Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Με παραδοσιακό Ποντιακό γλέντι τελείωσαν τα μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου στο Κιλκίς

Με παραδοσιακό Ποντιακό γλέντι τελείωσαν τα μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου στο Κιλκίς

Με παραδοσιακό Ποντιακό γλέντι στην ταβέρνα "Μπαχάρια" στη Μεγάλη Βρύση Κιλκίς, την Τρίτη 30 Ιουνίου 2015, τελείωσε η χρονιά για τα δύο τμήματα εκμάθησης της Ποντιακής διαλέκτου στο Κιλκίς και του τμήματος της Μεγάλης Βρύσης.

Ήταν μία όμορφη βραδιά, κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι διασκέδασαν με παραδοσιακό ποντιακό γλέντι υπό τους ήχους της λύρας του Σανταίου λυράρη, Θεόφιλου Ασλανίδη. Κάνοντας την αποτίμηση της εκπαιδευτικής χρονιάς η φιλόλογος εκπαιδεύτρια της ποντιακής, Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, αναφέρει: "Ήταν μία χρονιά πλούσια σε εμπειρίες και σε συναισθήματα.

Διδασκαλία της Ποντιακής διαλέκτου δε σημαίνει στείρα εκμάθηση λέξεων και φράσεων αλλά μεταλαμπάδευση του Ποντιακού πολιτισμού και της Ποντιακής ιστορίας κι εξοικείωση με όλες τους τις εκφάνσεις. Φέτος, μέσα από τη διδασκαλία της Ποντιακής διαλέκτου, νιώσαμε το συναισθηματικό εκτόπισμα των λέξεων "πουλί μ'" και "λελεύω σε", τη συνοχή που περικλείει η λέξη "τ' εμέτερον", αισθανθήκαμε περήφανοι για την αντωνυμία "αούτος" που διασώζει την αρχαία προφορά του "αυτός" και γελάσαμε με τον "παλαλό" που είναι, άλλωστε, ο απολωλώς.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών, καθώς έπειτα από προσπάθειες κι έργο χρόνων, κατάφερε να συμπεριληφθεί η διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου στα προσφερόμενα προγράμματα των Κέντρων Δία Βίου Μάθησης. Κλείνουμε αυτήν τη χρονιά ελπίζοντας ότι η διδασκαλία της ποντιακής θα συνεχιστεί και του χρόνου, καθώς η απήχηση και η συμμετοχή του κόσμου ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντική.