Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Κρήτη και Πόντος: «Αυτή η γης έχει φωνή»

Κρήτη και Πόντος: «Αυτή η γης έχει φωνή»
Κρήτη και Πόντος: «Αυτή η γης έχει φωνή»

Η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης και η Κεντρική Ένωση Ποντίων «Ποντιακή Εστία» παρουσίασαν από κοινού την εκδήλωση «Κρήτη-Πόντος» στο φετινό 29ο Φεστιβάλ της Lonsdale. 

Η μακρόχρονη συνεργασία και φιλία του Συλλόγου Ρεθεμνιωτών Μελβούρνης «Αρκάδι» και της «Ποντιακής Εστίας», άρχισε το 2001, όταν οι δυο οργανισμοί παρουσίασαν το υπερθέαμα «Οι Λύρες της Ελλάδας», παρουσιάζοντας και παρομοιάζοντας τους χορούς και τον πολιτισμό των δυο λαών, κρητικού και ποντιακού, με τη συμμετοχή οκτώ καλλιτεχνών της παροικίας μας. 

Φέτος η παράσταση βασίστηκε στο εγκάρδιο τραγούδι που έχει γράψει ο Χρήστος Παπαδόπουλος «Αυτή η γης έχει φωνή» το οποίο τραγούδησαν και έπαιξαν δυο μεγάλα ονόματα του μουσικού στερεώματος της Ελλάδας, ο Αλέξανδρος Παρχαρίδης (Πόντος) και ο Βασίλης Σκουλάς (Κρήτη). 

Τα δυο χορευτικά συγκροτήματα ενώθηκαν αδελφικά, σαν μια δύναμη, σαν μια γροθιά στέλνοντας με τον χορό τους το μήνυμα της ενότητας του τραγουδιού «Άπονοι καιροί, Κρήτη και Πόντος δυό καημοί, Άπονοι καιροί αυτή η γης έχει φωνή». 

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι οι δυο λαοί, εκτός από την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, συνδέονται και ιστορικά, αφού ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς, γεννημένος στην Καππαδοκία του Πόντου, ταξίδεψε στην Κρήτη και βοήθησε τους Κρητικούς ενάντια στους Σαρακηνούς το 961 π.Χ. Οι Κρήτες αργότερα τον τίμησαν και ονόμασαν έναν Δήμο του Νομού Ρεθύμνης με το όνομά του, Δήμος Νικηφόρου Φωκά. 

Η παράσταση θεωρείται η έναρξη σειράς κοινών εκδηλώσεων, προβάλλοντας τους άρρηκτους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας αφού η παράσταση τελούσε υπό την αιγίδα της Επιτροπής Εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου και των 40 χρόνων δράσης της Ποντιακής Εστίας. 

Συγχαρητήρια και στα δύο χορευτικά συγκροτήματα για την παρουσίαση, στους χοροδιδασκάλους για την σκληρή δουλειά τους τελευταίους μήνες και επίσης διότι πίστεψαν στην όλη προσπάθεια, αλλά και στους μουσικούς που συμμετείχαν αφιλοκερδώς, και ήταν οι Γιώργος Σεβαστόπουλος (ποντιακή λύρα), Σήφης Τσουρδαλάκης (κρητική λύρα και τραγούδι), Γιάννης Σκουλάς (λαούτο), Ανδρέας Βαρδάκης (λαούτο), Αντώνης Ηλιού (κιθάρα), Γιάννης Πιλαλίδης (νταούλι), Δ. Τζομπανόπουλος (νταούλι), Χρήστος Νικολαΐδης (πλήκτρο) και η ταλαντούχα Σοφία Καραγιανίδη στο τραγούδι.

Πηγή: Neos Kosmos