Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Η Ιστορική πόλη της Αργυρούπολης στον Πόντο αντιμετωπίζει απειλή κατολίσθησης

Η Ιστορική πόλη της Αργυρούπολης στον Πόντο αντιμετωπίζει απειλή κατολίσθησης
Η Ιστορική πόλη της Αργυρούπολης στον Πόντο αντιμετωπίζει απειλή κατολίσθησης

Παλιά γειτονιά της Αργυρούπολης του Πόντου καθώς και τα ιστορικά της κειμήλια αντιμετωπίζουν την απειλή μιας κατολίσθησης, η οποία προκαλείται από το σχέδιο της Πράσινης Οδού στη Μαύρη Θάλασσα.

Η ιστορική γειτονιά του Σουλεϊμάν, γνωστή και ως παλιά Αργυρούπολη, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου Έλληνες, Αρμένιοι και Τούρκοι συνήθιζαν να ζουν μαζί στο παρελθόν, απειλείται από κατολίσθηση η οποία θα μπορούσε να εξαφανίσει αντικείμενα αιώνων, συμπεριλαμβανομένων τζαμιών, λουτρών, εκκλησιών καθώς και ενός οθωμανικού παζαριού. Η περιοχή έχει ήδη πληγεί από την κατολίσθηση που προκλήθηκε από δημόσια έργα που αφορούν στο αμφιλεγόμενο σχέδιο της Πράσινης Οδού, ενώ οι οικολόγοι φοβούνται για περαιτέρω ζημιές.

Η γειτονιά του Σουλεϊμάν, η οποία έχει πλούσιο δυναμικό τουρισμό, ανακηρύχθηκε το 2002 φυσικός και αστικός αρχαιολογικός χώρος. Χρονολογείται από το 3.000 π.Χ. και είναι γνωστή για τα ορυχεία αργύρου, ήταν η πόλη όπου οι Αρμένιοι, Έλληνες και Τούρκοι ζούσαν μαζί στην εποχή της Τουρκοκρατίας.

Οι Αρμένιοι της πόλης μετανάστευσαν πριν από το 1915 και οι Έλληνες έφυγαν από την πόλη με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923. Μετά το 1950, οι τουρκικές οικογένειες μετακόμισαν πέντε χιλιόμετρα μακριά από την Αργυρούπολη και η πόλη εγκαταλείφθηκε εντελώς.

Ένα σχέδιο ανασυγκρότησης για την περιοχή έγινε το 2006, αλλά το σχέδιο αφορούσε μόνο τις αρχιτεκτονικές δομές του εδάφους, ενώ η αιώνια πόλη χρειαζόταν αρχαιολογικές ανασκαφές.

Ένα αναθεωρημένο πλάνο δημιουργήθηκε, το οποίο περιελάμβανε την κατασκευή χιονοδρομικού κέντρου στην ιστορική πόλη και την επέκταση ενός δρόμου 3 μέτρων, κατασκευασθέν το 1980, στα 7 μέτρα και σε συνδυασμό με το αμφιλεγόμενο έργο της Πράσινης Οδού, ήταν σχεδιασμένο να συνδέει υψίπεδα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Όμως, κατά τη διάρκεια των οδικών εργασιών που πραγματοποιούνταν από την ειδική επαρχιακή Διοίκηση Αργυρουπόλεως, ένα τμήμα κατέρρευσε δημιουργώντας κατολίσθηση, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένας μεγάλος αριθμός από ιστορικές κατασκευές. Τα τείχη του τζαμιού του Sağir Mescidi καταστράφηκαν, ενώ η Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού και τα λουτρά Çaput μόλις που σώθηκαν. Υπάρχει ο φόβος ότι, όσο συνεχίζονται οι εργασίες του δρόμου, ολόκληρη η γειτονιά είναι σε κίνδυνο περαιτέρω κατολισθήσεων.


Η εκκλησία του Αγίου Σταφάνου, μια γέφυρα, καταστήματα, το Ulu τζαμί (γνωστό και ως τζαμί του Σουλεϊμάν), ιδρύματα, ξενώνες, η εκκλησία του Bagios lonnes Rock, ο τάφος του Hacı Tahir Efendi, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, το Ελληνικό γυμνάσιο Αρρένων, τα λουτρά του Σουλειμάν, τα λουτρά του Πασά, το ίδρυμα και το τζαμί της γειτονιάς του Güzeller, είναι μερικά από τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της περιοχής.

Οι οικολόγοι καλούν να σταματήσει το έργο

Η κοινότητα των οικολόγων είναι εναντία στην επέκταση του δρόμου, ενώ επιμένουν ότι δεν είναι ενάντια στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής ή στην κατασκευή χιονοδρομικού κέντρου. Ο επικεφαλής του συλλόγου της Τραπεζούντας για τις φυσικές και ιστορικές αξίες, αναπληρωτής καθηγητής Coşkun Erüz είπε ότι η παλιά Αργυρούπολη θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο περαιτέρω κατολισθήσεων εάν συνεχιστούν οι εργασίες για το δρόμο.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι ενάντια στην προοπτική ενός τουριστικού κέντρου στην περιοχή αλλά το σχέδιο ανασυγκρότησης θα πρέπει να είναι πλήρως συμμορφωμένο με τη φύση και την ιστορία: “Η κατασκευή ενός απλού δρόμου δεν είναι πρόβλημα. Ίσως θα έπρεπε να σχεδιάζονται και εναλλακτικές διαδρομές. Το υπέδαφος είναι γεμάτο από αρχαιολογικά εκθέματα. Όλες αυτές οι πλαγιές ήταν γεμάτες από δομές, στο παρελθόν. Οι εργασίες του δρόμου πρέπει να σταματήσουν κατ’ επειγόντως. Διαφορετικά, η τοπογραφική δομή της πόλης, την οποία βλέπουμε σε παλιές φωτογραφίες και σε ιστορικά κειμήλια, θα εξαφανιστεί εντελώς. Αυτό το σχέδιο πρέπει να σταματήσει κατ’ επειγόντως».