντα νομάρχες, δημάρχους, αντινομάρχες, αντιδημάρχους, προέδρους νομαρχιακών και δημοτικών συμβουλίων για τους σκοπούς, τις δραστηριότητες και τους στόχους που κατά προτεραιότητα έθεσε το διοικητικό συμβούλιο της Π.Ο.Ε. που είναι:
1)Η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
2)Η ένταξη της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού στα εγχειρίδια ιστορίας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης .
3)Η διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου.
4)Η κατάργηση της πολυδαίδαλης γραφειοκρατίας κατά την απονομή ιθαγένειας στους νεοπρόσφυγες, η διακοπή των απελάσεων και η επανενεργοποίηση του θεσμού των στεγαστικών δανείων .
5)Η αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος που διέπει το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά.
6)Η διεκδίκηση της σωζόμενης ανταλλάξιμης περιουσίας για τις ανάγκες στέγασης των δραστηριοτήτων των ποντιακών πολιτιστικών φορέων.

Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση κατά την οποία οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης εξέφρασαν την συμπαράσταση τους στο έργο της Π.Ο.Ε. ζήτησαν να ενημερώνονται τακτικά και πρότειναν η σύσκεψη αυτή να καθιερωθεί ως θεσμός και επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην σημασία της επικείμενης πανελλαδικής συγκέντρωσης μνήμης και διεκδίκησης της διεθνούς αναγνώρισης γενοκτονίας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Πλατεία Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη. Συμφωνήθηκε συντονισμός των ενεργειών του Δ.Σ της Π.Ο.Ε. και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης για την επιτυχή διοργάνωση της εκδήλωσης.

Ομόφωνα αποφασίστηκε οι συσκέψεις αυτές να πραγματοποιούνται στις περιφέρειες με συγκεκριμένη κάθε φορά θεματολογία και με διευρυμένη σύνθεση, συμπεριλαμβανομένων των νομαρχιακών και δημοτικών συμβούλων κάθε περιοχής.

Από το Γραφείο Τύπου της Π.Ο.Ε.


ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Λ.ΝΙΚΗΣ 1
Τ.Κ. 54624
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ:2310227822
FAX:2310227213
www.poe.org.gr
info@poe.org.gr

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Θεσσαλονίκη, 26-3-2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στο χωριό Γιαζισιλάρ της Σαμψούντας κατά την διάρκεια εργασιών για ανέγερση σχολείου σε οικόπεδο που υπήρχαν τα ερείπια χριστιανικού Ναού αποκαλύφθηκε ομαδικός τάφος.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για οστά των κατά το έτος 1916 σφαγιασθέντων ελληνοποντίων ανδρών ηλικίας 16-60 ετών της περιοχής Σαμψούντας και Πάφρας.

Η αποκάλυψη του τάφου αυτού συνιστά αμάχητο τραγικό τεκμήριο της διαπραχθείσης κατά τα έτη 1916-1923 γενοκτονίας σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών του Πόντου από τους νεότουρκους και το κεμαλικό καθεστώς, έγκλημα που δυστυχώς η επίσημη Τουρκία επιμένει να μην ομολογεί και αρνείται πεισματικά την επιβαλλόμενη αίτηση συγγνώμης.

Εξάλλου είναι προσφιλής και επαναλαμβανόμενη η τακτική της να αποποιείται την ευθύνη για το έγκλημα και τα θύματά της να τα χαρακτηρίζει ως «αγνοούμενους».

Εν όψει της σημασίας του γεγονότος, η Π.Ο.Ε. απηύθυνε σχετική ενημερωτική επιστολή στην Υπουργό Εξωτερικών με την παράκληση να παρακολουθήσει την εξέλιξη του θέματος.

Από το Γραφείο Τύπου της Π.Ο.Ε.



ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Λ.ΝΙΚΗΣ 1
Τ.Κ. 54624
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ:2310227822
FAX:2310227213
www.poe.org.gr
info@poe.org.gr