Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Αντιρατσιστικές... συμμαχίες με τη "Γενοκτονία" στο προσκήνιο

Αντιρατσιστικές... συμμαχίες με τη "Γενοκτονία" στο προσκήνιο

Των Θ. ΛΑΠΑΝΑΪΤΗ - Β. ΣΑΜΑΡΑ

Ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, δημιουργώντας συγκλίσεις και αποκλίσεις που εκ των πραγμάτων επιδρούν στις εν εξελίξει κομματικές διεργασίες, τόσο στο χώρο της Δεξιάς όσο και στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, ενώ κάνει πιο σύνθετη την κατάσταση σε ό,τι αφορά τις κοινοβουλευτικές ζυμώσεις για την εξεύρεση των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μετά την κίνηση των 38 βουλευτών της Ν.Δ. και την απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο οι γενοκτονίες που έχει αναγνωρίσει η ελληνική Βουλή, το ΠΑΣΟΚ πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας ευθέως τους 38 γαλάζιους βουλευτές για «ψευτοηρωισμούς» που «παραβιάζουν ανοιχτές θύρες», ενώ στις αντιπαραθέσεις ενεπλάκησαν Ενώσεις Ποντίων που έκαναν λόγο για «διαγραφή της ιστορικής μνήμης» και ιεράρχες.

Μιμητές εκ δεξιών

Η πρωτοβουλία των 38 γαλάζιων βουλευτών βρίσκει εν τω μεταξύ μιμητές εκ δεξιών της Ν.Δ. και δημιουργεί περίεργες και ετερόκλιτες ζυμώσεις, καθώς τη σκυτάλη πήραν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες διά του εκπροσώπου του κόμματος Τέρενς Κουίκ, ενώ ανακοίνωση για το αντιρατσιστικό έκαναν οκτώ ανεξάρτητοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων και αποχωρήσαντες από το κόμμα του Πάνου Καμμένου τους οποίους η Ν.Δ. βολιδοσκοπεί για τη διασφάλιση προεδρικής πλειοψηφίας, ο Νίκος Νικολόπουλος, που συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ, αλλά και κεντροαριστερής προέλευσης που φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ (Μπόλαρης, Μουτσινάς).

Ειδικότερα, οι βουλευτές Χρυσούλα Γιαταγάνα, Κώστας Γιοβανόπουλος, Βασίλης Καπερνάρος, Γιώργος Κασαπίδης, Πάρις Μουτσινάς, Μάρκος Μπόλαρης, Νίκος Νικολόπουλος και Γιώργος Νταβρής, υποστηρίζουν (παρ' όλο που εν τω μεταξύ ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει δηλώσει πως θα προστεθεί σχετική διάταξη) ότι η απουσία αναφοράς στις γενοκτονίες των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας καθιστά το αντιρατσιστικό «μνημείο υπόδουλης αποικίας», κάνουν λόγο για «κατάπτυστη και αντεθνική υπαγόρευση από τους γνωστούς-άγνωστους υποβολείς» και καταλήγουν: «Δεν μπορεί κανένα θερινό τμήμα μιας αποχωρούσας μειοψηφίας να παραχαράσσει τα ποτισμένα με αίμα αυτονόητα», συντασσόμενοι με το αίτημα -που επανέλαβε χθες ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος- για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Πρόβλημα όμως για το Μαξίμου, το οποίο είχε εδώ και καιρό θέσει ως προτεραιότητα τον επαναπατρισμό της λεγόμενης εκκλησιαστικής ψήφου (καθώς άλλωστε η Εκκλησία αποτελεί έναν από τους κατά Μπαλτάκο «πυλώνες» της Ν.Δ.), αποτελούν και οι αντιδράσεις ιεραρχών στο αντιρατσιστικό. Ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ με μία σκληρή επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τον προειδοποιεί ότι «εμμένοντας στο άθλιο αυτό νομοθέτημα πωλείτε σε τιμή ευκαιρίας την ψυχή Σας για μερικούς ακόμη μήνες πρωθυπουργίας!», διαμαρτύρεται για τη μη αναφορά στις γενοκτονίες των χριστιανών της Ανατολής, κλείνει το μάτι στη Χ.Α. κάνοντας λόγο για καταστρατήγηση της ελευθερίας της έκφρασης και βρίσκει την ευκαιρία για νέο ανάθεμα στο σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών. Αλλά και ο μητροπολίτης Γόρτυνος, Ιερεμίας, χαρακτηρίζει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ενάντιο στην Ιερά Γραφή και την ελληνορθόδοξη παράδοση, υποστηρίζοντας ότι «καταστρατηγεί την ελεύθερη σκέψη και έκφραση των ρωμαλέων Ελλήνων».

Οι τελευταίες αυτές αντιδράσεις οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στο να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι «η συμπερίληψη των αναγνωρισμένων από την ελληνική Βουλή Γενοκτονιών είναι αυτονόητη. Δεν χρειάζονται όψιμες επισημάνσεις για το προφανές που έχει συμφωνηθεί από την πλειοψηφία κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής» και σημειώνει ότι «η Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο αναγνωρίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 1994» επί Ανδρέα Παπανδρέου. Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείουν μάλιστα οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί σε ένα «ανύπαρκτο» κατά το ΠΑΣΟΚ θέμα, όπως είναι η συμπερίληψη των γενοκτονιών στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, να σχετίζονται με τα τεκταινόμενα στη Ν.Δ. και την «κινητικότητα» στα δεξιά του γαλάζιου κυβερνητικού εταίρου.

Μάλιστα η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ καταλήγει υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «το σύνολο του δημοκρατικού τόξου οφείλει να επιδείξει μηδενική ανοχή στο μίσος, την ξενοφοβία και το ρατσισμό».

Όλα γίνονται για τη Χ.Α.

Για «ψηφολεκτικές οπτικές» με στόχο τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής κατηγορεί τους 38 βουλευτές της Ν.Δ. η ΔΗΜΑΡ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Μαχαίρας τόνισε ότι «στη χώρα μας πρόβλημα άρνησης της γενοκτονίας των Ποντίων δεν υπάρχει. Υπάρχει αντιθέτως, το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα της έκρηξης ρατσιστικών και νεοναζιστικών πρακτικών από το χώρο που αρνείται το Ολοκαύτωμα και επενδύει στον αντισημιτισμό. Αυτό οφείλουμε άμεσα να αντιμετωπίσουμε» και κατέληξε κατηγορώντας τους γαλάζιους βουλευτές ότι «θέλουν να κολακέψουν συγκεκριμένες μερίδες του εκλογικού σώματος» (ΣΚΑΪ).

Στο μεταξύ, η ΔΗΜΑΡ κατέθεσε τρεις τροπολογίες στο αντιρατσιστικό. Η μία εξ αυτών αφορά στην επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης και τα ομόφυλα ζευγάρια και συμπίπτει με ανάλογη τροπολογία που έχει καταθέσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται δε ότι, μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, παρά τη συμφωνία στο αντιρατσιστικό, για το συγκεκριμένο ζήτημα οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δεν κατάφεραν να βρουν τη χρυσή τομή, λόγω των αντιδράσεων στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Η δεύτερη τροπολογία της Αγίου Κωνσταντίνου αφορά στην επέκταση της παροχής της ελληνικής ιθαγένειας σε «μεγάλα τμήματα της κοινωνίας». Το θέμα αυτό θεωρείται «κόκκινη γραμμή» για το Μαξίμου και αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση του ΠΑΣΟΚ και κυρίως το αν στο συγκεκριμένο ζήτημα θα υπάρξει ενιαία στάση στην πράσινη κοινοβουλευτική ομάδα.

Τέλος, από το ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι μελετούν και εξετάζουν επίσης το ζήτημα της ενσωμάτωσης στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και της στήριξης τροπολογιών που έχει καταθέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλυψη ΔΗΜΑΡ στη Μ. Ρεπούση

Ανακατωμένοι οι βουλευτές διαχωρίζουν τη θέση τους για τις γενοκτονίες, ενώ στην αντιπαράθεση ενεπλάκησαν ενώσεις Ποντίων και ιεράρχες
Ανακατωμένοι οι βουλευτές διαχωρίζουν τη θέση τους για τις Γενοκτονίες, ενώ στην αντιπαράθεση τους ενεπλάκησαν Ενώσεις Ποντίων και Ιεράρχες

Πολιτική κάλυψη στις θέσεις Ρεπούση για τις γενοκτονίες παρείχε η Αγίου Κωνσταντίνου. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Χρ. Μαχαίρας δήλωσε ότι «η θέση της δεν έχει καμία σχέση με την άρνηση του ιστορικού γεγονότος του διωγμού και της σφαγής των Ελλήνων του Πόντου». «Θέτει το ερώτημα» -συνέχισε ο κ. Μαχαίρας- «αν στην περίπτωση των Ποντίων συγκροτείται νομικά η έννοια της γενοκτονίας» και πρόσθεσε ότι η Μαρία Ρεπούση «είναι μόνιμος στόχος διαφόρων κύκλων, που αποσιωπούν ή παραχαράζουν τι ακριβώς υποστηρίζει».

Θέση στο θέμα τι είναι γενοκτονία πήρε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης (ΔΗΜΑΡ) παραπέμποντας στο λεξικό του Μπαμπινιώτη, σύμφωνα με το οποίο αναγνωρίζονται δύο γενοκτονίες των Εβραίων και των Αρμενίων, ενώ για τις υπόλοιπες σφαγές χρησιμοποιείται ο όρος «εθνοκάθαρση». Ο κ. Ρουπακιώτης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «κάποιοι σκοπίμως δεν θέλουν να ψηφιστεί το αντιρατσιστικό για να μην τιμωρηθούν οι πράξεις βίας, ξενοφοβικής προέλευσης και ρατσισμού».