Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Η AHEPA καταδικάζει τη μη χορήγηση άδειας από Αγκυρα για Παναγία Σουμελά

Η AHEPA καταδικάζει τη μη χορήγηση άδειας από Αγκυρα για Παναγία Σουμελά
Η AHEPA καταδικάζει τη μη χορήγηση άδειας από Αγκυρα για Παναγία Σουμελά

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Ελληνοαμερικανική Οργάνωση AHEPA, με ειδικό ανακοινωθέν της καταδικάζει την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μην παραχωρήσει φέτος άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την ετήσια τέλεση της Θείας Λειτουργίας στη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Καλεί την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιληφθεί του θέματος της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία.

Στο ανακοινωθέν αναγράφεται ανάμεσα στα άλλα, πως «η τέλεση της Ιερής Ακολουθίας στην οποία προϊσταται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος άρχισε ξανά πριν από πέντε χρόνια και τελείτο ανελλιπώς στις 15 Αυγούστου. Φέτος ανακλήθηκε η άδεια για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας λόγω των εργασιών αναστήλωσης που γίνονται στη Μονή με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η τέλεση της Λειτουργίας».

Στο ανακοινωθέν συμπεριλαμβάνεται γραπτή δήλωση του νεοεκλεγέντα υπάτου προέδρου της AHEPA, κ. Ανδρέα Ζαχαριάδη, στην οποία αναφέρει τα εξής: «Επειτα από ένα βήμα που έκανε μπροστά η Τουρκία πριν από πέντε χρόνια τώρα κάνει δύο βήματα πίσω. Η ενέργεια αυτή είναι ένα ακόμα παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση συστηματικά περιορίζει τη θρησκευτική ελευθερία ή πίστη για όλες τις μειονότητες.

Κι είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο που η Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία γνωστή ως USCIRF εξακολουθεί να τοποθετεί στην ετήσια έκθεση της την Τουρκία στην κατηγορία ‘Tier 2’».

Ο κ. Ζαχαριάδης συμπλήρωσε πως «και μόνο το γεγονός ότι πρέπει να ληφθεί άδεια από την τουρκική κυβέρνηση για να τελεστεί Θρησκευτική Ακολουθία είναι από μόνο του απαράδεκτο και ένας ανήκουστος περιορισμός της θρησκευτικής ελευθερίας».