Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Επιστημονική ημερίδα στη Μονή Βλατάδων για τον χριστιανισμό στον Πόντο και τη Μονή του Αγίου Γεωργίου Χαλιναρά.

Επιστημονική ημερίδα στη Μονή Βλατάδων για τον χριστιανισμό στον Πόντο και τη Μονή του Αγίου Γεωργίου Χαλιναρά
Επιστημονική ημερίδα στη Μονή Βλατάδων για τον χριστιανισμό στον Πόντο και τη Μονή του Αγίου Γεωργίου Χαλιναρά.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι Εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 650 ετών από την Ιδρυση της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου του Χαλιναρά, της Αργυρούπολης του Πόντου, από τον Αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Αλέξιο Γ΄ τον Μέγα Κομνηνό (1365).

Στις εορταστικές εκδηλώσεις συμμετείχαν και 50 Μέλη και Φίλοι του Σωματείου Παναγία Γάλαξα η Θαλασσοκρατούσα, που κατέφθασαν στην Θεσσαλονίκη από το Γαλαξείδι και την Αθήνα.

Οι εορτές άρχισαν στις 23 Σεπτεμβρίου 2016, στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Βλατάδων της Θεσσαλονίκης με την υποδοχή της Πανσέπτου Εικόνας του Αγίου Γεωργίου του Χαλιναρά από Ποντιακά Σωματεία και ακολούθησε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός με Αρτοκλασία στο Καθολικό της Μονής, χοροσταντούτος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου και Καθηγουμένου της Μονής κ. Νικηφόρου.

Στη συνέχεια, στο αμφιθέατρο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, της Ιεράς Μονής Βλατάδων έλαβε χώρα Επιστημονική Ημερίδα, με θέμα τον Χριστιανισμό και τον Μοναχισμό στον Πόντο και το ιστορικό της Μονής Αγίου Γεωργίου του Χαλιναρά. Διοργανωτές της Ημερίδας ήταν το Ερευνητικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και το Σωματείο Παναγία Γάλαξα η Θαλασσοκρατούσα.

Η έναρξη της Ημερίδας έγινε με χαιρετισμό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Νικηφόρου, ο οποίος ανέγνωσε και το μεστό σε νοήματα Μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄. Ακολούθησε χαιρετισμός του Προέδρου του Σωματείου Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα κ. Επαμεινώνδα Φαχαντίδη και του Προέδρου του Σωματείου της Παναγιάς της Γάλαξας κ. Λουκά Γκούλτα.

Εισηγήσεις έκαναν ο Δρ. Θεοδόσης Κυριακίδης με θέμα «Εκχριστιανισμός του Πόντου», η Δρ. Γεωργία Παπαγιαννίδου με θέμα «Η διάδοση του Μοναχισμού στον Πόντο», ο Δρ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης με θέμα « Η Μονή του Αγίου Γεωργίου του Χαλιναρά» και η Μουσειολόγος κ. Ευδοξία Καλπατσινίδου με θέμα «Τα διασωζόμενα Κειμήλια της Μονής Αγίου Γεωργίου του Χαλιναρά στο Γαλαξείδι». Ταυτόχρονα με την ημερίδα εκτέθηκαν στο κοινό και τα κειμήλια της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Χαλιναρά. Μετά το τέλος των Εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση και Δεξίωση προς τιμήν όλων των παρευρισκομένων.


Το Σάββατο το πρωί 24 Σεπτεμβρίου 2016, έλαβε χώρα Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Βλατάδων Ιερουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου κ. Νικηφόρου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 6,00 μ.μ. έγινε μεγάλη υποδοχή της Εικόνας και των Κειμηλίων του Αγίου Γεωργίου του Χαλιναρά στην Αγροσυκιά της Πέλλας, όπου το 1924 εγκαταστάθηκαν οι Πρόσφυγες από την Χαρσερά του Πόντου και από τα φάρασα της Καπαδοκίας. Η υποδοχή έγινε στην κεντρική πλατεία του χωριού και ακολούθησε Λιτανεία με Ποντίους σε άλογα και λίρες προς την Εκκλησία του του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ο οποίος κρύβει ένα μεγάλο θησαυρό από Εικόνες και Προσφυγικά Κειμήλια του Πόντου. Αμέσως μετά έγινε Μέγας Εσπερινός με αρτοκλασία, στο τέλους του οποίου χαιρέτισαν ο Αρχιμανδίτης κ. Χρυσόστομος, εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ, ο κ. Σπύρος Προδρομίδης εκ μέρους του Ιερού Ναού και του Σωματείου Αγίου Γεωργίου Χαλιναρά και ο κ. Λουκάς Γκούλτας εκ μέρους του Σωματείου της Παναγιάς της Γάλαξας, ενώ η δημοσιογράφος κ. Θωμαίς Κιζιρίδου μίλησε για τα Κειμήλια του Μοναστηριού του Χαλιναρά και των Εκκλησιών της Χαρσεράς που βρίσκονται στην Αγροσυκιά. Ακολούθησε δεξίωση για όλο τον κόσμο και επίσημο δείπνο για τους Συνοδούς της Εικόνας και των Κειμηλίων από το Γαλαξείδι και την Αθήνα. Κατά το δείπνο έπαιξαν λύρα και τραγούδησαν ποντιακά τραγούδια οι μαθητές του Καθηγητού Αλέξη Στεφανίδη, ενώ ο παπά –Νεκτάριος από τα Γιαννιτσά συγκίνησε όλους με τα πολύ ωραία τραγούδια του. Το πρωί της Κυριακής το γκρούπ του Σωματείου της Γάλαξας πραγματοποίησε προσκύνημα στην Ιερά Μονή της Σουρωτής, όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Παισίου του Αγειορίτη και τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Αρσενίου του Καπαδόκη, συγγενείς των οποίων συναντήσαμε στην Αγροσυκιά της Πέλλας.

Το Μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, για την συμπλήρωση 650 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου του Χαλιναρά
Το Μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, για την συμπλήρωση 650 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου του Χαλιναρά

Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο Α΄, για την αμέριστη αγάπη, στοργή και συμπαράσταση σε αυτό το επετιακό γεγονός, το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμορίου κ. Νικηφόρο για την φιλοξενία στην Ιερά Μονή Βλατάδων, τους Καθηγητές Κυρ. Χατζηκυριακίδη, Γεωργ. Παπαγιαννίδου, την Μουσειολόγο Ευδ. Καλπατσινίδου και ιδιαίτερα τον Δρ. κ. Θεοδόση Κυριακίδη για την όλη οργάνωση και πραγματοποίηση της Επιστημονικής Ημερίδας, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ για την ευλογία του στις εκδηλώσεις της Αγροσυκιάς με πρωτοπόρο τον Επίτροπο κ. Σπύρο Προδρομίδη, τα Ποντιακά Συγκροτήματα, και όλους όσοι βοήθησαν και παραβρέθηκαν σε αυτές τις πολύ ωραίες επετειακές εκδηλώσεις.