Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Ροδακοινογνωσία - Η γιορτή του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοπανού "Η Μίεζα"

Ροδακοινογνωσία - Η γιορτή του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοπανού "Η Μίεζα"
Ροδακοινογνωσία - Η γιορτή του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοπανού "Η Μίεζα"

Κάπου εκεί στη διαδρομή στους δρόμους του οίνου και του ροδάκινου, ανάμεσα στις απέραντες εκτάσεις με ροδακινιές κι αμπέλια που δίνουν τις δικές τους πινελιές, στον Κοπανό Ημαθίας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη γιορτή ροδακοινογνωσίας από τον πολιτιστικό σύλλογο της Μίεζας. Στο κέντρο των εκδηλώσεων δυο προϊόντα, ο οίνος και το ροδάκινο, συνυφασμένα με την ιστορία αλλά και το μέλλον του τόπου, αποτελούν ένα ασυναγώνιστο συνδυασμό.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοπανού «Η Μίεζα», ο πρώτος σύλλογος της περιοχής που οραματίστηκε και υλοποίησε Γιορτή Ροδακίνου, τη δεκαετία του ΄80, καινοτόμισε σε μια προσπάθεια στην ανάδειξη των προϊόντων της περιοχή μας. Μέσα από ένα τριήμερο εκδηλώσεων, πλαισιωμένων από μουσικοχορευτικά σχήματα, γαστρονομικές αποδράσεις και πολιτιστικές ξεναγήσεις έδωσε την ευκαιρία σε συνεταιρισμούς, επιχειρήσεις και μεμονωμένους εμπόρους να προβάλουν τα μοναδικά προϊόντα της ημαθιώτικης γης στους επισκέπτες.

Η τριήμερη εκδήλωση του συλλόγου πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την συνδιοργάνωση του Δήμου Νάουσας και την συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.

Οι εποχές έχουν αλλάξει, η ανάγκη ανάδειξης των πλεονεκτημάτων ενός τόπου, των προϊόντων του και προώθησή τους είναι το μείζον ζήτημα. Η αρχαία κληρονομιά του τόπου μας, η σύγχρονη πολιτιστική παράδοση μας, αλλά και η παραγωγική μας δραστηριότητα θα πρέπει να συνδυαστούν ώστε να δημιουργηθεί ένα καινούργιο ελκιστικό τουριστικό προϊόν. Πάνω σ΄αυτό το πλαίσιο κινούνται τα μέλη του συλλόγου με σκοπό να βοηθήσουν να αναπτυχθούν τα προϊόντα του οίνου και του ροδάκινου.

«Οίνος ευφραίνει καρδίαν» έλεγαν και οι αρχαίοι κι όταν συνδυαστεί με εκλεκτά ροδάκινα της ημαθιώτικης γης τότε το αποτέλεσμα είναι μεθυστικό.

Πηγή: Arive