Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Στην τελική ευθεία η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας

Στην τελική ευθεία η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας
Στην τελική ευθεία η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας

Η Εναρκτήρια Εκδήλωση της πρώτης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 10.00 π.μ., στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Την έναρξη της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας 2016 θα κηρύξει ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Μήτκας. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την Πρόεδρο του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, Αν. Καθηγήτρια Μαρίνα Ματθαιουδάκη, με τίτλο: «Ελληνική Γλώσσα: Αλησμόνητη ταυτότητα του Ποντιακού Ελληνισμού».

Αμέσως μετά οι συμμετέχοντες/ουσες θα διαγωνιστούν στην ελληνική γλώσσα προκειμένου να αναδειχθούν οι τρεις νικητές/ήτριες. Τα θέματα των εξετάσεων έχουν ετοιμαστεί από διδάσκουσες του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, με την καθοδήγηση της Αν. Καθηγήτριας Δέσποινας Παπαδοπούλου.

Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00 θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Λήξης της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας 2016, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Το πρόγραμμα της Τελετής Λήξης έχει ως εξής.

Πρόγραμμα Τελετής Λήξης

Εθνικός Ύμνος
Ερμηνεία: Κασσάνδρα Δημοπούλου, Μεσόφωνος

Χαιρετισμοί Επισήμων

Απονομή Βραβείων

Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα
Παραδοσιακό Ποντιακό Τραγούδι,
Ερμηνεία: Κασσάνδρα Δημοπούλου, Μεσόφωνος
«Ήχοι Αιώνων», Παντελής Παυλίδης με την ομάδα «Εύδουσιν»

Η είσοδος στην Τελετή Λήξης είναι ελεύθερη.

Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας 2016 πραγματοποιείται στο πλαίσιο εορτασμού του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη που ανακηρύχτηκε από την UNESCO, με πρωτοβουλία του ΑΠΘ και διοργανώνεται από την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Γενικός χορηγός της διοργάνωσης είναι η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη».


Η 1η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας υποστηρίζεται επιστημονικά και διοικητικά από το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας, μία ακαδημαϊκή μονάδα του ΑΠΘ με μακρά εμπειρία στη διδασκαλία και αξιολόγηση της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας. Η συμβολή του προσωπικού του ΣΝΕΓ το οποίο έχει πολύχρονη εμπειρία και την απαραίτητη τεχνογνωσία, διασφαλίζει την εγκυρότητα και την αξιοπιστία της εξεταστικής διαδικασίας και επομένως της συνολικής διοργάνωσης.

Στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα λαμβάνουν μέρος φοιτητές/ήτριες και νέοι/ες, ηλικίας 18 έως 25 χρόνων, που κατοικούν εκτός Ελλάδας και δεν έχουν διαμείνει για περισσότερο από 3 μήνες (αθροιστικά) στην Ελλάδα. Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στα πανεπιστήμια των χωρών όπου διαμένουν οι υποψήφιοι και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Μολδαβία.

Το διάστημα 24 με 31 Αυγούστου οι φιναλίστ παρακολούθησαν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ, στο Ποσείδι της Χαλκιδικής.


Χορηγός επικοινωνίας της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας είναι το e-Pontos.gr, το οποίο στηρίζει όλα τα μεγάλα πολιτιστικά, και όχι μόνο, γεγονότα.


Σχετικά θέματα

- Στην τελική φάση βάζει η Ποντιακή Νεολαία την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας

- Η Ποντιακή Νεολαία πραγματοποιεί την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας

- Η πρωτοβουλία της Ποντιακής Νεολαίας για την Ελληνική γλώσσα συνεχίζεται στη Ρωσία

- Στη Βουλή θα βρεθεί αντιπροσωπεία της Παγ. Συν. Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας

- Η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας στη Βουλή των Ελλήνων