Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Μνήμες Πόντου ζωντανεύουν στο "Ταξίδι στις αναμνήσεις" με την Άννα Θεοφυλάκτου

Μνήμες Πόντου ζωντανεύουν στο "Ταξίδι στις αναμνήσεις" με την Άννα Θεοφυλάκτου
Μνήμες Πόντου ζωντανεύουν στο "Ταξίδι στις αναμνήσεις" με την Άννα Θεοφυλάκτου

Ομιλία με την διακεκριμένη και βραβευμένη ιατρό Άννα Θεοφυλάκτου διοργανώνουν οι «Αργοναύτες».

«Ταξίδι στις αναμνήσεις» είναι το θέμα εκδήλωσης που διοργανώνει η Ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015 σε αίθουσα της καπναποθήκης της «Αυστροελληνικής» με ώρα έναρξης 8 το απόγευμα. Το θέμα θα αναπτύξει η διακεκριμένη πρώτη Ελληνίδα χειρουργό οφθαλμίατρο βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών Άννα Θεοφυλάκτου. Πριν την έναρξη της διάλεξης θα εγκαινιασθεί στον ίδιο χώρο έκθεση φωτογραφίας της κ. Θεοφυλάκτου με τίτλο «Μνήμες Πόντου». Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 31.5.15, με ώρες λειτουργίας 11 π.μ. - 1 μ.μ. και 6.30-9 μ.μ.

Η Άννα Θεοφυλάκτου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1924. Είναι κόρη του ιατρού Θεοφύλακτου Θεοφυλάκτου και της Ιφιγένειας Κογκαλίδου-Θεοφυλάκτου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε την ειδικότητα της οφθαλμιάτρου. Σημειώνεται οτι πρόκειται και για την πρώτη γυναίκα χειρουργό οφθαλμίατρο στην Ελλάδα.
Έζησε τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και τη γερμανική Κατοχή και έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Έχει τρία παιδιά. Η κόρη της Ιφιγένεια Πανίδου είναι Πρόεδρος του σημερινού συμβουλίου της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης.

Η Άννα Θεοφυλάκτου ασχολήθηκε με τα κοινά ήδη από τα φοιτητικά χρόνια της. Στόχος της ήταν η επαφή με όλα τα ποντιακά σωματεία της Θεσσαλονίκης μέσα από τα οποία προσέφερε πλούσιο εθνικό και κοινωνικό έργο. Με δική της πρωτοβουλία η «Μέριμνα» επισκέφθηκε τη μαρτυρική Κύπρο το 1975, ενώ το 1976 το σωματείο προσκάλεσε και φιλοξένησε 65 παιδιά από την Κύπρο. 

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Φιλίας «Ελλάς-Κύπρος» το 1976 και αντιπρόεδρος του πρώτου συμβουλίου του, ενώ σήμερα εκτελεί χρέη Προέδρου. Τιμήθηκε επανειλημμένως από τους Κυπρίους για την πολυσήμαντη προσφορά της στην Μεγαλόνησο.

Τρέφοντας ιδιαίτερη αγάπη και συμπάθεια για την «Μέριμνα», την οποία οι γονείς της, μαζί με τη Θάλεια Σαουλίδου επανίδρυσαν στην Θεσσαλονίκη μετά τον ξεριζωμό, αγωνίστηκε για την πρόοδο του σωματείου, ιδιαιτέρως μετά την εκλογή της στη θέση της Προέδρου το 1974. Στα εννέα χρόνια της προεδρεία της (1974-1983), ιδρύθηκε ο πρότυπος στη λειτουργία του παιδικός σταθμός «Αργώ» για την ανακούφιση της εργαζόμενης μητέρας, ενώ με εισήγησή της ο προστάτης της «Μέριμνας» και πολιούχος της Τραπεζούντος Άγιος Ευγένιος καθιερώθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας ως πολιούχος της Καλαμαριάς, το 1979. 

Από το 1981 έως και σήμερα πραγματοποίησε πολλά ταξίδια στον Πόντο, δημιουργώντας σταδιακώς μία αξιόλογη συλλογή παλαιού και νέου φωτογραφικού υλικού, που παρουσίασε και παρουσιάζει και σήμερα σε περιοδικές εκθέσεις φωτογραφιών και κειμηλίων, εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες. Το αρχείο αυτών των φωτογραφιών δωρίστηκε από την ίδια στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης του Δήμου Θεσσαλονίκης το 2000.

Μεγάλη τιμή για την ίδια και τη «Μέριμνα» αποτελεί η βράβευσή της από την Ακαδημία Αθηνών, το 1992, που την τίμησε για το πολυποίκιλο και πολυδιάστατο κοινωνικό και εθνικό της έργο. 

Με την πείρα, τις γνώσεις και τη σοφία της αποτελεί και σήμερα σημαντικό κεφάλαιο για τη «Μέριμνα» και αρωγό στις προσπάθειες του σωματείου για την επίτευξη των στόχων του.