Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Σε λαμπερά νερά οι “Αργοναύτες" με την “Αύρα Πατρίδων”

Σε λαμπερά νερά οι “Αργοναύτες" με την “Αύρα Πατρίδων”
Σε λαμπερά νερά οι “Αργοναύτες" με την “Αύρα Πατρίδων” (Φωτο Παύλος Κεσίδης)

Μόνο όσοι ήταν εκεί κατάλαβαν τι θα έχαναν, αν απουσίαζαν. Δεν ήταν ιδιαίτερα πολλοί, αλλά έδειξαν τον ενθουσιασμό και την επιδοκιμασία τους με τρόπο σαν να ήταν γεμάτο το Θέατρο Λόφου.

Ήταν η Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου και η παράσταση των Αργοναυτών του Κιλκίς με τίτλο “Αύρα Πατρίδων”. Ήταν μια εκδήλωση που καταγράφεται με φωτεινά γράμματα στη 46χρονη ιστορία της εμβληματικής Ένωσης Ποντίων Κιλκίς. Μια απόπειρα που δείχνει ότι οι Αργοναύτες ξέφυγαν οριστικά από την πεπατημένη οδό των “μονοθεματικών” εκδηλώσεων με μοναδικό αντικείμενο την παρουσίαση χορών του Πόντου με επαναλαμβανόμενους χορούς από πολλά ομοειδή καλλιτεχνικά και αμιγώς ποντιακά σχήματα. Την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016 στο Θέατρο Λόφου, οι Αργοναύτες απέδειξαν ότι είναι ένας άρτιος, ισχυρός Λαογραφικός Οργανισμός, που πετυχαίνει να “πάει τα πράγματα λίγο παραπέρα”.

Η ”Αύρα Πατρίδων” χαρακτηρίσθηκε άνετα από τον στιβαρό επαγγελματισμό της. Μια έννοια και μια εφαρμογή που καθόλου δεν αναιρεί τον εθελοντικό, θερμά ερασιτεχνικό χαρακτήρα του Συλλόγου. Η ισχυρή επιθυμία προσφοράς των μελών της Ενωσης Ποντίων δεν έρχεται σε καμία αντίθεση, ούτε ακυρώνεται από την συμμετοχή εξαιρετικών επαγγελματιών συντελεστών μια παράστασης. Το μουσικό σύνολο, τόσο οι μουσικοί όσο και οι ερμηνευτές, έδωσαν την ώθηση στο εγχείρημα, με κύριο “όπλο” τις σπουδές και την ακαδημαϊκή εντρύφηση με το εξαίρετο μείζον θέμα της Παράδοσης. Οι εξαιρετικοί επαγγελματίες μουσικοί και ερμηνευτές, με τη βοήθεια των τεχνικών σε φωτισμό και ήχο, κατάφεραν με αρμονία και ουσία να δώσουν νόημα και περιεχόμενο στο δύσκολο εγχείρημα που ανέλαβαν.

Βοήθησαν αποφασιστικά τα κείμενα με έντονο το λυρικό-συναισθηματικό στοιχείο της Κιλκισιώτισας φιλολόγου κ. Ξανθούλας Καμψιάδου-Πέτρογλου. Κείμενα που φορτίσθηκαν ακόμη περισσότερο αφού τα απέδωσε η ίδια, με εξαιρετική άνεση και ιδιαίτερο χρώμα.


Ιδιαίτερα φορτισμένος ήταν ο σύντομος αλλά αριστοτεχνικός χαιρετισμός της προέδρου των Αργοναυτών κ. Δέσποινας Καραμπίδου, η οποία επισήμανε την εθελοντική προσφορά των μελών της Ένωσης, με ιδιαίτερη έμφαση στα “πιτσιρίκια” του φυτωρίου της.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης είχε ο κ. Γιώργος Πουλαντζακλής,  γνώριμος των Αργοναυτών αλλά και των άλλων Συλλόγων, με την άριστη γνώση του θέματος της Παράδοσης.

Η ορχήστρα με τα σπουδαία όργανα της Ανατολής (κανονάκι, ούτι, πολίτικη λύρα, κεμεντσές, γαβαλ, αγγείο κλπ), έδωσε το χρώμα της νοσταλγίας, της απώλειας, του θρήνου αλλά και της ελπίδας και της αισιοδοξίας που απαιτούσε η παράσταση. Το μουσικό εργαστήρι “Ορφέας” του ιστορικού Συλλόγου “ΑΚΡΙΤΕΣ του Πόντου” από τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, έδωσε τον “άλλο” τόνο, το “άλλο” χρώμα στην νοσταλγική “Αύρα Πατρίδων”.

Η εξαιρετική Μελίνα Χατζηκαμάνου και οι σπουδαίοι Παν. Τουρνάς, Σάκης Ξενούδης και Πολύκαρπος Κοντοζίδης, δικαίωσαν την ενασχόλησή τους και τις σπουδές τους στη Βυζαντινή Μουσική και την Παράδοση. Με τη δωρικότητα που απαιτείται και χωρίς περιττές “ακροβασίες”, απέδωσαν τα σπουδαία άσματα της Ανατολής. Η ερμηνείας τους σαφώς εξέπεμπε το προσωπικό τους ήθος.

Τέλος, στο χορευτικό μέρος, με φειδώ στο χρόνο και με τέλειο επαγγελματισμό, εμφανίσθηκαν η πρότυπη καλλιτεχνική ομάδα χορού “Έκνευσις” του Κων. Νικολαΐδη, ο σύλλογος Μικρασιατών Νικομήδειας “Οι Κιζδερβενιώτες” και φυσικά οι Αργοναύτες του Κιλκίς.

Το μουσικό σχήμα αποτελούσαν οι: Γ. Ξανθόπουλος, Χ. Πορφυρίδης, Κ. Ιατρούδης, Γ. Κουτσάκης, Αθ. Χατζίκου, Θεόφ. Αγγελίδης, Μπ. Κιτσονίδης.