Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Έφυγε από τη ζωή η τελευταία στον Καναδά εναπομείνασα εκ Πόντου, πρώτης γενιάς

Έφυγε από τη ζωή η τελευταία στον Καναδά εναπομείνασα εκ Πόντου, πρώτης γενιάς
Έφυγε από τη ζωή η τελευταία στον Καναδά εναπομείνασα εκ Πόντου, πρώτης γενιάς

Η Μαρία Καραηλιάδη η τελευταία στον Καναδά εναπομείναν εκ Πόντου, πρώτης γενιάς προσφυγοπούλα και μετανάστρια που βίωσε τη Γενοκτονία και τη θηριωδία των Τούρκων Τσετέδων, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2016. 

Μεγάλη θλίψη προκάλεσε στην Ποντιακή Αδελφότητα η είδηση αυτή, διότι χάθηκε ο ζωντανός θρύλος της «Πόντιας Μάνας», το σύμβολο της αναγνώρισης της αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας. Με αυτό τον τίτλο τιμήθηκε το 2013 με τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση της Αδελφότητάς. 

Γεννημένη στην πολύπαθη Σαμψούντα του Πόντου. Ως γνήσια και ακούραστη Ποντιομάνα, γέννησε και ανέθρεψε «Τραντέλλενες», έχοντας βιώσει το ολοκαύτωμα της Γενοκτονίας, και του ξεριζωμού από τα Πάτρια εδάφη του Πόντου. Ο ξεριζωμός τη φέρνει στην Οινόη Καστοριάς όπου και δημιούργησε οικογένεια. Ευτύχησε να φέρει στη ζωή το Γιώργο, το Νίκο και τον Κώστα, οι οποίοι με τη σειρά τους της χάρισαν πολλά εγγόνια και δισέγγονα.

Μετέπειτα αναζήτησε τη χαμένη της «Πατρίδα» στο φιλόξενο Τορόντο του Καναδά. Μετανάστρια πρώτης γενιάς στο Τορόντο. Παρέμεινε ενεργή και ακάματη μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής της και με αξιοζήλευτη για την ηλικία της διαύγεια πνεύματος. 

Το ιστορικό κενό που αφήνει πίσω της η Μαρία Καραηλιάδη με το θάνατό της στην Ποντιακή Κοινότητα του Τορόντο, είναι δυσαναπλήρωτο, σφραγίζοντας ένα μεγάλο κεφάλαιο στην απαίτηση της αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας και από τις Καναδικές αρχές. 

Στους οικείους της, σύσσωμο το Διοικητικό μας Συμβούλιο εύχεται δύναμη, να προσεύχονται για να αναπαυτεί η ψυχή της «εν ειρήνη», μεταβιβάζοντάς τους τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά» και ο Ποντιακός Ελληνισμός του Καναδά πενθεί την πολυαγαπημένη Ποντιομάνα.

Καλό παράδεισο κυρά Μαρία, τα μέλη του συλλόγου εύχονται να περάσεις στη γειτονιά των αγγέλων με όλους εκείνους τους «Ήρωες» που μαρτύρησαν στα πάτρια εδάφη του Πόντου!

Την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016 στις 11:00 π.μ. θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και θα ακολουθήσει η ταφή της.