Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη πραγματοποιεί η Ένωση Ποντίων Ν. Μαγνησίας

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη πραγματοποιεί η Ένωση Ποντίων Ν. Μαγνησίας
Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη πραγματοποιεί η Ένωση Ποντίων Ν. Μαγνησίας

Η Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Βόλου, θα παρουσιάσει το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 20.30, στο Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας Βόλου, στο Άλσος “ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΧΗ”, την μουσική εκδήλωση "να σου δώσω μια να σπάσεις..." με τον Βασίλη Λέκκα να τραγουδά Στέλιο Καζαντζίδη.

«Να σου δώσω μιa να σπάσεις..."

O Βασίλης Λέκκας τραγουδάει Στέλιο Καζαντζίδη

Ο Στέλιος Καζαντζίδης (1931-2001) συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους τραγουδιστές του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Σήμερα, μνημονεύουμε 13 χρόνια μιας μεγάλης απουσίας από τον Ελληνικό μουσικό χώρο.

Ο Βασίλης Λέκκας πρωτοεμφανίστηκε στο μουσικό χώρο τραγουδώντας στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι "Η εποχή της Μελισσάνθης" και από τότε συνεργάστηκε με το συνθέτη σε πολλούς δίσκους, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Πολλές είναι και οι συνεργασίες του με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, με την Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και με την ορχήστρα της ΕΡΤ3, ως σολίστ. Ακόμα έχει συμπράξει με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

Σημαντικές είναι οι συνεργασίες του με το Μίκη Θεοδωράκη, το Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Ηλία Ανδριόπουλο, καθώς και με νεώτερους μουσικούς όπως: ο Γιάννης Σπάθας, ο Χάρης Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Τρανταλίδης κ.ά. Ερμήνευσε, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το έργο του Οδυσσέα Ελύτη Προσανατολισμοί, σε μουσική του Ηλία Ανδριόπουλου. Αξιόλογες είναι και οι συμμετοχές του στη θεατρική σκηνή: στη θεατρική παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης «Η κωμωδία των παρεξηγήσεων» του Σαίξπηρ και στην παιδική θεατρική παράσταση «Ως την άκρη του ονείρου» με το θίασο ΑΒΑΝΤΙ σε σκηνοθεσία της Κέλλυς Σταμουλάκη.

Ο Βασίλης Λέκκας έχει εμφανισθεί πολλές φορές στο κοινό του Βόλου είτε μόνος του, με δικά του μουσικά σχήματα, παρουσιάζοντας τις προσωπικές του δισκογραφίες, είτε αφιλοκερδώς, συμμετέχοντας σε συναυλίες Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου (με το Μουσικό Σχολείο Βόλου για την ενίσχυση του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου), σε ποδοσφαιρικό αγώνα- πρωτοβουλία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Μαγνησίας, για τους πέντε Κουβανούς που είναι κρατούμενοι σε φυλακές των ΗΠΑ εδώ και 15 χρόνια , παλαιότερα σε συναυλία για την «Ειρήνη» του πρώην Δήμου Νέας Ιωνίας, για την ενίσχυση των κοινωνικών κέντρων ΑΜΕΑ του Δήμου Βόλου κ.α…


Ο Βασίλης Λέκκας τιμά το Στέλιο Καζαντζίδη. Η απάντηση του ερμηνευτή στην ερώτηση: «Γιατί ΤΩΡΑ;…»

«Τα τραγούδια του Καζαντζίδη την εποχή εκείνη καθόρισαν τις ανθρώπινες σχέσεις και τον Ελληνισμό και τώρα, αναβιώνουμε μέσα από τους στίχους τους την περιπέτεια μιας γενιάς, η οποία αποτελεί πολύ κοντινό μας παρελθόν. Τα τραγούδια αυτά, μέσα από τα γεγονότα της σημερινής εποχής, δίνουνε το στίγμα τους και το αποτύπωμά τους στις νεότερες γενιές, να τα χρησιμοποιήσουν για να βρούνε και να στηρίξουν τις αντιστάσεις τους, μιας και η αλήθεια αυτών των τραγουδιών είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης αγάπης και της ανάγκης του λαού να εκφραστεί μέσα από αυτά!»

Το Σάββατο στις 20 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στο Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας Βόλου, ο Βασίλης Λέκκας τραγουδά το Στέλιο Καζαντζίδη για όλους τους ανθρώπους που αισθάνονται μετανάστες στον τόπο τους. Προσεγγίζει τα τραγούδια του αξέχαστου Στέλιου με σεβασμό, προσθέτοντας στοιχεία από τη δική του οπτική, ενισχύοντας μ΄ αυτόν τον τρόπο την αναπαραγωγή, την αντοχή και τη διάρκεια των τραγουδιών αυτών, στο πέρασμα του χρόνου.

Η ομάδα των μουσικών που τον πλαισιώνουν είναι: Παναγιώτης Στεργίου (μπουζούκι και διεύθυνσης ορχήστρας), Νίκος Καινούργιος (κιθάρα), Τάσος Κάντας (ακορντεόν), Θανάσης Σόφρας (μπάσο), Γιώργος Τσουπάκης (τύμπανα). Σε Ποντιακά τραγούδια που ερμήνευσε ο Στέλιος Καζαντζίδης θα ακουστεί η χαρισματική Μαντώ Κοκτσίδου με τη συνοδεία Ποντιακής λύρας από το Δαμιανό Χωραφαΐδη.

Η Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας, με αυτή τη συναυλία αποτίνει φόρο τιμής στο πρόσωπο του Στέλιου Καζαντζίδη, καθώς και στην εποχή, που αυτός στιγμάτισε.
Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η σύζυγος του Στέλιου Καζαντζίδη, κ.Βάσω Κολοβού.

Γενική είσοδος 5 €.

Προπώληση εισιτηρίων: ΔΙΑΥΛΟΣ (Τοπάλη 10) τηλ: 24210 25363

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6986132186, 6979757670.


ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΘΡΑΚΗΣ 126
ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, ΒΟΛΟΣ
Τ.Κ. 38445
Τηλ. & Φαξ: 2421061042