Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Κορυφαία συνάντηση Πολιτισμού από Πόντιους και Κρήτες

Κορυφαία συνάντηση Πολιτισμού από Πόντιους και Κρήτες
Κορυφαία συνάντηση Πολιτισμού από Πόντιους και Κρήτες

Μια γιορτή του Πολιτισμού με όλη τη σημασία της λέξης πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου 16 Ιουλίου, δύο ιστορικοί Σύλλογοι των Άνω Λιοσίων, ο Καλλιτεχνικός Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα» και ο Σύλλογος Κρητών Φυλής «Η Μεγαλόνησος», με την ολόθερμη υποστήριξη του Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Φυλής.

Μέσα από την εκδήλωση που έφερε τον τίτλο, «Αλησμόνητος Πόντος - Λεβεντογέννα Κρήτη» οι δύο σύλλογοι, ανέδειξαν την κοινή πολιτιστική συνισταμένη αυτών των δύο πραγματικά ξεχωριστών τμημάτων του ελληνισμού.

Στα στοιχεία που ενώνουν την Κρήτη με τον Πόντο αναφέρθηκαν, ευθύς εξαρχής, από  δύο κοπέλες με αντίστοιχες παραδοσιακές φορεσιές. Σύμφωνα με όσα είπαν, αφετηρία των σχέσεων Κρήτης και Πόντου, αποτελεί η ναυτική εκστρατεία του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά για την ανακατάληψη της Κρήτης από τους Σαρακηνούς το 961 μ.χ. δηλ. πριν 1055 χρόνια και στην οποία συμμετείχαν  ενεργά οι Πόντιοι για την απελευθέρωση της Κρήτης. Ο κύκλος της φιλαλληλίας έκλεισε το 1922 δηλ. 961 έτη ύστερα από το 961, οπότε η φιλόξενη γη των Κρητών δέχθηκε τους Πόντιους Πρόσφυγες με την επελθούσα Μικρασιατική Καταστροφή και τους παρέσχε τη θαλπωρή της φιλοξενίας.

Προηγουμένως οι Κρήτες την περίοδο 1905-1917 πολέμησαν και πότισαν με αίμα την Μακεδονία για την απελευθέρωσή της, προετοιμάζοντας ελεύθερη πατρίδα για τους Πόντιους που την αποίκισαν μετά το 1922.

Μεταξύ Κρητών και Ποντίων υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν τις στενές σχέσεις μεταξύ τους. Η ιστορία αναφέρει πλήθος από μετακινήσεις πληθυσμών από τον Πόντο προς την Κρήτη.

Πέρα από τις γραπτές μαρτυρίες υπάρχουν ερείπια, τοπωνυμίες λαογραφικά στοιχεία που συμπληρώνουν τα ιστορικά γεγονότα. Απέναντι προς Νότο από τη πόλη της Σητείας σε ένα μικρό επίπεδο ύψωμα σώζονται τα ερείπια του συνοικισμού Τραπεζόντα. «Ο οικισμός αναφέρεται από το 1414. Το έτος αυτό ο Abroynus Anteron ζήτησε από τη Βενετία να επιτρέψει την εγκατάσταση στην Κρήτη 880 οικογενειών της Τραπεζούντας, που εκδιώχθηκαν από τους Τούρκους.


Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των Προέδρων Γιάννη Ευθυμιάδη και Βασίλη Στεφανουδάκη κι αμέσως μετά άρχισε το μουσικό και χορευτικό πάντρεμα του Πόντου με την Κρήτη.

Κι ενώ ο κεμετζές, η λύρα του Πόντου αναμετριόταν με την λύρα της Κρήτης τα χορευτικά των δύο Συλλόγων παρουσίαζαν ένα μοναδικό θέαμα, καθώς το ένα διαδεχόταν το άλλο στην πίστα, ανάλογα με το σκοπό που έπαιζαν ο Θεόφιλος Πουταχίδης και ο Γιώργος Ζερβάκης.

Η όλη ατμόσφαιρα έγινε πραγματικά ανεπανάληπτη από την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, κάτι που επεσήμανε και στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς. Δίνοντας μάλιστα το μέτρο της προσέλευσης είπε ότι άγγιξε αυτήν του κορυφαίου πολιτιστικού γεγονότος του Δήμου, δηλαδή του πανηγυριού των Άνω Λιοσίων. Το δικό του μερτικό επιτυχίας από την εκδήλωση διεκδίκησε, δικαιολογημένα, για λογαριασμό του Πολιτιστικού Οργανισμού, ο Πρόεδρος Γιώργος Μαυροειδής. «Εμείς στηρίζουμε έμπρακτα τους συλλόγους κι όχι μόνο δανείζοντας τις καρέκλες», τόνισε με σημασία.

Στο τέλος η εκδήλωση εξελίχθηκε σε ένα αυθόρμητο λαϊκό γλέντι, καθώς, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος των δύο συλλόγων οι παρέες ανέβηκαν στην πίστα και χόρεψαν μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες.

Ήταν αναμφίβολα μια σπουδαία εκδήλωση γιατί πάντρεψε τα πολιτιστικά στοιχεία δύο σημαντικών πληθυσμιακών ομάδων των Άνω Λιοσίων κι άνοιξε το δρόμο για μια ακόμα πιο αποδοτική συνεργασία στο μέλλον.

Αξίζουν συγχαρητήρια στα δύο διοικητικά συμβούλια και ιδιαίτερα στους Προέδρους που συνεργάστηκαν άψογα. Όπως επίσης στα μέλη των χορευτικών που έδειξαν το υψηλό επίπεδο της δουλειά που γίνεται στους δύο Συλλόγους. με χοροδιδασκάλους τον Δημήτρη Βασσάλο (Κρήτες) και την Σοφία Δαμιανίδου – Σαββουλίδου (Πόντιοι).

Πηγή: Φύλαρχος