Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Ποντιακά παιχνίδια από τα παλιά, αναβίωσαν στο Θρυλόριο

Ποντιακά παιχνίδια από τα παλιά, αναβίωσαν στο Θρυλόριο
Ποντιακά παιχνίδια από τα παλιά, αναβίωσαν στο Θρυλόριο

Με παιδιά αλλά και μεγάλους πλημμύρισε η πλατεία του Θρυλορίου τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, που έπαιξαν παλιά ποντιακά παιχνίδια συνεχίζοντας την παράδοση που έχει δημιουργήσει ο Σύλλογος «Η Κερασούντα και το Γαρς» στα πλαίσια των εορτών «παρακαθ’ κι αραθυμίας».

Έτσι στην πλατεία αναβίωσαν παιχνίδια είχαν δεκαετίες να παιχτούν στον οικισμό, όπως το Τη μαχαιρί καθώς και το Τη παπουτσί, καθώς και το Τη γαράγουτις, μαζί με άλλα παιχνίδια που έχουν αναβιώσει και παλιότερα, όπως το κρυφό τόπι, οι γκάζες, το Τσαμού (τζαμί), το Κρυφτό και άλλα, στα οποία συμμετείχαν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρύσα Μαυρίδου, έχουν εντάξει αυτή την ημέρα των παιχνιδιών στις εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας εδώ και χρόνια, γιατί αποτελεί μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία να παίξουν με τα παιδιά, να τους δείξουν ότι το παιχνίδι είναι ευεργετικό, και πως μπορούν να φύγουν από το ίντερνετ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, γιατί «εδώ είναι τα παιχνίδια της ψυχής μας και τα παιχνίδια που μπορούν να περάσουν πολύ καλά».

Παράλληλα στην έκθεση που υπήρχε μέσα στο χώρο του Συλλόγου εκτίθονταν παιχνίδια όπως η Τσάλτικα, ένα ξύλο με μια μυτερή άκρη το οποίο χτυπούσαν στο χώμα, αυτό σηκωνόταν από τη μια πλευρά και τη συνέχεια το χτυπούσαν όσο το δυνατόν μακρύτερα. Επίσης στην έκθεση είχε Λίντζα, Τόπιν, Γκάζας αλλά και το Κυλιντάριν, ένα παιχνίδι που τσουλούσαν φτιαγμένο από σύρμα. Τέλος υπήρχαν και κούκλες, φτιαγμένες από γυναίκες του οικισμού που όταν ήταν μικρές έπαιζαν με αυτές, καμωμένες από ύφασμα, πανιά, μαλλιά από ζώα, αλλά και κλωστές από τις μητέρες τους, φτιάχνοντας επίσης το στρώμα και το κρεβάτι της κούκλας.


Ο πόλεμος των παπουτσιών

Επίσης αναβίωσε, για δεύτερη φορά, το Τη παπουτσί, στο οποίο χρησιμοποιούνταν, όπως λέει και ο τίτλος του, τα παπούτσια των παιδιών.

Τα παιδιά χωρίζονταν σε δύο ομάδες, και μία ανέβαινε σε ένα δέντρο με αρκετά ανοιχτά κλαδιά ώστε να μην είναι πολύ χαμηλά.

Τα παιδιά της άλλης ομάδας έβγαζαν τα παπούτσια τους, και στη συνέχεια τα πετούσαν με δύναμη προς αυτούς που κάθονταν επάνω στο δέντρο, προσπαθώντας να τους χτυπήσουν.

Αυτοί από την πλευρά τους έπιαναν τα παπούτσια, και, αν κατάφερναν να τα κρατήσουν όλα, κέρδιζαν.

Τη μαχαιρί για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια

Ένα από τα παιχνίδια που αναβίωσαν για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, ήταν το Τη μαχαιρί, το οποίο παιζόταν με δύο άτομα, όμως τη Δευτέρα παίχτηκε με τέσσερις μιας και ήταν μεγάλη η συμμετοχή.

Σε αυτό έπαιρναν ένα μυτερό μαχαίρι, και έκαναν ένα κύκλο στο χώμα, τον οποίο χώριζαν ανάλογα με το πόσοι παίχτες υπήρχαν.

Ο κάθε παίχτης πετούσε το μαχαίρι προς τον κύκλο, προσπαθώντας να πετύχει το δικό του κομμάτι.

Αν το πετύχαινε, τραβούσε μια γραμμή, μικραίνοντάς το και ξαναπετούσε το μαχαίρι.

Αν δεν το πετύχαινε, έχανε τη σειρά του και ήταν η σειρά του επόμενου. Αυτό γινόταν με τα κομμάτια του κύκλου να μικραίνουν συνέχεια, με το χώρο να μικραίνει ανάλογα με το πόσο είχε συμφωνηθεί, και όταν ένας από τους παίχτες χτυπούσε και το τελευταίο, τότε έπρεπε να πετάξει το μαχαίρι πετυχαίνοντας το κέντρο. Αυτό θα το δοκίμαζε τρείς φορές, και αν δεν το κατάφερνε ήταν η σειρά του επόμενου.