Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Χαρμόσυνα οι καμπάνες στην Παναγία Σουμελά του Νέου Κόσμου

Χαρμόσυνα οι καμπάνες στην Παναγία Σουμελά του Νέου Κόσμου
Χαρμόσυνα οι καμπάνες στην Παναγία Σουμελά του Νέου Κόσμου

Του Φώτη Παπαγερμανού

ΓΟΥΕΣΤ ΜΙΛΦΟΡΝΤ. Η μικρή καμπάνα στο ξωκκλήσι της Παναγίας Σουμελά στο Γουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης, περιμένει και φέτος τους εκατοντάδες πιστούς από την Αμερική και τον Καναδά. Περιμένει για να δώσει με τον ήχο της το σήμα για την έναρξη του ιερού προσκυνήματος της Προστάτιδας του Πόντου.

Και φέτος, παρά την απαγόρευση της Λειτουργίας στο μοναστήρι της Σουμελά στην Τραπεζούντα, ο ήχος το βράδυ του εσπερινού, θα είναι το ίδιο χαρμόσυνος. Για να υποδεχθεί τους πιστούς και μαζί τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μελόης κ. Φιλόθεο. Έναν ακούραστο ιεράρχη και σταθερό υποστηρικτή, που από την δημιουργία του ιερού ιδρύματος και μέχρι σήμερα, δίνει σταθερά και με δυνατή φωνή, κάθε χρόνο, πίστη και κουράγιο στα μέλη του και στους πιστούς προσκυνητές, με το φλογερό και μεστό κήρυγμά του.

Οι παλαιότεροι προσκυνητές θα θυμούνται ίσως, το πρόσταγμα του ιεράρχη στον υπεύθυνο για τα εκκλησιαστικά θέματα αντιπρόεδρο του Ιερού Ιδρύματος, να χτυπήσει δυνατά την καμπάνα κατά τη διάρκεια της λιτάνευσης της ιερής εικόνας της Παναγίας Σουμελά.

Χαρμόσυνα οι καμπάνες στην Παναγία Σουμελά του Νέου Κόσμου

Τις τελευταίες εβδομάδες, η κίνηση στην Παναγία Σουμελά του Νέου Κόσμου, είχε αυξηθεί, καθώς πολλοί εθελοντές από τη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια και το Κονέκτικατ, ανέβαιναν στην διάρκεια της εβδομάδας τακτικά, για να προετοιμάσουν τους χώρους που θα φιλοξενήσουν τους πιστούς που θα ξεκινήσουν από διάφορες πολιτείες στην Αμερική και από μακριά όσο ο Καναδάς.

Η συμμετοχή στο Προσκύνημα αποτελεί ένα τάμα που ο κάθε Πόντιος κάνει κάθε χρόνο, στην Προστάτιδα του Πόντου την Παναγία Σουμελά. Και με όποιο τρόπο μπορεί κανείς, ανηφορίζει για την Παναγία έχοντας στο μυαλό του, τους αδερφούς Ποντίους, ανά την υφήλιο αλλά και την πρόσφατη άρνηση των τουρκικών αρχών, να παραχωρήσουν άδεια ώστε να πραγματοποιηθεί και φέτος στην Τραπεζούντα η λειτουργία στην Μονή της Σουμελά, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Με αφορμή άλλωστε την είδηση για την αρνητική αυτή απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας, ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, εξέφρασε την πεποίθηση όλων των μελών του Ιερού Ιδρύματος ότι «στις καρδιές μας δεν θα σιγήσουν ποτέ οι καμπάνες της Μονής της Παναγίας Σουμελά».

Χαρμόσυνα οι καμπάνες στην Παναγία Σουμελά του Νέου Κόσμου

Στο μεταξύ, έχουν εδώ και εβδομάδες ξεκινήσει και συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες καλλωπισμού στους χώρους της Ιεράς Μονής στο Γουέστ Μίλφορντ. Αρχίζοντας από τον αετό στην είσοδο, που αναπτερώθηκε και δεσπόζει ως σύμβολο μιας άλλης εποχής. Η τοποθέτησή του εκεί δεν ήταν παρά μια ιδέα για να ταιριάζει η βαριά σιδερένια πόρτα με τον χώρο γύρω από το ξωκκλήσι.

Παράλληλα, έχουν εξωραϊστεί οι χώροι φιλοξενίας των επισήμων με την κατασκευή οροφής για περίπτωση βροχής και ειδικής κατασκευής από ξύλα τύπου πέργολας. Σε μικρή απόσταση, έχουν εγκατασταθεί και εξοπλιστεί κατάλληλα, μικρά σπιτάκια σε χώρο που προβλέπεται ότι θα φιλοξενήσουν στο μέλλον παιδιά σε κατασκήνωση.

Στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου έχουν γίνει εργασίες ανακαίνισης στα μπάνια ενώ και ο χώρος που βρίσκονται συνήθως τα κεριά, στην είσοδο του ναού έχει στρωθεί με πλακάκια και βάφτηκε από την αρχή.

Ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Δρ. Χ. Βασιλειάδης, μας ενημέρωσε επίσης, ότι έχει κατασκευαστεί και ειδικό θερμοκήπιο κοντά στο οίκημα που βρίσκεται εντός των ορίων του οικοπέδου της Μονής, ενώ για τις ανάγκες των εθελοντών αναβαθμίστηκε εξ’ ολοκλήρου και το μπάνιο της οικίας. Ακόμα δημιουργήθηκε και ειδικός εξαεριστήρας στον γυναικωνίτη του ναού.

Χαρμόσυνα οι καμπάνες στην Παναγία Σουμελά του Νέου Κόσμου

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των θρησκευτικών εκδηλώσεων, όπως κάθε χρόνο ο ναός θα είναι ανοικτός και τις τρεις ημέρες του ετήσιου φεστιβάλ. Την Παρασκευή το φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί στις 10 το βράδυ.

Το Σάββατο το φεστιβάλ θα λειτουργήσει από τη 1 το μεσημέρι, αλλά ο εσπερινός θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα. Στον εσπερινό και στην λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Μελόης κ. Φιλόθεος.

Τα χορευτικά των ποντιακών συλλόγων της Νέας Υόρκης, του Κονέκτικατ και της Φιλαδέλφειας θα εμφανιστούν το βράδυ του Σαββάτου. Ειδικά από το Κονέκτικατ το Σάββατο στις 4 μ.μ. θα αναχωρήσει λεωφορείο από την Κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Νόργουολκ. Από τη Νέα Υόρκη τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν την Κυριακή το πρωί στις 8:30, μπροστά από το σπίτι του συλλόγου Ποντίων «Οι Κομνηνοί».

Το πρωί της Κυριακής, ο Όρθρος θα ξεκινήσει στις 9 και η Θεία Λειτουργία στις 10. Γύρω στις 12:00 το μεσημέρι θα γίνει η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά και στις 12:30 θα γίνει η παρουσίαση των επισήμων και θα ακολουθήσει το γλέντι, με ποντιακή λύρα.

Χαρμόσυνα οι καμπάνες στην Παναγία Σουμελά του Νέου Κόσμου

Είναι χαρακτηριστικό, ότι αρκετοί ομογενείς που κατοικούν στη γύρω περιοχή και σε απόσταση 1 περίπου ώρας περνούσαν εδώ και μέρες από την Μονή και σταματούσαν για να ρωτήσουν εάν επρόκειτο να λειτουργήσει ο ναός τον Δεκαπενταύγουστο, ανάβοντας ανήμερα της γιορτής της Μεγαλόχαρης, ένα κερί στην εικόνα της Παναγίας.

Τόσο αυτοί όσο και άλλοι ομογενείς από το Νιού Τζέρσεϊ και τις γειτονικές πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια, προγραμματίζουν να περάσουν στην Παναγία Σουμελά του Νέου Κόσμου, λίγες στιγμές κατάνυξης, γαλήνης και πνευματικής ηρεμίας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τους σκοπούς του ιδρύματος, που έχει χαρακτηριστεί ως φάρος της κληρονομιάς των Ποντίων για τις μελλοντικές γενεές.

Σ’ ό,τι αφορά το πρόγραμμα της οικονομικής εκστρατείας του Ιερού Ιδρύματος για την εξεύρεση πόρων ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα και να μην καθυστερούν οι δόσεις του δανείου για τη αγορά του οικοπέδου, η ανταπόκριση της Ομογένειας είναι ιδιαίτερα θετική, αφού ακόμα και τώρα, δύο χρόνια μετά την εκκίνηση του προγράμματος, πολλοί ομογενείς εκφράζουν την επιθυμία να συνεισφέρουν το ποσό για την εξασφάλιση αποθηκευτικού κεφαλαίου, ώστε να μπορεί να γίνεται κανονικά η αποπληρωμή του δανείου.

Χαρμόσυνα οι καμπάνες στην Παναγία Σουμελά του Νέου Κόσμου

Ταυτόχρονα πολλές επιχειρήσεις πρόσφεραν για τον σκοπό αυτό και δωρεές αλλά μέχρι σήμερα το Ίδρυμα εξακολουθεί να ελπίζει ότι στο προσεχές μέλλον δεν θα υπάρξει δυστοκία στην εξασφάλιση των οικονομικών πόρων και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων. Σημαντική ήταν, σύμφωνα με πηγές του Ιερού Ιδρύματος και η προθυμία της τράπεζας να συνεργαστεί με το ιερό ίδρυμα για την μείωση του ποσού των δόσεων.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας