Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Γ. Χατζημαρκάκης: Παρέμβαση στην Ευρωβουλή για τις συντάξεις των Ποντίων Νεοπροσφύγων

Γ. Χατζημαρκάκης: Παρέμβαση στην Ευρωβουλή για τις συντάξεις των Ποντίων Νεοπροσφύγων
Γ. Χατζημαρκάκης: Παρέμβαση στην Ευρωβουλή για τις συντάξεις των Ποντίων Νεοπροσφύγων

Σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια πρέπει να δείξει η Ευρώπη. Οφείλουμε σεβασμό στους ανθρώπους που πρόσφεραν μια ζωή και τώρα στα γεράματά τους δεν μπορούν να ζήσουν, εξαιτίας των περικοπών”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών Γιώργος Χατζημαρκάκης, μετά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με επίκεντρο το κοινωνικό κόστος που συνεπάγονται, η κατάργηση των συντάξεων στους παλιννοστούντες και οι μεγάλες περικοπές στους Έλληνες συνταξιούχους.

Ο ευρωβουλευτής μίλησε αρχικά για τους συνταξιούχους παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, αναφέροντας περιστατικό που του διηγήθηκαν οι ίδιοι κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους, για ανθρώπους που δίνουν τέλος στη ζωή τους, γιατί δεν μπορούν να επιβιώσουν μετά την κατάργηση των συντάξεων τους.

“Κρατώ στα χέρια μου ένα μπαστούνι κι ένα σκούφο σαν αυτά που κρατούσε ένας άνθρωπος 84 ετών ο οποίος αυτοκτόνησε στην Ελλάδα. Επέστρεψε με τους παλιννοστούντες στην Ελλάδα. Στην αρχή, του έδωσαν σύνταξη. Πριν λίγους μήνες, έκοψαν τελείως τις συντάξεις γιατί ήταν απαίτηση της Τρόικας. Δεν έπαιρνε ούτε ένα ευρώ. Ο άνθρωπος δεν άντεχε να ζητιανεύει, ζητούσε μόνο λίγα χρήματα για να ζήσει με αξιοπρέπεια. Αυτή η μοίρα χτυπά 7000 παλιννοστούντες συνταξιούχους στην Ελλάδα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν στο σύνολο τους οι έλληνες συνταξιούχοι, σημειώνοντας πως καταβάλλουν παράλληλη προσπάθεια να στηρίξουν τους άνεργους νέους.

“Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, 3 εκατομμύρια συνταξιούχοι ζουν τις συνέπειες της λιτότητας. Έχουν χάσει πάνω από το 50% της σύνταξής τους. Δεν μπορούν να επιβιώσουν αλλά προσπαθούν να στηρίξουν και τα άνεργα παιδιά τους. Γιατί η Τρόικα πολεμά την αξιοπρέπεια των ανθρώπων; Οφείλουμε σεβασμό στους ανθρώπους που πρόσφεραν μια ζωή και τώρα, στα γεράματά τους, δεν μπορούν να ζήσουν. Σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια!”, κατέληξε ο ευρωβουλευτής.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο: