Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Έντονη αντίδραση των Ποντίων στην Αμερική για το μνημείο στον Κεμάλ

Έντονη αντίδραση των Ποντίων στην Αμερική για το μνημείο στον Κεμάλ
Έντονη αντίδραση των Ποντίων στην Αμερική για το μνημείο στον Κεμάλ

Επιστολή προς το δήμαρχο της πόλης Κάρσον (Carson) της Καλιφόρνιας, Τζιμ Ντιαρ, έστειλε η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά σχετικά με το μνημείο που επρόκειτο να στηθεί για τον Μουσταφά Κεμάλ.

Στην επιστολή της η Ομοσπονδίας αναφέρει χαρακτηριστικά:

Προς Δήμαρχο πόλης Κάρσον Τζιμ Ντιαρ

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε:

Το όνομά μου είναι, Κώστας Τσιλφίδης, και είμαι ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά. Πόντιοι ονομάζονται οι απόγονοι των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από την περιοχή του Πόντου της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίοι κατοικούσαν στην περιοχή αυτή από την εποχή του Ιάσονα και των Αργοναυτών, περίπου 3.000 χρόνια πριν.

Στις αρχές του 20ου αιώνα αιώνα, οι πρόγονοί μας, οι Έλληνες της Μικράς Ασίας μαζί με τους Αρμένιους, Ασσύριους και άλλους χριστιανικούς πληθυσμούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπέστησαν την πρώτη μαζική γενοκτονία της σύγχρονης ιστορίας.

Έχει υποπέσει στην αντίληψή μας ότι μια επιτροπή στην πόλη σας το Κάρσον της πολιτείας της Καλιφόρνια θα ψηφίσει για την κατασκευή ενός μνημείου αφιερωμένο στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Το μνημείο αυτό αποτελεί προσβολή σ’ όλους όσους έχουν ελληνική καταγωγή. Η πολύχρονη ελληνική κληρονομιά στην Ανατολία έχει σχεδόν εξαφανιστεί ως συνέπεια του επιθετικού τουρκικού εθνικισμού του Ατατούρκ. Στη Σμύρνη, τα ελληνικά σπίτια και επιχειρήσεις πυρπολήθηκαν σε μια προσπάθεια να πραγματοποιήσει το όραμά αυτού του ανθρώπου για μία εθνικά ομοιογενή Τουρκία, χωρίς Έλληνες και άλλες μειονότητες. Υπό την σιωπηλή καθοδήγηση του, η Σμύρνη έγινε από μια πολυεθνική και πολυθρησκευτική πόλη, σε μια πόλη όπου σχεδόν όλοι ισχυρίζονται ότι έχουν τουρκική καταγωγή, και σε όλα τα σταυροδρόμια βρίσκεις υπερμεγέθης τουρκικές σημαίες και εικόνες του Ατατούρκ.

Σε μια εποχή που η υπόλοιπη ανθρωπότητα κάνει μια προσπάθεια να αναγνωρίσει αυτές τις γενοκτονίες, η πόλη σας σχεδιάζει την ανέγερση ενός μνημείου προς τιμήν του προσώπου που είναι υπεύθυνος για τη διάπραξη τους.

Μπορούμε να υποθέσουμε ότι αν συμβεί αυτό στην πόλη σας, το μόνο λογικό επόμενο βήμα θα είναι για την επιτροπή σας να εγκρίνει την ανέγερση μνημείου, εις μνήμη του Αδόλφου Χίτλερ, ως πατέρα της σύγχρονης Γερμανίας.

Σας παρακαλώ στο όνομα της ευπρέπειας, στη μνήμη των προγόνων μας και για όλες τις γενοκτονίες που επί του παρόντος διαπράττονται σε όλο τον κόσμο, να καταψηφίσετε αυτή την προσβολή για την ανθρωπότητα.

Μην αφήνετε αυτό το γεγονός να είναι η κληρονομιά σας στην δημαρχιακή σας θητεία. 

Πιστεύουμε ότι ως ευσυνείδητος, αξιοπρεπής δημόσιος λειτουργός θα πράξετε το σωστό.

Ειλικρινά

Κώστας Τσιλφίδης, Πρόεδρος
Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά