Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Ποντιόπουλα 4ης και 5ης γενιάς συνεχίζουν την παράδοση στην Αμερική (Φωτο)

Ποντιόπουλα 4ης και 5ης γενιάς συνεχίζουν την παράδοση στην Αμερική
Ποντιόπουλα 4ης και 5ης γενιάς συνεχίζουν την παράδοση στην Αμερική

Το 9ο Παμποντιακό Φεστιβάλ Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε στην Ατλάντα Τζιόρτζιας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, 24  ως 26 Ιουνίου 2016, από τον νεοσύστατο ποντιακό σύλλογο «Αργοναύτες» των νοτιοανατολικών πολιτειών ΗΠΑ (καλύπτει τις πολιτείες της Τζιόρτζια και της Βόρειας και Νότιας Καρολίνα) αναμφίβολα αποτέλεσε ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο για τον Ποντιακό Ελληνισμό της Βόρειας Αμερικής, αλλά όπως δηλώθηκε από πολλούς «παράδειγμα προς μίμηση από τις υπόλοιπες εθνικοτοπικές ομοσπονδίες  για να αγκαλιάσουν τις νεολαίες τους με παρόμοιες εκδηλώσεις».

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής, 24 Ιουνίου, με μιά αξέχαστη ποντιακή βραδιά μέχρι τις πρωϊνές ώρες.  Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του τριημέρου οι Αλέξης Παρχαρίδης (τραγούδι), Γιώργος Σοφιανίδης (τραγούδι, λύρα, αγγείο), Μπάμπης Κεμανετζίδης (τραγούδι, λύρα, κλαρίνο), Χρήστος Τικταπανίδης (λύρα), Δημήτρης Παπαδημητρίου (νταούλι) και οι  νέοι  μουσικοί Κώστας Απαζίδης (νταούλι), Νίκος Απαζίδης (λύρα), Βαγγέλης Πεσιρίδης (λύρα, τραγούδι), Μιχάλης Πεσιρίδης (νταούλι), Ευστάθιος Κυριακίδης (λύρα) και ο Δημήτρης Στεφανίδης (λύρα).

Το Σάββατο το πρωί οι νέοι συγκεντρώθηκαν στο πολιτιστικό κέντρο του Ι.Ν. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Ιεράς Μητρόπολης της Ατλάντα, όπου διδάχθηκαν παρασκευή Ποντιακών φαγητών (πισία και πιροσκί), ειδικό σεμινάριο για την Γενοκτονία των Ποντίων από την Αναστασία Σπυρίδη, και δύο σύντομες αλλά πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις σχετικά με την ιστορία των ποντιακών χορών και την ποντιακή ενδυμασία.  Το απόγευμα ακολούθησε διδασκαλία παραδοσιακών ποντιακών χορών από τους Πλούταρχο Κανετίδη, Γιώργο Κασαμπαλίδη και Νίκο Ζουρνατζίδη.


Το βράδυ της ίδιας ημέρας συμμετείχαν στο επίσημο δείπνο, όπου οι πάνω από εκατό  νέοι κα νέες από όλους τους συλλόγους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, φορώντας τις παραδοσιακές στολές τους χόρεψαν όλοι μαζί. Το χορευτικό συγκρότημα των «Κομνηνών» Νέας Υόρκης αλλά και το χορευτικό της Παναγίας Σουμελά Βοστώνης χόρεψαν χορούς από την Τραπεζούντα και την Πάφρα αντίστοιχα.

Την Κυριακή το πρωί μετά τον εκκλησιασμό, χόρεψε το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου «Πόντος» του Νόργουολκ Κονέκτικατ, καθώς και ένα μικτό χορευτικό αποτελούμενο από νέους από το Σικάγο, Κάντον Οχάιο, Κλίβελαντ και Φιλαδέλφεια.  Παράλληλα έγιναν και οι εκλογές για το νέο Δ.Σ. της Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά. Το νέο διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από την Μυροφόρα Καλογερίδη (πρόεδρος, από το Κονέκτικατ), Ευτυχία Ιωαννίδη (αντιπρόεδρος – Τορόντο),  Νίκη Στεργίου (γραμματέας επικοινωνίας – Σικάγο), Μαρία Μοντσενίγκος (γραμματέας πρακτικών-Μοντρεάλ), Γιώργος Πετρίδης (ταμίας), Χριστίνα Καπουσίδη (υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων - Ατλάντα/ Καρολίνες) Βασίλης Οικονόμου (υπεύθυνος εθνικών θεμάτων -Φιλαδέλφεια), Δέσποινα Τσαφταρίδη (υπεύθυνη μέσων κοινωνικής δυκτίωσης - Κάντον Οχάιο), Δέσποινα Αραμπατζή (μέλος - Βοστώνη),  Χαράλαμπος Τσιραμπίδης (μέλος - Κλήβελαντ).  Το απόγευμα της Κυριακής όλοι οι νέοι συναντήθηκαν στο κέντρο της Ατλάντα, στο Ολυμπιακό πάρκο και χόρεψαν (Flash Mob) γύρω από το γλυπτό για τον ολυμπισμό προσφορά των ΑΧΕΠΑ.