Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Εκδήλωση "Αλησμόνητος Πάτριος Ποντία Γη"

Εκδήλωση "Αλησμόνητος Πάτριος Ποντία Γη"
Εκδήλωση "Αλησμόνητος Πάτριος Ποντία Γη"

Το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014 ο Ιεραποστολικός Σύλλογος "Κυριακή" σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Χριστιανών νέων "Λύχνος" της Ο.Χ.Α.

"Απολύτρωσις", πραγματοποίησε εκδήλωση μνήμης για τον Πόντο με θεατρικά δρώμενα - παράσταση και τραγούδια με θέμα: "Αλησμόνητος Πάτριος Ποντία γη" στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης "Εκάβη".

Ο κ. Κ. Γεμενετζής που επιμελήθηκε τα ιστορικά στοιχεία και ο κ. Χ. Καρύπογλου τα κείμενα, παρουσίασαν το δράμα της γενοκτονίας των Ποντίων, το οποίο άρχισε το 1916 και κράτησε μέχρι το 1923 με περισσότερους από 353.000 νεκρούς.

Τονίστηκε ότι ήταν οργανωμένο σχέδιο που προέβλεπε την εξολόθρευση του Ελληνισμού του Πόντου. Η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε δύο άλλες Γενοκτονίες, των Εβραίων και των Αρμενίων.

Η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου έχει τις ίδιες ποσοτικές και ηθικές αναλογίες με αυτές των Εβραίων και των Αρμενίων, δυστυχώς όμως αποτελεί τη λιγότερο μνημονευόμενη και περισσότερο λησμονημένη από τους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς.

Εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης γίνονται στις 19 Μαΐου από όλον τον Ελληνισμό. Στην Πιερία όμως, όπου πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είναι απόγονοι των ξεριζωμένων εναπομεινάντων από την άγρια Γενοκτονία Ποντίων, έχουμε την υποχρέωση να τιμούμε πάντοτε αυτούς που θυσιάστηκαν, να μην ξεχνάμε την "αλησμόνητο Πάτριο Ποντία γη", να θυμόμαστε την αρχαιοπρεπή ποντιακή διάλεκτο και έτσι να διδάσκονται τα παιδιά μας την ιστορία μας, την ιστορία της Γενοκτονίας και όχι του συνωστισμού. Όλοι οι υπεύθυνοι να κατανοήσουν ότι η Ιστορία του κάθε έθνους είναι σεβαστή και δεν διαπραγματεύεται.

Αυτό επέτυχε αυτή η εκδήλωση, στην οποία είναι θετικό ότι παρευρίσκονταν και πολλά παιδιά. Με τα κείμενα, τα τραγούδια, τους χορούς, τις διαφάνειες μεταγγίστηκε πολύς πόνος και συναίσθημα για την αλησμόνητη Πατρίδα του Πόντου.