Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ποντιακή Κουζίνα από τη «Νόστιμη γη» - Παρακολουθήστε και τις 2 εκπομπές!

Ποντιακή Κουζίνα από τη «Νόστιμη γη» - Παρακολουθήστε και τις 2 εκπομπές!
Ποντιακή Κουζίνα από τη «Νόστιμη γη» - Παρακολουθήστε και τις 2 εκπομπές!

Το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014, στις 20:00, η «Νόστιμη γη» ξεκίνησε το ταξίδι της στην βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ξάνθης. Εκεί, ο Βασίλης Καλλίδης μας σύστησε στην Ποντιακή κουζίνα, μια κουζίνα με ξεχωριστή σημασία και για τον ίδιο.

Στο χωριό Τοξότες, ένα από τα σχεδόν αμιγώς Ποντιακά χωριά, μερικά χιλιόμετρα έξω από την Ξάνθη, ο Βασίλης επισκέπτεται σπίτια της περιοχής και, μαζί με τις περήφανες Πόντιες νοικοκυρές, μας παρουσιάζει χαρακτηριστικά πιάτα: περεσκία με πατάτα, τα πασίγνωστα πιροσκί, ωτύα, βαρένικα, τανομένον σορβά με γιαούρτι και άλλα.

Όπως κάθε φορά, βρίσκει την έμπνευση στις κουζίνες των ντόπιων γυναικών και μας παρουσιάζει τις δικές του «πειραγμένες» συνταγές χρησιμοποιώντας και τοπικά υλικά, όπως καβουρμά με χυλοπίτες.

Σε απόσταση αναπνοής από τους Τοξότες βρίσκεται μια από τις πιο μαγευτικές τοποθεσίες της Ελλάδας, τα περίφημα Τέμπη του Νέστου. Εκεί, στις όχθες του ποταμού, με φόντο το συγκλονιστικό τοπίο και ανάμεσα σε νύφες που φωτογραφίζονται, ο Βασίλης στήνει το δικό του river party: βάζει κάρβουνα, ψήνει και κερνάει τους καλεσμένους του γύρο πανσέτας τυλιγμένο σε ψωμί του τοστ, συνοδεία ζωντανής Ποντιακής μουσικής.

Και επειδή οι Πόντιοι φημίζονται για τα γλέντια τους, δεν θα μπορούσε να λείψει από τη γιορτή του συλλόγου Ποντίων της Ξάνθης, όπου το κέφι ανάβει γρήγορα και όλοι στήνουν χορό!


Η περιπλάνηση της «Νόστιμης γης» και του Βασίλη Καλλίδη στη περιοχή της Ξάνθης, αλλά και στα μυστικά της ποντιακής κουζίνας συνεχίζεται και το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014 και γίνεται άκρως προσωπικό, αφού ο Βασίλης θα συναντήσει συγγενείς και θα ξαναζήσει αναμνήσεις από παιδικά καλοκαίρια.

Στην παραλία της Μάντρας, λίγα χιλιόμετρα από τα Άβδηρα και με τη βοήθεια του Νίκου Βαλσαμά, ο Βασίλης ξαναγίνεται παιδί και ψαρεύει «σωλήνες», ένα είδος όστρακου που χρησιμοποιείται στη θρακιώτικη κουζίνα. Στα Άβδηρα, η τοπική λιχουδιά ετοιμάζεται από τη θεία του Βασίλη, Μάρθα Πετρούση, ενώ όλοι οι συγγενείς αδημονούν να δοκιμάσουν τον εκλεκτό μεζέ!

Στο χωριό Τοξότες, ένα από τα ποντιακά χωριά της Ξάνθης, ο Βασίλης επισκέπτεται σπίτια της περιοχής και μαζί με Πόντιες νοικοκυρές, μας παρουσιάζει χαρακτηριστικά πιάτα.

Στον κήπο του φιλόξενου σπιτιού της Αγγελικής Καφετζόγλου, που του έδειξε τα «περεσκία», τα πασίγνωστα πιροσκί, ο Βασίλης συντροφιά με την οικογένειά της,  εμπνέεται από τα ντόπια υλικά και τις γαστρονομικές παραδόσεις και τους ετοιμάζει ένα ξεχωριστό πιάτο με χυλοπίτες, καβουρμά και γιαούρτι.

Η ποντιακή γευσιγνωσία συνεχίζεται στο σπίτι της Ελένης Πετροπούλου. Η δραστήρια και δυναμική Ελένη ετοιμάζει μια πατροπαράδοτη σούπα του Πόντου με βάση το γιαούρτι, τον «τανομένον σορβά».

Ένα τέτοιο ποντιακό τσιμπούσι, όμως, χρειάζεται και επιδόρπιο. Ο Βασίλης συνεχίζει την βόλτα του στους Τοξότες και επισκέπτεται το σπίτι της Ερμιόνης Τσεκουρίδου, η οποία του ετοιμάζει ένα ποντιακό γλυκό με το εξωτικό όνομα «ωτύα», όνομα εμπνευσμένο από το σχήμα του… αυτιού!