Κυριακή, 8 Μαΐου 2016

Φλέγεται από επιθέσεις ο Πόντος στην Τουρκία

Φλέγεται από επιθέσεις ο Πόντος στην Τουρκία
Φλέγεται από επιθέσεις ο Πόντος στην Τουρκία

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Εδώ και μερικές μέρες ο Πόντος στην Τουρκία φλέγεται από αλλεπάλληλα ένοπλα χτυπήματα, μια εξέλιξη που δείχνει πως ο εσωτερικός εμφύλιος στην Τουρκία έχει μεταφερθεί και στην περιοχή αυτή, με όλες τις συνέπειες μιας τέτοιας πολύ σημαντικής εξέλιξης.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, την Παρασκευή 6 Μαΐου γύρω στις 5 η ώρα μ.μ. έγινε μια οργανωμένη ένοπλη επίθεση στην Διεύθυνση Αστυνομίας της Κερασούντος, με αποτέλεσμα ένας αξιωματικός νεκρός και αρκετοί τραυματίες.

Συγκεκριμένα η επίθεση έγινε στο Çalgağ και νεκρός είναι ο αξιωματικός Zafer Çalışkan της Στρατοχωροφυλακής, ενώ υπήρξαν και πολλοί τραυματίες.

Πριν από μερικές μέρες, στις 2 Μαΐου, είχαμε άλλη μια οργανωμένη επίθεση στην περιοχή Αργυρουπόλεως, (Gümüşhane), στο χωριό Kürtün, μια ένοπλη επίθεση που κράτησε αρκετή ώρα με νεκρούς και τραυματίες.

Την ίδια μέρα είχαμε και άλλη ένοπλη επίθεση στο χωριος Doğankent της Κερασούντος, πάλι με νεκρούς και τραυματίες.

Όπως αναφέρεται η κατάσταση στην περιοχή του Πόντου εδώ και καιρό έχει απειληθεί από ένοπλες ομάδες ότι θα γίνει θέατρο επιθέσεων και γι’ αυτό η Στρατοχωροφυλακή είχε πάρει αρκετά μέτρα ασφαλείας. Παρόλα αυτά οι ένοπλοι άρχισαν τις επιθέσεις τους και όπως μεταδίδουν τα ίδια τα τουρκικά ΜΜΕ, η κατάσταση έχει αρχίσει και μυρίζει μπαρούτι σε μεγάλη έκταση στον τουρκικό Πόντο.

Να θυμίσουμε ότι την δεκαετία του ενενήντα όλη η περιοχή του Πόντου είχε περιέλθει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τις πολλές ένοπλες επιθέσεις διαφόρων ανταρτικών ομάδων.

Τώρα όπως φαίνεται, η κατάσταση αυτή με την σημερινή πολύ λεπτή για την ίδια την συνοχή της Τουρκίας συγκυρία, επαναλαμβάνεται με όλες τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης.

Ο Πόντος δίνει το «μήνυμα» του.