Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Έλεγχος της εφορίας σε Ποντιακό γλέντι στο Ζυγό Καβάλας!

Έλεγχος της εφορίας σε Ποντιακό γλέντι στο Ζυγό Καβάλας!
Έλεγχος της εφορίας σε Ποντιακό γλέντι στο Ζυγό Καβάλας!

Την Τετάρτη 13 Αυγούστου, στο γήπεδο του Ζυγού, πραγματοποιήθηκε ποντιακή εκδήλωση, στην πραγματικότητα ένα μεγάλο ποντιακό γλέντι, που διοργάνωσε ο ποδοσφαιρικός σύλλογος του Άρη Ζυγού. Στη διοργάνωση ενεπλάκη και ραδιοφωνικός σταθμός του νομού, που μεταδίδει συνεχώς ποντιακά τραγούδια. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης που διαφημίστηκε πολλές ημέρες νωρίτερα αναφέρονταν σε ερασιτέχνες τραγουδιστές και μουσικούς, αλλά και επαγγελματίες μουσικούς και τραγουδιστές, όλοι κινούμενοι γύρω από το χώρο του ποντιακού τραγουδιού.

Μία ώρα μετά την έναρξη της εκδήλωσης κι ενώ στη σκηνή ήταν ερασιτέχνες μουσικοί και τραγουδιστές, εμφανίστηκαν στη γήπεδο τέσσερεις εκπρόσωποι της εφορίας Καβάλας, οι οποίοι δήλωσαν ότι ήρθαν να κάνουν έλεγχο. Επρόκειτο για συνεργείο ελέγχου της ΣΔΟΕ Καβάλας, αποτελούμενο από δύο άνδρες και δύο γυναίκες. Είχαν ήδη ελέγξει τα τραπέζια και είχαν διαπιστώσει ότι σε αυτά δεν ήταν κομμένες και τοποθετημένες οι απαραίτητες αποδείξεις. Ενημέρωσαν λοιπόν τους διοργανωτές για το πρόστιμο που θα τους επιβληθεί, το οποίο υπολογίζεται σε 250 ευρώ ανά απόδειξη. Βρέθηκαν 15 τραπέζια που δεν είχαν τέτοια απόδειξη. Ξαφνιάστηκαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης που προσπάθησαν να καταλάβουν τι γίνεται. Τότε οι υπάλληλοι της εφορίας φέρονται να ισχυρίστηκαν ότι ήρθαν στην εκδήλωση μετά από καταγγελία που έγινε στην υπηρεσία. Εξήγησαν στο σύλλογο τι μπορούσε να είχε κάνει προκειμένου να μην είναι υποχρεωμένος να εκδίδει αποδείξεις ή ν΄ ακολουθήσει μία ειδική διαδικασία για τέτοιες εκδηλώσεις.

Λίγη ώρα αργότερα κι αφού η εφοριακοί είχαν αποχωρήσει, στην ευρύτερη περιοχή του γηπέδου του Ζυγού εμφανίστηκε περιπολικό της τροχαίας, καθώς όπως φαίνεται πάλι υπήρξε καταγγελία, που άρχισε να βεβαιώνει παραβάσεις για παράνομες σταθμεύσεις στα αυτοκίνητα που είχαν παρκάρει κοντά στο γήπεδο ή σε μικρή απόσταση από αυτό.

Σε γενικές γραμμές η εκδήλωση που συγκέντρωσε 1000 και πλέον άτομα, δεν είχε οικονομική επιτυχία, κάτι που επιθυμούσε ο ποδοσφαιρικός σύλλογος του Άρη Ζυγού, λόγω του πρόστιμου που αναμένεται από την εφορία.

Οι διοργανωτές απορούν για τις καταγγελίες που έγιναν σε βάρος της εκδήλωσης τους. Μέσω δικηγόρου θα προσπαθήσουν να μάθουν ποιος κατήγγειλε και γιατί και το μουσικό γεγονός, αλλά και τις παράνομες σταθμεύσεις.

Υποψιάζονται διάφορα πράγματα, που έχουνε σχέση με ανταγωνισμό μεταξύ ραδιοφωνικών σταθμών ή καλλιτεχνών που κινούνται όλοι τους γύρω από το ποντιακό τραγούδι.
Δεν είναι σίγουροι ποιος κατήγγειλε την εκδήλωσή τους και ποια σκοπιμότητα είχε αυτή η καταγγελία, αλλά είναι σε δύσκολη θέση, καθώς η εκδήλωση έγινε για να ενισχύσει το ταμείο του συλλόγου, κάτι που μετά τις παραβάσεις που βεβαιώθηκαν από την εφορία, δεν θα γίνει.

Η εκδήλωση προετοιμάστηκε με μεγάλη προσοχή για αρκετές εβδομάδες. Στόχο είχε να συγκεντρώσει πολλά γνωστά ονόματα της Βόρειας Ελλάδας, κινούμενα όλα στην ποντιακή μουσική και το ποντιακό τραγούδι. Κι ενώ ξεκίνησαν για πανηγύρι, βρέθηκαν μπροστά στο απρόοπτο, δηλαδή τον έλεγχο από την εφορία και την βεβαίωση παραβάσεων για μη έκδοση αποδείξεων.

Οι εφοριακοί είπαν στους διοργανωτές της εκδήλωσης ότι θα μπορούσαν να απευθυνθούν στην υπηρεσία και να πάρουν σχετική άδεια, για ν΄ ακολουθήσουν μία διαφορετική διαδικασία που συνηθίζουν οι σύλλογοι σε τέτοιες περιπτώσεις.

Μόνο που οι εκπρόσωποι του Άρη Ζυγού δεν γνώριζαν ότι είχαν αυτή τη δυνατότητα, αλλά κυρίως δε μπορούσαν να περιμένουν ότι σε βάρος τους με αφορμή μία εκδήλωση, ένα λαϊκό ποντιακό γλέντι, θα υπάρξει τέτοια κινητοποίηση και τέτοιες καταγγελίες

Πηγή: Πρωϊνή