Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

8ο Ακριτικό Πανοΰρ - Η γιορτή της παράδοσης στο Ακριτοχώρι Σερρών

8ο Ακριτικό Πανοΰρ - Η γιορτή της παράδοσης στο Ακριτοχώρι Σερρών
8ο Ακριτικό Πανοΰρ - Η γιορτή της παράδοσης στο Ακριτοχώρι Σερρών

Ο Οικολογικός Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Ακριτοχωρίου Θρακικού "Οι Ακρίτες" προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους στο 8ο Ακριτικό Πανοϋρ που θα γίνει την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016 στο προαύλιο του Δημ. Σχολείου Ακριτοχωρίου.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο σύλλογος θα διοργανώσει για όγδοη συνεχόμενη χρονιά το "Ακριτικό Πανοΰρ.

Η εκδήλωση που πραγματοποιείται στην αυλή του Δημ. Σχολείου έχει κερδίσει τις καρδιές όλων όσων αγαπούν την γνήσια ποντιακή παράδοση και έχει καταφέρει να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της περιοχής προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
- Δημήτρης Καρασαββίδης, τραγούδι
- Δημήτρης Ξενιτόπουλος, λύρα
- Γιάννης Ξανθόπουλος, κλαρίνο
- Δημήτρης Μπαχ, νταούλι
- Γρηγόρης Αλεξανδρίδης, πλήκτρα

Προσκεκλημένο σωματείο ο ΜΟ.Λ.Ο. Βαμβακοφύτου που θα παρουσιάσει χορούς, τραγούδια και δρώμενα του χωριού.

Είσοδος: 2 Ευρώ

Το Ακριτικό Πανοΰρ εκτός των άλλων βέβαια αποτελεί κυρίως αναβίωση μιας μεγάλης πανήγυρης που γίνονταν στο θαυματουργό προσκύνημα της Παναγίας Μάγαρας, νοτιοανοτολικά της Πάφρας του Πόντου, στο βουνό Νεπιέν, τόπο καταγωγής των περισσότερων Ακριτοχωριτών.

Προς ανάμνηση αυτού του ξεχασμένου προσκυνήματος από τις αλησμόνητες πατρίδες και μετά από πρωτοβουλία κατοίκων του χωριού, αγιογραφήθηκε από τις μοναχές του Ι. Η. Τίμιου Προδρόμου Ακριτοχωρίου η νέα εικόνα της Παναγίας και τοποθετήθηκε στον ενοριακό Ναό του χωριού στις 22/07/2008.

Η εκδήλωση πέρα από την πολιτιστική της διάσταση και το θρησκευτικό της χαρακτήρα, αναβιώνει και για λόγους ιστορικής μνήμης. Το 1917 στη σπηλιά που βρίσκονταν η εικόνα σκοτώθηκαν από τους Τούρκους 79 από τους 80 αντάρτες που είχαν καταφύγει εκεί με 600 γυναικόπαιδα, από τα οποία πολύ λίγοι επέζησαν και εγκαταστάθηκαν μετα τον ξεριζωμό σε χωριά της Ελλάδας. 

Ένας από αυτούς ήταν και ο 12χρονος τότε Κλαζίδης Βασίλειος που εγκαταστάθηκε μετά τον ξεριζωμό σε χωριό της Δράμας και στη μνήμη του οποίου αφιερώσαμε την πρώτη εκδήλωση το 2009.

Για το Ακριτικό Πανοΰρ, τα μέλη του συλλόγου, φιλοδοξούν και αγωνίζονται να καθιερωθεί στις συνειδήσεις των κατοίκων του Δήμου μας, στις συνειδήσεις όλων των Σερραίων και ιδιαίτερα στις συνειδήσεις των Ποντίων σαν ένας αξιοπρεπείς θεσμός ιστορικής και θρησκευτικής μνήμης, σαν ένας θεσμός που θα διακατέχεται από αγάπη προς τη λαϊκή μας παράδοση και τον πολιτισμό των προγόνων μας.