Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

«Πολιτισμικές προσεγγίσεις στον Πόντο». Μια σημαντική πολιτισμική βραδιά στο Φάρο Ποντίων Πατρών

«Πολιτισμικές προσεγγίσεις στον Πόντο». Μια σημαντική πολιτισμική βραδιά στο Φάρο Ποντίων Πατρών
«Πολιτισμικές προσεγγίσεις στον Πόντο». Μια σημαντική πολιτισμική βραδιά στο Φάρο Ποντίων Πατρών

Το Σωματείο Ποντίων Πατρών "Ο Φάρος", διοργανώνει μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτιστική βραδιά, με θέμα: «Πολιτισμικές προσεγγίσεις στον Πόντο», το Σάββατο, στις 18 Οκτωβρίου 2014, στις 6.00 μ.μ.

Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί στην Εστία του Φάρου (Λεωφ. Ελ.Βενιζέλου 38 και Σολωμού, κτήριο ΑΔΕΠ), με ομιλητές την Μυροφόρα Ε. Ευσταθιάδου και τον Κώστα Αλεξανδρίδη, ο οποίος θα συνεχίσει και με διδασκαλία ποντιακών χορών.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους.

Μυροφόρα E. Ευσταθιάδου
Είναι Υποψήφια Διδάκτωρ Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη κι από μικρή μυήθηκε στον ποντιακό πολιτισμό δίπλα στον πατέρα της, Στάθη Ευσταθιάδη, ακολουθώντας τον σε δεκάδες καταγραφές, κυρίως στον ιστορικό Πόντο. Είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών (Α.Π.Θ.), του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας (Δ.Π.Θ.), με κατεύθυνση "Εθνολογία" και κάτοχος Μεταπτυχιακού Λαογραφίας (Τομέας Ανθρωπιστικών Σπουδών της κατεύθυνσης: «Ιστορία και Διδακτική Ιστορίας, Λαογραφία και Πολιτισμός» του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών). Επιμελείται εκδόσεις ποντιακών βιβλίων και cd. Επισκέπτεται κάθε χρόνο τον Πόντο, πραγματοποιώντας καταγραφές και ξεναγήσεις. Είναι Πρόεδρος του Φάρου Ποντίων Θεσσαλονίκης.

Κώστας Αλεξανδρίδης
Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Υπήρξε δάσκαλος στο Σωματείο «Ελληνικοί χοροί Δόρα Στράτου», σε δεκάδες άλλα πολιτιστικά σωματεία, Δήμους και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτής και Πρόεδρος του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι». Τιμήθηκε με το παράσημο του διακεκριμένου λαϊκού καλλιτέχνη στην πρώην Σοβιετική Ένωση το 1988, από την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά το 1994, από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας το 1996 και από το Υπουργείο Πολιτισμού της Κύπρου το 2004. Επιμελήθηκε τις τελετές παράδοσης Ολυμπιακής Φλόγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο (1988, 1992), στο ΟΑΚΑ (1986,1991), στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (1985,1986,1993,1996). Διαθέτει ένα πλούσιο βεστιάριο με 2.500 περίπου αυθεντικές παραδοσιακές ενδυμασίες. Σκηνοθέτησε εκατοντάδες παραστάσεις ποντιακού θεάτρου και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μελέτη του δρωμένου των "Μωμό΄ερων", διοργανώνοντας και την αναβίωσή του στη Λιβερά Τραπεζούντας (2009,2010,2011). Είναι μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε. και συντονιστής της Επιτροπής Εθίμων & Θεάτρου.


Σωματείο Ποντίων Πατρών "Ο Φάρος"
Ελ. Βενιζέλου 38 και Σολωμού (Κτήριο ΑΔΕΠ)
Πάτρα
Τ.Κ. 26333
Τηλ. & Fax: 2610337313