Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Παναυστραλιανό Ποντιακό Συνέδριο 2016 στο Σίδνεϊ στην Αυστραλία

Παναυστραλιανό Ποντιακό Συνέδριο 2016 στο Σίδνεϊ στην Αυστραλία
Παναυστραλιανό Ποντιακό Συνέδριο 2016 στο Σίδνεϊ στην Αυστραλία

του Γιώργου Αθανασιάδη

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, 27 και 28 Αυγούστου 2016, στο Σίδνεϊ, συνήλθαν σε παναυστραλιανό συνέδριο, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων Αυστραλίας, τα ποντιακά σωματεία από όλα τα μέρη της χώρας. Τα σωματεία εκπροσωπούσαν τον ποντιακό ελληνισμό του Σίδνεϊ, της Μελβούρνης και της Αδελαΐδας, όπου ζει ο μεγάλος όγκος των Ποντίων της Αυστραλίας. 

Στο συνέδριο συζητήθηκαν και λήφθηκαν αποφάσεις για το μέλλον και την περαιτέρω πορεία του Ποντιακού ελληνισμού της Αυστραλίας. Επίσης, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, έλαβαν χώρα και διάφορα πολιτιστικά δρώμενα, όπως η παράσταση των τριών χορευτικών τμημάτων των Συλλόγων στο προαύλιο της Όπερας Σίδνεϊ. Και τα τρία χορευτικά, δηλαδή τον Ποντοξενιτέα Νέας Νότιας Ουαλίας, Πυρρίχειου Συλλόγου Αδελαΐδας και Ακριτών Μελβούρνης, χόρεψαν από κοινού, τιμώντας, παράλληλα, τον εορτασμό της Παναγίας Σουμελά, που γιόρταζε στις 15 Αυγούστου. 

Στο συνέδριο έγινε και η εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Σημαντική στιγμή ήταν η απονομή αριστείων και βραβείων σε τέσσερις πρώην προέδρους της Ομοσπονδίας και άλλα άτομα, που προσέφεραν σημαντικά πράγματα στη μακρόχρονη ιστορία των συλλόγων αυτών. Μεταξύ των τιμηθέντων ήταν η κ. Ελένη Μακρή, πρόεδρος του συλλόγου Ποντοξενιτέας –που φιλοξενούσε το συνέδριο-, ο κ. Νικόλαος Χρυσοστομίδης, πρόεδρος του «Διογένη» Wollongong, ο κ. Χαράλαμβος Ταβλαρίδης από την Αδελαΐδα, ο κ. Ευθύμης Αυγετίδης από τον Ποντοξενιτέα και ο Δρ Παναγιώτης Διαμάντης για τη μακρόχρονη και πολύπλευρη προσφορά του και εργασίες του στην πορεία του ποντιακού Ελληνισμού της Αυστραλίας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Παναγιώτης Στεφανίδης, ευχαρίστησε όλους τους συλλόγους-μέλη για την άψογη συνεργασία τους κατά τα τελευταία δύο χρόνια και ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία στο νέο Δ.Σ. Το συνέδριο εξέλεξε νέο πρόεδρο τον κ. Παναγιώτη Παπουλίδη, του «Διογένη» Wollongong και τον κ. Στάθη Κατσίδη από την Ποντιακή Αδελφότητα Νότιας Αυστραλίας αντιπρόεδρο.

Πάντες ευχήθηκαν καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στο έργο το οποίο ανέλαβε το νέο προεδρείο της Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων Αυστραλίας και, φυσικά, επισημάνθηκε η άρτια οργάνωση του Συνεδρίου και η φιλοξενία εκ μέρους του Ποντοξενιτέας Νέας Νότιας Ουαλίας.

Πηγή: Neos Kosmos