Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Την Πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα τους έκοψαν οι Πόντιοι στο Λαύριο

Την Πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα τους έκοψαν οι Πόντιοι στο Λαύριο
Την Πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα τους έκοψαν οι Πόντιοι στο Λαύριο

Την καθιερωμένη πίτα έκοψε ο Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου- Αττικής ο «Μιθριδάτης» την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014 στα γραφεία του Συλλόγου.

Παρόντες ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κος Δημήτρης Λουκάς, οι υποψήφιοι βουλευτές Περιφέρειας Αττικής κύριοι Παύλος Χαϊκάλης, Απόστολος Παμφίλης, Βάλσαμος Συρίγος, ο Περιφεριακός Σύμβουλος κος Ζαχαρίας Πελέκης, η Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κα Μαρία Γκικαράκη, ο Πρόεδρος ΔΕ.Υ.Α.ΤΗΛ. κος Στάυρος Κρητικός, η εντεταλμένοι σύμβουλοι Δήμου Λαυρεωτικής κ.κ Ευαγγελία Βελετάκου, Μαθιουδάκης Μιχαήλ, η πρώην Αντιδήμαρχος Λαυρίου κα Ασπασία Αργεντίνη, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων και Ποντιακών Συλλόγων από όλη την Αττική, καθώς και η αποστολή του Σύλλογου Αγίου Δημητρίου Ρυακίου Κοζάνης οι οποίοι βρέθηκαν στην πόλη του Λαυρίου και παρουσίασαν το παραδοσιακό έθιμο των «Μωμόγερων».

Την Πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα τους έκοψαν οι Πόντιοι στο Λαύριο

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα παραδοσιακά ποντιακά κάλαντα που έψαλαν τα μέλη του χορευτικού τμήματος και στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Ν. Ελλάδος & Νήσων και Πρόεδρος του Συλλόγου "Μιθριδάτης" κ. Βαρυθυμιάδης Γεώργιος ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε: «Επειδή η πρόοδος περνάει από τον Πολιτισμό, εμείς εδώ στο Λαύριο μέσα από την μεγάλη Ποντιακή οικογένεια, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να συμβάλουμε στην πρόοδο του τόπου μας, συμμετέχοντας ενεργά και δυνατά στα δρώμενα της πόλη μας.

Τα πολυάριθμα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου μας κάνουν μεγάλες προσπάθειες με πενιχρά μέσα, υπηρετώντας πιστά τα έθιμα και τις παραδόσεις μας. Θα συνεχίσουμε την παράδοση και τον πολιτισμό έχοντας ένα μεγάλο παράπονο. Εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει η κατασκευή της νέας Στέγης του Συλλόγου μας, η προηγούμενη δημοτική αρχή παρά τις υποσχέσεις της αδράνησε. Περιμένουμε από τη νέα Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο να αναλάβουν δραστικά μέτρα ώστε η μεγάλη Ποντιακή μας οικογένεια να αποκτήσει την στέγη που της αξίζει. Κύριε Δήμαρχε επί Δημαρχίας σας ξεκίνησε το έργο και επί Δημαρχίας σας τώρα πρέπει να τελειώσει».

Την Πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα τους έκοψαν οι Πόντιοι στο Λαύριο

Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κος Δημήτρης Λουκάς στον χαιρετισμό ανέφερε: Ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων μας δρομολογήσαμε ενέργειες για την ολοκλήρωση του κτιρίου της Στέγης των Ποντίων και ελπίζουμε να ολοκληρωθεί άμεσα, διότι πραγματικά θα συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του Συλλόγου και σίγουρα θα έχει κέρδος η πόλη, ο Δήμος μας και είμαστε σίγουροι για αυτό, αφού οι εκδηλώσεις που πραγματοποιείτε αναβαθμίζουν τον Πολιτισμό της πόλης του Λαυρίου, συγχαρητήρια και καλή Χρονιά σε όλους».

Την κοπή της πίτας ευλόγησαν ο Πάτερ Κωνσταντίνος Συρίγος και ο Πάτερ Βλάσιος και το τυχερό φλουρί έπεσε στον Δήμαρχο Λαυρεωτικής κο Δημήτρη Λουκά.