Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Διεθνής είδηση η λειτουργία στην Τραπεζούντα

Σημαντική είδηση ήταν τόσο για τα ΜΜΕ της Τουρκίας, όσο και για τα διεθνή, η λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, που αξίζει να σημειωθεί ότι ημερολογιακά συνέπεσε με την μουσουλμανική γιορτή του Ραμαζανιού. Ο σεβασμός που πρέπει να δείξει η Τουρκία στις θρησκευτικές ελευθερίες, μπροστά στην ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε., τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, δηλώσεις Ελλήνων προσκυνητών, ήταν μερικά από τα περιεχόμενα των ανταποκρίσεων των διεθνών ΜΜΕ. Η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας TRT είχε τίτλο «ιστορική μέρα» που παρέμεινε τέσσερις και πλέον ώρες στις οθόνες σε ζωντανή μετάδοση από τη λειτουργία. Ρεπορτάζ παρουσιάζει και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ANADOLU AGENCY.

HYRRIΥET: «Προπύργιο φτώχειας και εθνικισμού, γενέτειρα και του δολοφόνου του δημοσιογράφου Χράντ Ντίνκ η Τραπεζούντα γνωρίζει στιγμές τουριστικής πληρότητας χάρη στους είκοσι χιλιάδες απόγονους του Ποντιακού ελληνισμού που έφτασαν από τη Θεσσαλονίκη, από τον Καύκασο από τη Ρωσία».

CNN TURK: «Από το βυζαντινό μοναστήρι όπου προσευχήθηκαν Οθωμανοί σουλτάνοι και παίρνουν ευλογημένο νερό μέχρι τις μέρες μας οι Τούρκοι, απεύθυνε μήνυμα συμφιλίωσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος».

Η γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel κάνει αναδρομή στην ιστορία και αναφέρεται στους κινδύνους από τους εθνικιστικούς κύκλους, που θεωρούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια συνομωσία σε βάρος της χώρας.

DEUTSCHE WELLE: «Ιστορική μέρα για δύο λαούς τόσο τον ελληνικό όσο και τον τουρκικό».

REUTERS: «Στον κρίκο της ιστορικής αλυσίδας 16 αιώνων τα δάκρυα διχασμού έγιναν συγκίνηση, σαν την επιστροφή του Οδυσσέα στην χαμένη πατρίδα».

ΑSSOCIATED PRESS: «Βασικό αίτημα η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης».

Πηγή: ΕΡΤ