Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Παρόντες δυναμικά οι Ποντιακοί Σύλλογοι της Πιερίας

Παρόντες δυναμικά οι Ποντιακοί Σύλλογοι της Πιερίας

Όπως σ΄ όλη την Ελλάδα και στον ελληνισμό της διασποράς, έτσι και στην Πιερία, ο ποντιακός κόσμος, δια των εκφραστών του ποντιακών συλλόγων τιμά, όπως αρμόζει, αυτές τις ημέρες, την θλιβερή επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το νεοτουρκικό και κεμαλικό καθεστώς, την περίοδο 1916-1923, με 353.000 θύματα, αδελφούς μας Ποντίους.

Μια μαύρη και βάρβαρη περίοδο, που σημάδεψε ανεξίτηλα όχι μόνο τη μοίρα του εκεί ακμάζοντος επί αιώνες ελληνισμού αλλά και τη σύσταση, τη μοίρα και την πορεία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Οι Ποντιακοί Σύλλογοι της Πιερίας, με αδιάκοπη προσπάθεια και παρουσία, έδωσαν κι εφέτος το διαχρονικό μήνυμα: «Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη». Γιατί το δικαίωμα σημαίνει αναγνώριση ύπαρξης και η υποχρέωση καθήκον κι ελπίδα. Την Κυριακή 15 Μαΐου 2011 πραγματοποίησαν στην πλατεία Ελευθερίας στην Κατερίνη την κεντρική τους εκδήλωση, τιμώντας τη μνήμη των προγόνων και διατρανώνοντας πως ο αγώνας συνεχίζεται. Συνεχίζεται για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας, για την αποκατάσταση της αλήθειας, για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων.


Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, περιελάμβανε ομιλία από το διακεκριμένο ιστορικό και συγγραφέα κ. Βλάση Αγτζίδη, με πλούτο ιστορικών στοιχείων που το ακροατήριο παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά κι ένα εξαιρετικό δρώμενο με τραγούδια, ύμνους, απαγγελίες κι αφηγήσεις, που προετοίμασαν και υλοποίησαν οι Ποντιακοί σύλλογοι του νομού μας και πραγματικά συγκίνησε όλους.

Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε επίσης με οπτικοακουστικό υλικό αλλά και έκθεση φωτογραφικού υλικού ανάλογου περιεχομένου.

Το πρωί της ίδιας ημέρας στον Ι. Ναό της Αγίας Αικατερίνης πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών και σχετική ομιλία εκ μέρους των ποντιακών συλλόγων. Ακολούθως στο μνημείο του Πόντιου Ακρίτα, στην πλατεία Γενοκτονίας, επί της οδού 19ης Μάιου, κατατέθηκαν στεφάνια εκ μέρους της πολιτείας, των αρχών και των συλλόγων.

Οι Ποντιακοί Σύλλογοι της Πιερίας ευχαριστούν θερμά τον πολιτιστικό οργανισμό του Δήμου Κατερίνης για την υποστήριξη και τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης, όλους όσους συνέβαλλαν στην επιτυχία της αλλά και το πλήθος συμπολιτών – συμπατριωτών μας που την παρακολούθησε!