Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Ο Πόντος, μεγάλος πρωταγωνιστής στο Κρεμλίνο της Μόσχας (Φωτο - Βίντεο)

Ο Πόντος, μεγάλος πρωταγωνιστής στο Κρεμλίνο της Μόσχας (Φωτο - Βίντεο)
Ο Πόντος, μεγάλος πρωταγωνιστής στο Κρεμλίνο της Μόσχας (Φωτο - Βίντεο)

Μία πολύ μεγάλη συναυλία στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ρωσίας-Ελλάδας, στο Κρεμλίνο -24 Οκτωβρίου- πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή κορυφαίων ρωσικών και ελληνικών καλλιτεχνικών συγκροτημάτων.

Ανοίγοντας τη συναυλία, ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλέξανδρος Ζουράβσκι, τόνισε ότι «το Υπουργείο Πολιτισμού εκτιμά ιδιαίτερα τη συμβολή της ελληνικής Διασποράς στην υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που στοχεύουν στη διατήρηση και προώθηση της εθνικής κουλτούρας, την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, τη διατήρηση της ειρήνης, της φιλίας και του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των λαών μας».

Από την ελληνική πλευρά τους προσκεκλημένους και τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς της Βουλής, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. «Ο σκοπός του αφιερωματικού έτους είναι να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στους ισχυρούς δεσμούς που μας ενώνουν, να αναδείξουμε τις επαφές μεταξύ των λαών μας, των κοινωνιών μας, καθώς και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στις κοινές μας ρίζες και τους πολυαίωνους δεσμούς φιλίας», τόνισε ο κ. Τριανταφυλλίδης.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην κεντρική σκηνή της χώρας προβλήθηκε η πολιτιστική πολυμορφία των δυο χωρών. Μετά τους ρωσικούς λαϊκούς χορούς του κορυφαίου καλλιτεχνικού συγκροτήματος «Ιγκόρ Μοισέγεβ» ακολούθησαν τα βυζαντινά άσματα του "Thessalonikeis Umnodei" και η Ανδρική Χορωδία του Πατριαρχείου Μόσχας. Ο χορός Σέρρα, με τους 36 χορευτές σε έναν μεγάλο κύκλο με την επιμέλεια και τον συντονισμό του Κώστα Αλεξανδρίδη και η Ποντιακή λύρα μετέτρεψαν την αίθουσα του Κρατικού Ανακτόρου σε ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί από τη συγκίνηση και τον παλμό. Το τραγούδι «Αργώ» της Ταμάρας Γκβερντσιτέλι και το «Ποντμοσκόβνιγιε Βετσερά» («Τα βράδια της Μόσχας»), το οποίο τραγούδησε ο Σάκης Ρουβάς, έκαναν τους θεατές να χειροκροτούν όρθιοι.

Το πρόγραμμα της συναυλίας, με τη συμμετοχή πολλών αστέρων της ρωσικής και της ελληνικής μουσικής – των αδελφών Τσαχουρίδη, του Βίκτωρα Ντρόμπις, της Μελίνας Ασλανίδου, της Ξένιας Γεωργιάδη, του Στας Πιέχα, του Κωνσταντίνου Αργυρού και πολλών άλλων, καθήλωσε το κοινό.

Σύμφωνα με τον Ιβάν Σαββίδη, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας, που ήταν και ο διοργανωτής της συναυλίας, η μεγάλη εκδήλωση στο Κρεμλίνο ήταν το πιο λαμπρό και συγκινητικό γεγονός του αφιερωματικού έτους.


«Είμαι πολύ χαρούμενος που στην καρδιά της Μόσχας, στην κεντρική σκηνή, με γεμάτη την αίθουσα, παίζει η ελληνική μουσική και η ποντιακή λύρα. Εμείς, οι Έλληνες της Ρωσίας, είμαστε ένα από τα πιο λαμπρά διαμάντια στο στέμμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Είμαστε λίγοι, μόνο 100 χιλιάδες, αλλά είμαστε παντού, από τη Σαχαλίνη ως το Καλίνινγκραντ, από το βορρά ως το νότο. Παντού είναι αισθητή η παρουσία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι Έλληνες της Ρωσίας είναι ένα τα παραδείγματα για το πώς μπορείς να αγαπάς τις δύο χώρες, τους δύο λαούς, για το πώς μπορείς πιστά και ειλικρινά να υπηρετείς τις δύο χώρες, τους δύο λαούς. Και εγώ με υπερηφάνια δηλώνω «Ποτέ δεν θα σταματήσω να είμαι Έλληνας, αλλά πάντα θα είμαι Ρώσος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαββίδης.

Επίσημα το αφιερωματικό έτος Ρωσίας-Ελλάδας θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο, με μια σειρά από εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης «Θεοί και Ήρωες της Αρχαίας Ελλάδας», η έναρξη της οποίας θα γίνει στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο.


Το www.e-Pontos.gr ήταν το μόνο μέσο ενημέρωσης, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε μετά τη μεγάλη συναυλία στο Κρεμλίνο, που έκανε ερώτηση προς τον Ιβάν Σαββίδη, όσον αφορά τα Ποντιακά θέματα και ιδιαίτερα το θέμα της Διεθνοποίησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (μια και η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα επικαιρότητας με την άδεια όσον αφορά τα τηλεοπτικά κανάλια).

Στην ερώτηση μας, αν σκέφτεται να πάρει κάποια πρωτοβουλία στο Κοινοβούλιο της Ρωσίας, μας απάντησε ότι αυτή τη στιγμή, βάσει και των γεωπολιτικών εξελίξεων που υπάρχουν στην περιοχή (συμμαχία Ρωσίας - Τουρκίας) δεν μας ευνοεί να ανακινήσουμε ένα θέμα με μία ενδεχόμενη αρνητική κατάληξη.

Τόνισε ότι πριν λίγο καιρό ζήτησε τη βοήθεια πολιτικών από την Ελλάδα γι' αυτό το θέμα, χωρίς καμία δυστυχώς ανταπόκριση.