Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Τίμησαν τη "Γενοκτονία"


Εκδηλώσεις μνήμης για τον ποντιακό ελληνισμό, από την τοπική Ένωση Ποντίων «Η Μαύρη Θάλασσα»

Επιμνημόσυνη δέηση στο μητροπολιτικό ναό της Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής (16 Μαΐου), η Ένωση Ποντίων Αγίου Δημητρίου, Δάφνης και Νέας Σμύρνης «Η Μαύρη Θάλασσα». Στη συνέχεια μέλη και φίλοι της ένωσης συνοδεία φιλαρμονικής, ανηφόρισαν για την πλατεία Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού, στην Άνω Νέα Σμύρνη, όπου βρίσκεται το μνημείο της ένωσης, που αναπαριστά την πόντια μάνα που αφήνει πίσω συντετριμμένη την πατρίδα της, αλλά το παιδί που κρατά στην αγκαλιά της δείχνει προς την Ελλάδα το δρόμο της ελπίδας και του μέλλοντος.

«Να ζητήσει συγνώμη η Τουρκία»

Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος της Ενώσεως Ράνια Χρυσοχοΐδου-Κανάκη, αναφέρθηκε στον αντίχτυπο μέχρι και σήμερα της Γενοκτονίας των ελλήνων και ιδιαίτερα της ατιμωρησίας του υπεύθυνου τουρκικού καθεστώτος το οποίο αποθρασύνεται όλο και περισσότερο. «Ο δρόμος για την οικοδόμηση πραγματικών σχέσεων καλής γειτονίας καθώς και της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας περνάει μέσα από την παραδοχή των λαθών της και τη συγνώμη προς τα θύματα» είπε μεταξύ άλλων. Στη συνέχεια αποδόθηκαν τιμές στους 353.000 νεκρούς με κατάθεση στεφάνων και τους πανάρχαιους τελετουργικούς ποντιακούς χορούς Ατσαπάτ και Σέρα που αναβίωσαν εξαιρετικά οι χορευτές της ένωσης υπό τους ήχους των μουσικών αδελφών Καζαντζίδη. Η σεμνή τελετή περατώθηκε με κέρασμα των παρευρισκόμενων.

Βραδιά ποντιακού πολιτισμού

Το ίδιο βράδυ η ένωση πραγματοποίησε αφιέρωμα στη Γενοκτονία στο μέγαρο της Εστίας Νέας Σμύρνης παρουσία εκπροσώπων πολλών σωματείων και πλήθους κόσμου. Αρχικά η πρόεδρος της ενώσεως Ράνια Χρυσοχοΐδου-Κανάκη αναφέρθηκε στην επιτευχθείσα ενότητα του ποντιακού χώρου η οποία οδήγησε και σε αναγνώριση της Γενοκτονίας τα τελευταία 1-2 χρόνια σε πολιτειακό επίπεδο στην Αυστραλία και στις Η.Π.Α, αλλά και πρόσφατα απ’ τη σουηδική βουλή. Στη συνέχεια ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης τόνισε τη σημασία του δικαιώματος ενός λαού στη μνήμη καθώς και το πόσο αξιοθαύμαστοι είναι οι Πόντιοι που διατηρούν μέσα απ’ τις αμέτρητες αντιξοότητες τον πλούσιο πολιτισμό τους, μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δημοσιογράφος και παραγωγός τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών Κώστας Κούσης, ο οποίος κράτησε καθηλωμένο το ακροατήριο αναφερόμενος σε πολυάριθμες πηγές, κυρίως από ξένα διπλωματικά αρχεία που απεδείκνυαν περίτρανα τη διάπραξη προσχεδιασμένης γενοκτονίας των ελλήνων του πόντου από το κεμαλικό τουρκικό καθεστώς κατά τα έτη 1915-23. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα που προβάλλονταν ταυτόχρονα και ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση προκάλεσε η μοναδική απόδοση χαρακτηριστικών ποντιακών κειμένων από τη Δέσποινα Κανάκη-Χρυσοχοΐδου, μέλος της θεατρικής ομάδας της ένωσης. Η βραδιά έκλεισε με ένα σπάνιο μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στην πλέον πολύπαθη περιοχή του πόντου, την Πάφρα που υπέστη κατά 90% γενοκτονία. Κάθε ένας απ’ τους χορούς όπως εξηγούσε η πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος Ράνια Χρυσοχοΐδου συμβόλιζε κάποια τραγική πτυχή της ιστορίας της περιοχής. Η 20μελής χορευτική ομάδα της ένωσης όπως και οι μουσικοί Γιάννης και Παύλος Φωτιάδης και ο Περικλής Κατσώτης καταχειροκροτήθηκαν. Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση ποντιακού βιβλίου και μουσικών CD.

Και πορεία διαμαρτυρίας

Το απόγευμα της Τετάρτης 19 Μαΐου(ημέρα της ποντιακής γενκτονίας), πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας, από όλα τα σωματεία του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος & Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Προσκεκλημένη ομιλήτρια ήταν η κουρδικής καταγωγής βουλευτής της σουηδικής βουλής Γκιουλάν Αβτσί με την αποφασιστική ψήφο της οποίας αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία. Θετικότατη αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή της κ. Αβτσί ότι στη Γενοκτονία συμμετείχαν και συμπατριώτες της και γι’ αυτό ένιωσε την ανάγκη να ζητήσει δημόσια συγνώμη. Ακολούθησε δυναμική πορεία υπό τους ήχους πολυάριθμων νεαρών λυράρηδων και νταουλτζήδων προς το Υπουργείο των Εξωτερικών, όπου επιδόθηκε ψήφισμα και στη συνέχεια προς την τουρκική πρεσβεία όπου τοιχοκολλήθηκε ψήφισμα με αίτημα την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Πηγή: Ενεργός Δημότης