Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Τραγουδώντας με την ψυχή του Πόντου

Τραγουδώντας με την ψυχή του Πόντου
Τραγουδώντας με την ψυχή του Πόντου

Δύο ταλαντούχες αδερφές, δύο κορίτσια που έχουν στην καρδιά τους τον Πόντο. Η Ελένη και η Μαρία Αποστολίδου συνεχίζουν στα βήματα της παράδοσης, έτσι όπως η οικογένειά τους, τους έχει δείξει από πολύ νωρίς. Έτσι, όπως χρόνια τώρα, βλέπουν τη Χρύσα Μαυρίδου, την μητέρα τους να πράττει διασώζοντας και προβάλλοντας κάθε τι που έχει σχέση με την ποντιακή ζωή, την κουλτούρα, την παράδοση και την καθημερινότητα των Ποντίων.

Η Ελένη παίζει λύρα και τραγουδά και η Μαρία νταούλι. Κι οι δυό μαζί, κάθε φορά που τις δίνεται η ευκαιρία, «ταξιδεύουν» το κοινό τους σε νέα μουσικά ποντιακά μονοπάτια, στα ηχοχρώματα της παράδοσης. «Ήταν φυσικό να συμβεί, καθώς μεγαλώσαμε με τους γονείς μας να αγκαλιάζουν κάθε τι που είχε σχέση με την ποντιακή μουσική » δηλώνει η Ελένη και η Μαρία προσθέτει «τα ποντιακά ήταν και τα πρώτα μας ακούσματα, μίλησαν στην ψυχή μας».

Κι οι δύο μαζί εμφανίστηκαν στην παρουσίαση μιας αριστουργηματικής πλεκτής μικρογραφίας της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης που φιλοξενήθηκε στις προθήκες του Μουσείου Καλαθοπλεκτικής των Ρομά στην Κομοτηνή!

Η Ελένη και η Μαρία την περίοδο του Καλοκαιριού συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους, τόσο στις ποντιακές εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας στο Θρυλόριο, όσο και σε άλλα γλέντια που γίνονται στη Θράκη και τις καλούν. «Ο τόπος μας είναι πλούσιος σε παράδοση κι αυτό πρέπει να το αγκαλιάσουμε και να το αναδείξουμε» δηλώνουν και οι δύο και κάνουν όνειρα για το μέλλον…

Πηγή: ΕΡΤ