Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

"Η Τραπεζούντα μυρίζει Ελλάδα" - Τι δηλώνει σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Γ. Ζαχαριάδης (Video)

"Η Τραπεζούντα μυρίζει Ελλάδα" - Τι δηλώνει σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Γ. Ζαχαριάδης (Video)
"Η Τραπεζούντα μυρίζει Ελλάδα" - Τι δηλώνει σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Γ. Ζαχαριάδης (Video)

Την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη μετά την εκπλήρωση του τάματός του έδωσε ο Τεμόν ΑΕΚ στην εκπομπή “Πρωινή Ενημέρωση” της ΕΡΤ, με τον Νίκο Αγγελίδη και τη Βασιλική Χαϊνά. Ο Ενωσίτης υπεραμαραθωνοδρόμος ήταν συγκινητικός και διηγήθηκε πώς άντεξε 27 ημέρες στον δρόμο. «Η Παναγία μου έδωσε δύναμη», είπε και επισήμανε ότι η ταλαιπωρία που πέρασε δεν ήταν τίποτα μπροστά σε όσα βίωσαν οι προγόνοι του πριν 90 χρόνια.

«Καλημέρα απ’την όμορφη Τραπεζούντα, απ’ την πόλη των πόλεων. Την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Κομνηνών. Την πόλη που μυρίζει Ελλάδα», είπε αρχικά ο Γιωρίκας.

Ερωτηθείς για το πώς αποφάσισε να κάνει αυτό το τάμα είπε: «H ιδέα γεννήθηκε, διαβάζοντας το ποίημα Φίλωνα Κτενίδη, η «Καμπάνα του Πόντου». Λέει στο έργο του, ο σπουδαίος Πόντιος ποιητής, “η Καμπάνα αναμέν” δίχως γλώσσα” και περιμένει κάποιον να έρθει να την χτυπήσει στέλνοντας χαρμόσυνο μήνυμα. Αυτό το μήνυμα αγάπης και ειρήνης πήγα να στείλω. Έτρεξα 1924 χιλιόμετρα, όπως έγραψε το ρολόι μου για τα άταφα κόκκαλα των παππούδων και των γιαγιάδων που πέθαιναν στους δρόμους και τις 353.000 ψυχές που περιμένουν δικαίωση».

Για τα ψυχικά αποθέματα που χρειάστηκε και την στήριξη άλλων ανθρώπων είπε: «Όταν είσαι Πόντιος, έχεις κάποια στοιχεία που σου δίνουν δύναμη αλλά και φίλους που σε στηρίζουν. Είχα δύο φίλους δίπλα μου, τον Αβραάμ Μιχαηλίδη και τον Στέφανο Τσιαρτσιανίδη, τους οποίους ευχαριστώ».

Για τη διαμονή του αυτές τις 27 ημέρες είπε: «Όσο διάστημα βρισκόμουν στην Ελλάδα κοιμόμασταν σε αντίσκηνα μέχρι την Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη που μας φιλοξένησαν οι τοπικοί Ποντιακοί σύλλογοι. Μπαίνοντας στην Τουρκία, αρχίσαμε να μένουμε σε σκηνάκια, αφού δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα και δεν είχαν το πολυπόθητο βανάκι απ’τον χορηγό. Αυτή η ταλαιπωρία όμως δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτό που πέρασαν οι πρόγονοί μας. Η Παναγία βοήθησε και δεν κουραζόμουν».

Για τη φανέλα με το έμβλημα της ΑΕΚ τόνισε: «Αυτή η φανέλα που φορώ, δεν είναι πλέον φανέλα, είναι το δέρμα μου!»

Καταλήγοντας ευχαρίστησε έναν Ελληνόφωνο που τον φιλοξένησε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο, ελληνόφωνο, Γιλμάζ ή Γιώργο, απ’την περιοχή της Ματσούκας. Πολλά να λέγω κ” επορώ κι ολίγα κί κανείνταν (δηλαδή πολλά δεν μπορώ να πω και λίγα δεν φτάνουν). Εδώ στην Τραπεζούντα, δεν νοιώθω ότι βρίσκομαι σε ξένη χώρα. Η Παναγία Σουμελά είναι η προστάτιδα όλων (εννοεί Χριστιανών και Μουσουλμάνων)».

Και έκλεισε με ένα παραδοσιακό ποντιακό δίστιχο: «Σουμέλα λέν” την Παναγιά, Σουμέλα λεν” και εσένα. Θα προσκυνώ την Παναγιά και έρχουμαι με τ’εσένα».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή του:



Πηγή: AEK Live