Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Με μεγάλη επιτυχία η παράσταση «Πύρριχος» στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού (Φωτο - Video)

Με μεγάλη επιτυχία η παράσταση «Πύρριχος» στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού (Φωτο)
Με μεγάλη επιτυχία η παράσταση «Πύρριχος» στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού (Φωτο)

Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 1 Ιουνίου, η θεατρική παράσταση «Πύρριχος» στο αμφιθέατρο της Στέγης Ποντιακού Πολιτισμού της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Πρόκειται για ένα έμμετρο θεατρικό έργο στη νεοελληνική διάλεκτο σε κείμενα, χορογραφίες και σκηνοθεσία Νίκου Παλασίδη, στο οποίο πρωταγωνίστησαν οι Θόδωρος Πιλαλίδης, Παναγιώτης Μωυσιάδης, Γιώργος Λαρχανίδης, και Νίκος Παλασίδης. Επίσης έπαιξαν οι Μπάμπης Παπαδόπουλος, Νίκος Πιλαλίδης, Γιώργος Παπαδόπουλος, Κώστας Τριανταφυλλίδης και Δήμος Χατζηιωάννου.

Αφηγήτρια της παράστασης, συνδετικός κρίκος μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, ήταν η Χριστίνα Σαχινίδου.

Τη μουσική πλαισίωση του έργου ανέλαβαν, με πλήρη επιτυχία, ο Ηλίας Παγκαλίδης στη λύρα, ο Βασίλης Φωλίνας στον αυλό και ο Γιώργος Λαζαρίδης στο νταούλι.

Τον ήχο και το φωτισμό επιμελήθηκε η Γιάννα Νικολαϊδου.

Σύμφωνα με το δημιουργό Νίκο Παλασίδη, «ένα ανοιξιάτικο απόγευμα του 1975, όταν εκεί στα -καινούργια τότε- γραφεία της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, ο δικηγόρος πρόεδρός της -αείμνηστος σήμερα- Χαράλαμπος Κιαγχίδης μου είπε: Έλα, Νίκο, να σου πω δυο λόγια για τον Πυρρίχιο χορό. Τον ακολούθησα στο γραφείο του. Σύμφωνα με μία εκδοχή, μου είπε, ο πυρρίχιος χορός πήρε το όνομά του από την πυρά, επειδή οι αρχαίοι Έλληνες τον χόρευαν πριν από την μάχη γύρω από τη φωτιά... Μια άλλη εκδοχή, μου είπε, είναι ότι πήρε το όνομά του από τον Πύρριχο, τον ήρωα αυτό του τρωικού πολέμου που τον πρωτοχόρεψε γύρω από το νεκρό φίλο του Πάτροκλο...


Η ιδέα πως τον πρωτοχόρεψε ο Πύρριχος στον τρωικό πόλεμο, έγινε μέσα μου εικόνα και με συνεπήρε. Μόλις πήγα στο σπίτι μου, χορευτής και χοροδιδάσκαλος της Ευξείνου Λέσχης εγώ, θέλησα και έγραψα ένα ποίημα 30 στίχων στην ποντιακή διάλεκτο. Όμως ήταν απωθημένο μου. Τώρα σαν συνταξιούχος καθηγητής βρήκα το χρόνο το μύθο αυτό για τη γένεση του πυρρίχιου χορού να τον κάνω εικόνα γράφοντας 600 έμμετρους στίχους και στη συνέχεια φρόντισα να επιλέξω παλαίμαχους πυρριχιστές για μετατρέψω σε θεατρική παράσταση αυτόν τον μύθο. Βέβαια τα κείμενα είναι στη νεοελληνική διάλεκτο ώστε να είναι κατανοητά και στους μη πόντιους.»

Την παράσταση στην οποία συμμετείχε το Χορευτικό Τμήμα της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης, τίμησαν με την παρουσία τους ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ κος Γιάννης Ερμόπουλος ο οποίος και εκπροσώπησε την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κος Θεόδωρος Θεοδουλίδης και ο κος Μιχάλης Καραβέλας.