Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Ποντιακοί Χοροί στο Φαράγγι Ρεντεζέλα Αρκαδίας

Ποντιακοί Χοροί στο Φαράγγι Ρεντεζέλα Αρκαδίας
Ποντιακοί Χοροί στο Φαράγγι Ρεντεζέλα Αρκαδίας

Ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας "Ο Φάρος", συμμετείχε στις διήμερες εκδηλώσεις για την 190η Επέτειο της Μάχης του Αγιονικόλα, το Σεπτέμβριο του 1826, στο Βαλτεσινίκο Αρκαδίας, που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλτεσινιωτών “Η Κοίμηση της Θεοτόκου”.

Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, αφού διέσχισαν με λύρα και νταούλια τα σοκάκια του χωριού, προκαλώντας το ενδιαφέρον όλων των κατοίκων, έφτασαν στο χώρο της εκδήλωσης, όπου οδήγησαν τους καλεσμένους στα μονοπάτια του Πόντου με χορούς, αφηγήσεις, τραγούδια και δρώμενα.

Στο τέλος η Πρόεδρος κα Σοφία Σαββίδου, προσκάλεσε και τους νέους του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού να πιαστούν μαζί τους στον κύκλο της ζωής, της χαράς και της αισιοδοξίας και αφού το κρύο έγινε τσουχτερό στο υψόμετρο με τα έλατα, το γλέντι συνεχίστηκε σε παραδοσιακή ταβέρνα χορεύοντας όλοι μαζί για την άσβεστη φλόγα της Ελληνικής Παράδοσης.

Το πρωί της Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου, ζιπκαλίδες και ζουπουνοφόρες κατέβηκαν στο Φαράγγι Ρεντεζέλα, στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγ. Νικόλα, εκεί που δόθηκε ηρωική μάχη εναντίον των Τούρκων με αποτέλεσμα την ήττα του στρατού του Ιμπραήμ.

Πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, ο 7ος Λαϊκός Αγώνας Βουνού στα μονοπάτια των "Αρκάδων Ποιμένων" κάτω από το σύνθημα «ΑΝΑτρέχω στην Αρκαδία», αφιερωμένο στα παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια, με τη συμμετοχή 200 δρομέων από όλα τα μέρη της Ελλάδας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και την αγάπη στον συνάνθρωπο.

Αμέσως μετά τη Δοξολογία και πριν δοθεί η εκκίνηση για την έναρξη του αγώνα, η λύρα και το νταούλι αντήχησαν στο φαράγγι και ο χορός Σέρρα ενθουσίασε και συγκίνησε τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους, κερδίζοντας θερμό παρατεταμένο χειροκρότημα.

Ο ένστολος Πόντιος με το τουφέκι ήταν αυτός που έδωσε την έναρξη του αγώνα.