Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Τιμή στις εκλεκτές Πόντιες επιστημόνισσες Ε. Αγαθονικίδου-Μαγλουσίδου και Α. Θεοφυλάκτου

Τιμή στις εκλεκτές Πόντιες επιστημόνισσες Ε. Αγαθονικίδου-Μαγλουσίδου και Α. Θεοφυλάκτου
Τιμή στις εκλεκτές Πόντιες επιστημόνισσες Ε. Αγαθονικίδου-Μαγλουσίδου και Α. Θεοφυλάκτου

Δύο σπουδαίες Πόντιες επιστημόνισσες και κυρίες θα τιμήσει για το έργο τους, καθεμιάς στον τομέα της, ο ποντιακός πολιτιστικός σύλλογος Χωρυγίου, στο πλαίσιο των θεσμικών εκδηλώσεών του με την ευκαιρία της πανηγύρεως του εκεί ιερού ναού Προφήτη Ηλία.

Πρόκειται για τις ιατρούς Ελένη Αγαθονικίδου-Μαγλουσίδου, μικροβιολόγο από το Κιλκίς και Άννα Θεοφυλάκτου, οφθαλμίατρο, από την Θεσσαλονίκη.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Ιουλίου 2016 στο προαύλιο του εντευκτηρίου του συλλόγου με ώρα έναρξης 9.30 το βράδυ.

Ελένη Αγαθονικίδου-Μαγλουσίδου

Οι γονείς της ήταν ο Θεόφιλος Αγαθονικίδης και η Αννα, δάσκαλοι, με σπουδές στην Τυφλίδα, που εργάσθηκαν στο σχολείο του Ντορτκιλισέ και στο Σιντισκόμ του Αρνταχάν.

Εισήχθη στην ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1942, μόλις άνοιξε η σχολή. Σπούδασε μικροβιολογία (εξαετής φοίτηση). Πήρε ειδικότητα στην Θεσσαλονίκη και Αθήνα (στο Κιλκίς δεν υπήρχε η δυνατότητα).

Μετά την ειδικότητα εργάσθηκε στο Κιλκίς στο μικροβιολογικό τμήμα του νοσοκομείου και σε ιδιωτικό ιατρείο.
Όλη η εργάσιμη ζωή της ήταν στο νοσοκομείο Κιλκίς, μέχρι να συνταξιοδοτηθεί. Διετέλεσε διευθύντρια στο αιματολογικό τμήμα και στην αιμοδοσία.

Παντρεύτηκε στον οφθαλμίατρο Στυλιανό Μαλγουσίδη, με τον οποίο απέκτησε δύο τέκνα.

Στο ΑΠΘ είχε την εποχή εκείνη συμφοιτητές τον Αναστάσιο Φωστηρόπουλο και τον μετέπειτα σύζυγό της Στυλιανό Μαγλουσίδη. Ήταν από τους πρώτους Πόντιους φοιτητές στην ιατρική σχολή της Θεσσαλονίκης.

Με την οφθαλμίατρο Άννα Θεοφυλάκτου εργάσθηκαν στο νοσοκομείο του Κιλκίς.

Ήταν δύσκολα τα φοιτητικά χρόνια λόγω της Κατοχής, και η μάνα της της έδωσε τα χρυσαφικά της και ένα χαλί γιά να τα πουλήσει. Εκανε οικονομία, υπέφερε, «πάλεψε» αλλά …δεν τα πούλησε!

Οι γονείς της ζούσαν στην Ενωτία (Νότια). Από το 1939 και μετά στην Νεάπολη Θεσσαλονίκης.

Ήταν καλύτερα χρόνια τότε παρά τις ελλείψεις και τις αντιξιοότητες, καθώς είχε την στήριξη της κοινωνίας του Κιλκίς.

Άννα Θεοφυλάκτου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1924. Είναι κόρη του γιατρού Θεοφύλακτου Θεοφυλάκτου και της Ιφιγένειας Κογκαλίδου-Θεοφυλάκτου. Σπούδασε στην ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε την ειδικότητα της οφθαλμιάτρου. Σημειώνεται ότι πρόκειται και για την πρώτη γυναίκα χειρουργό οφθαλμίατρο στην Ελλάδα.

Έζησε τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και την γερμανική Κατοχή και έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Έχει τρία τέκνα. Η κόρη της Ιφιγένεια Πανίδου είναι πρόεδρος του σημερινού συμβουλίου της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης.

Η Άννα Θεοφυλάκτου ασχολήθηκε με τα κοινά ήδη από τα φοιτητικά της χρόνια. Στόχος της ήταν η επαφή με όλα τα ποντιακά σωματεία της Θεσσαλονίκης μέσα από τα οποία προσέφερε πλούσιο εθνικό και κοινωνικό έργο.

Με δική της πρωτοβουλία η «Μέριμνα» επισκέφθηκε τη μαρτυρική Κύπρο το 1975, ενώ το 1976 το σωματείο προσκάλεσε και φιλοξένησε 65 παιδιά από την Κύπρο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Φιλίας «Ελλάς-Κύπρος» το 1976 και αντιπρόεδρος του πρώτου συμβουλίου του, ενώ σήμερα εκτελεί χρέη Προέδρου. Τιμήθηκε επανειλημμένως από τους Κυπρίους για την πολυσήμαντη προσφορά της στο νησί.

Τρέφοντας ιδιαίτερη αγάπη και συμπάθεια για την «Μέριμνα», την οποία οι γονείς της, μαζί με τη Θάλεια Σαουλίδου επανίδρυσαν στην Θεσσαλονίκη μετά τον ξεριζωμό, αγωνίστηκε για την πρόοδο του σωματείου, ιδιαίτερα μετά την εκλογή της στη θέση της Προέδρου το 1974. Στα εννέα χρόνια της προεδρείας της (1974-1983), ιδρύθηκε ο πρότυπος στη λειτουργία του παιδικός σταθμός «Αργώ» για την ανακούφιση της εργαζόμενης μητέρας, ενώ με εισήγησή της ο προστάτης της «Μέριμνας» και πολιούχος της Τραπεζούντας Άγιος Ευγένιος καθιερώθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας ως πολιούχος της Καλαμαριάς, το 1979.

Από το 1981 έως και σήμερα πραγματοποίησε πολλά ταξίδια στον Πόντο, δημιουργώντας σταδιακά μία αξιόλογη συλλογή παλαιού και νέου φωτογραφικού υλικού, που παρουσίασε και παρουσιάζει και σήμερα σε περιοδικές εκθέσεις φωτογραφιών και κειμηλίων, εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες. Το αρχείο αυτών των φωτογραφιών δωρίστηκε από την ίδια στο κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης του δήμου Θεσσαλονίκης το 2000.

Μεγάλη τιμή για την ίδια και τη «Μέριμνα» αποτελεί η βράβευσή της από την Ακαδημία Αθηνών, το 1992, που την τίμησε για το πολυποίκιλο και πολυδιάστατο κοινωνικό και εθνικό της έργο.

Με την πείρα, τις γνώσεις και τη σοφία της αποτελεί και σήμερα σημαντικό κεφάλαιο για τη «Μέριμνα» και αρωγό στις προσπάθειες του σωματείου για την επίτευξη των στόχων του.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της πανηγύρεως του Ι.Ν. Προφήτη Ηλία Χορηγίου

Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με την ευκαιρία της πανηγύρεως του εκεί ιερού ναού Προφήτη Ηλία διοργανώνει ο ποντιακός πολιτιστικός σύλλογος Χορηγίου. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

21.30 Έναρξη εκδήλωσης
Παρουσίαση παιδικού χορευτικού συγκροτήματος Χορηγίου

22.00 Απονομή τιμητικών επάθλων στους Δημήτριο Χρυσουλίδη, καθηγητή πανεπιστημίου και Διαμαντή Λαζαρίδη, καθηγητή-συγγραφέα

22.30 Καλλιτεχνική βραδιά με τους Δημήτρη Καρασαββίδη (λύρα-τραγούδι)

• Στάθη Παυλίδη (τραγούδι), Δημήτρη Ξενιτόπουλο (λύρα), Δημήτρη Μητρούλη (νταούλι), Γιάννη Θεοδωρίδη (τύμπανα), Χάρη Ξενιτίδη (πλήκτρα), Γιώργο Ιακωβίδη (κλαρίνο), Κώστα Σαβιολάκη (λύρα), Κώστα Κυριακίδη (τραγούδι), Απόστολο Καπούλα (νταούλι)

Σάββατο 17 Ιουλίου 2016

21.30 Έναρξη εκδήλωσης
Παρουσίαση χορευτικού συγκροτήματος Χορηγίου

22.00 Απονομή τιμητικών επάθλων στις ιατρούς Άννα Θεοφυλάκτου και Ελένη Αγαθονικίδου-Μαγλουσίδου

22.30 Χορευτική βραδιά με τους Κώστα Θεοδοσιάδη (τραγούδι), Φάνη Κουρουκλίδη (λύρα), Δημήτρη Δαμιανίδη (λύρα), Δημήτρη Οταπασίδη (λύρα), Γιώργο Ιακωβίδη (κλαρίνο), Χάρη Ξενιτίδη (πλήκτρα), Γιάννη Θεοδωρίδη (τύμπανα).

Πηγή: Μαχητής