Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

«Οι Λύρες της Ελλάδας. Αυτή η Γης έχει Φωνή»

«Οι Λύρες της Ελλάδας. Αυτή η Γης έχει Φωνή»
«Οι Λύρες της Ελλάδας. Αυτή η Γης έχει Φωνή»

της Μαρίας - Στέλλας Παπαγεωργίου

«Η μουσική καταπραΰνει τους πόνους» και αυτό δεν το λέμε εμείς, το λέει ο θεοφιλέστατος Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, o οποίος, εντυπωσιασμένος από την εκδήλωση «Οι Λύρες της Ελλάδας. Αυτή η Γης έχει Φωνή», πήρε το λόγο στο τέλος και δήλωσε βαθύτατα συγκινημένος. 

«Κατά τη διάρκεια της παράστασης πολλές φορές δάκρυσα» ανέφερε και σχολίασε: «Το πρωί με πονούσαν η μέση και τα πόδια, αυτή τη στιγμή δεν με πονάει απολύτως τίποτα. Αυτό είναι όταν ο Έλληνας αντλεί από την παράδοσή του και ζει τέτοιες στιγμές όπως ζήσαμε απόψε».

Πράγματι «Οι Λύρες της Ελλάδας», οι λυράρηδες, οι λοιποί μουσικοί, οι χορευτές, αλλά και το κοινό, απογειώθηκαν με αυτό το μουσικοχορευτικό ταξίδι που συνδιοργάνωσε η Ποντιακή Εστία και η Παγκρήτια Ένωση, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Φλωριναίων «Ο Αριστοτέλης» και του Πολιτιστικού Ομίλου «Ο Περικλής», στο κατάμεστο South Oakleigh Secondary College, την Κυριακή που μας πέρασε.

Από τον Πόντο έως την Κρήτη, την Πόλη και την Μακεδονία, μας ταξίδεψαν οι μουσικοί αλλά και με την αφήγησή του, ο Βάιος Αναστασόπουλος, παρουσιάζοντας την προέλευση και την εξέλιξη της λύρας από την αρχαία Ελλάδα έως και τις μέρες μας, συνδέοντάς τη με τον κάθε τόπο και τις παραδόσεις του. 

Μουσικοί και χορευτές μετέφεραν τη φωνή αυτής της γης επί σκηνής, συγκίνησαν, ενθουσίασαν, ξεσήκωσαν και έδειξαν περίτρανα ότι η μουσική ενώνει, η παράδοση ζει και η πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά συνεχίζει να ανθεί στην άλλη άκρη της γης, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που εμπνέονται από αυτήν και θέλουν να την μοιραστούν και να την μεταλαμπαδεύσουν. 

Την παράσταση έκλεψε η νέα γενιά χορευτών με το πάθος και τη ζωντάνια τους στους παραδοσιακούς χορούς, δίνοντας την ελπίδα ότι υπάρχει συνέχεια. 

Πήραν μέρος τα χορευτικά: Χορευτικός Όμιλος Παγκρήτιας Ένωσης, χορευτικό συγκρότημα Ποντιακής Εστίας, χορευτικό συγκρότημα Συλλόγου Φλωριναίων «Ο Αριστοτέλης και Πολιτιστικός Όμιλος «Ο Περικλής». 

Στην ποντιακή λύρα ο Γιώργος Σεβαστόπουλος, στην κρητική λύρα ο Σήφης Τσουρδαλάκης, στην πολίτικη λύρα ο Paddy Montgomery, στη λύρα Δράμας οι Ιωσήφ Τσομπανόπουλος και Γιώργος Κυριακίδης. Συμμετείχαν, επίσης, οι μουσικοί Σεραφείμ Μαρμαρίδης, Γρηγόρης Παραγιουδάκης, Γιώργος Αθανασάκος, Κώστας Κιρκώτσιος, Δημήτρης Τσομπανόπουλος, Στέφανος Ελευθεριάδης και Χρήστος Νικολαΐδης.

Με την υπόσχεση ότι θα βρεθούν ξανά μαζί σε εκδήλωση οι λύρες της Ελλάδας, την εκδήλωση έκλεισε ο διευθυντής της διοργάνωσης της εκδήλωσης, Γιάννης Πιλαλίδης, σημειώνοντας ότι τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό καθώς, όπως σχολίασε, «η φιλοσοφία των δύο μεγάλων οργανισμών, της Παγκρήτιας Ένωσης και της Ποντιακής Εστίας, είναι ότι δεν κάνουμε παράδοση για να κερδίσουμε χρήματα, αλλά για να την υπηρετήσουμε και να της προσφέρουμε τον εαυτό μας. Μ' αυτή τη φιλοσοφία, σίγουρα αυτή η γη έχει φωνή» κατέληξε.

Πηγή: Neos Kosmos