Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Σείεται η Ποντιακή Γη του Νέου Κόσμου από τους χορούς των Ποντίων

Σείεται η Ποντιακή Γη του Νέου Κόσμου από τους χορούς των Ποντίων
Σείεται η Ποντιακή Γη του Νέου Κόσμου από τους χορούς των Ποντίων

Του Δημήτρη Τσάκα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εκατοντάδες ομογενείς από τη Νέα Υόρκη, τη Νέα Ιερσέη, την Βοστώνη, την Πενσιλβάνια, το Κλίβελαντ Οχάιο, το Τορόντο και το Μόντρεαλ συμμετέχουν στο τριήμερο πανηγύρι που διοργανώνει το Ιερό Ιδρυμα Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά στην Ποντιακή Γη στο Νέο Κόσμο, το οποίο ξεκίνησε χθες Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή.

Πρόκειται για το ιδιόκτητο προσκυνητάρι που απέκτησαν οι Πόντιοι στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης., το οποίο έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την Σουμελιώτισσα στον Πόντο, διότι βρίσκεται στους πρόποδες των Απαλάχιων Όρων.

Η συμμετοχή σήμερα, Σάββατο και αύριο Κυριακή αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο διότι οι Πόντιοι της Αμερικής έχουν πεισμώσει με την απόφαση του Ερντογάν να απαγορεύσει την τέλεση της Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο.

Σείεται η Ποντιακή Γη του Νέου Κόσμου από τους χορούς των Ποντίων
 
Σήμερα, Σάββατο οι ομογενείς θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τον Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστατούντος του μητροπολίτη Μελόης κ. Φιλόθεου, την Αρτοκλασία και την λιτανεία της θαυματουργού εικόνας.

Μετά τον εσπερινό θα παρουσιαστούν χορευτικά συγκροτήματα ποντιακών συλλόγων. Τη Κυριακή μετά τη θεία λειτουργία θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί επισήμων.

Ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των ομογενών και τόνισε ότι οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες θα δώσουν το έναυσμα στους ομογενείς να συμμετάσχουν με τις οικογένειές τους και με τους φίλους στο πανηγύρι και ότι θα περάσουν μοναδικές και αξέχαστες στιγμές.
Τα έσοδα του τριήμερου φεστιβάλ θα διατεθούν για την αποπληρωμή του δανείου. Το δάνειο αποτελεί τροχοπέδη στην υλοποίηση του μεγαλόπνοου σχεδίου για την μετατροπή του προσκυνήματος σε ένα πολιτιστικό – ερευνητικό ίδρυμα.

Σείεται η Ποντιακή Γη του Νέου Κόσμου από τους χορούς των Ποντίων

Ο κ. Βασιλειάδης τόσο κατά την διάρκεια της ομιλίας του το βράδυ της Παρασκευής, όσο και κατά την διάρκεια των δηλώσεων στον «Ε. Κ.» κάλεσε τους ομογενείς να συμμετάσχουν στην τιτάνια προσπάθεια για την αποπληρωμή σε δύο το πολύ τρία χρόνια του δανείου.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να συμβάλουν οι ομογενείς σ΄ αυτή την προσπάθεια επεσήμανε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι και ότι «ακόμη και ένα πεντοδόλαρο μπορεί να κάνει την διαφορά, διότι «φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι»

Οι ομογενείς μπορούν να συνεισφέρουν σ΄ αυτή την προσπάθεια με πέντε τρόπους και συγκεκριμένα:
1. Να γίνουν μέλη με καταβολή $50 το άτομο ετησίως
2. Να συμμετέχουν στο «Πρόγραμμα Πρωτηροτήτων» με $1000 δωρεά ετησίως
3. Να συμμετέχουν στον 24μελή όμιλο για πληρωμή του δανείου με δωρεά $1700 ετησίως (η μηνιαία δόση είναι περίπου $3400)
4. Να συμμετέχουν στην αποπληρωμή του δανείου δανείζοντας (ή δωρίζοντας βέβαια) στο Ιερό Ίδρυμα $5000 με επιτόκιο 3% ετησίως
5. Με δωρεές ανεξαρτήτου ποσού.


Σείεται η Ποντιακή Γη του Νέου Κόσμου από τους χορούς των Ποντίων

Τα ποσά μπορούν να καταβάλλονται με τους εξής τρόπους:

1. Με μετρητά
2. Με επιταγή πληρωτέα στο “Holy Institution Panagia Soumela”
3. Με προσωπική/άμεση ή ηλεκτρονική κατάθεση στο λογαριασμό του Ιδρύματος στην Chase με routing number: 021 000 021 και account number: 867 999 877
4. Με online δωρεές μέσω του GoFundMe.com στο όνομα “Panagia Soumela” (ήhttps://www.gofundme.com/panagiasoumela)

Όλες οι δωρεές εκ των ΗΠΑ προς το Ίδρυμα απαλλάσσονται φορολογίας μιας και το Ίδρυμα έχει το 501c3 status (μη κερδοσκοπικός θρησκευτικός οργανισμός) από το IRS.