Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Χόρεψαν Ποντιακά στις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη

Χόρεψαν Ποντιακά στις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη
Χόρεψαν Ποντιακά στις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη

Στις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη στην Ανω Σύρο, βρέθηκε ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου "Ο Εύξεινος Πόντος" την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016, για την αναβίωση του Κλήδονα.

Ο σύλλογος παρουσίασε θεατροποιημένο το έθιμο του Κλήδονα. Έτσι, παράλληλα με την ομιλία της προέδρου κ. Ράνιας Πανταζίδου εξελισσόταν το έθιμο, όπως γιορταζόταν στις διάφορες περιοχές του Πόντου.

Η κ. Πανταζίδου ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας ότι ο Ιούνιος στον Πόντο λεγόταν και Κερασινός και ότι το όνομα προερχόταν από την καρποφορία των κερασιών, που εκείνα τα χρόνια αφθονούσαν στον Πόντο. Επίσης ανέφερε ότι ο Ιούνιος γενικά δεν είχε πολλές γιορτές γιατί οι αγροτικές δουλειές βρισκόταν στο αποκορύφωμά τους. Όμως ο Πόντος, μια λαμπρή κοιτίδα ελληνισμού, δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Έτσι στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου γιορταζόταν η ημέρα αυτή με διάφορες παραλλαγές.

Χόρεψαν Ποντιακά στις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη

Στη συνέχεια, μια αντιπροσωπευτική ομάδα από το παιδικό, εφηβικό και νεανικό χορευτικό τμήμα, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Χρήστου Καρυοφυλλίδη, χόρεψε τρεις χορούς (Ομάλ Κερασούντας, Αρματσούκ και κότσαρι).

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του κ. Νίκο Σολάρι, χοροδιδάσκαλου του εργαστηρίου "Άρωμα παράδοσης". Συμμετείχαν επίσης ο Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Σύρου, το ΚΑΠΗ της Άνω Σύρου καθώς και μια ομάδα ξεναγών της Άνω Σύρου.

Υ.Γ. Οι πληροφορίες τις οποίες ανέφερε η κ. Πανταζίδου στην ομιλία της προερχόταν από το βιβλίο της κ. Έλσας Γαλανίδου Μπαλφούσια "Ποντιακή Λαογραφία".