Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Ο Ποντιακός γάμος παρουσιάστηκε στα πλαίσια εκδηλώσεων στην Αυγή

Ο Ποντιακός γάμος παρουσιάστηκε στα πλαίσια εκδηλώσεων στην Αυγή
Ο Ποντιακός γάμος παρουσιάστηκε στα πλαίσια εκδηλώσεων στην Αυγή

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αυγής διοργάνωσε φέτος το 14ο Ποντιακό Συναπάντημα Αυγιωτών και Φίλων την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Αυγούστου 2016 στο γήπεδο της Αυγής γιορτάζοντας τα 40 Χρόνια Πολιτισμού και Παράδοσης.

Την Παρασκευή 19 Αυγούστου τα μέλη του μικρού χορευτικού τμήματος έσβησαν τα 40 κεράκια του συλλόγου, για τα 40 χρόνια δραστηριότητας στον πολιτισμό και την παράδοση.
Το παιδικό μαζί με το εφηβικό τμήμα του συλλόγου παρουσίασαν ποντιακούς χορού, ενώ αργότερα έκανε την εμφάνισή του επί σκηνής το τμήμα παραστάσεων. Στη λύρα ήταν ο Κώστας Σαβιολάκης, στο νταούλι ο Γιάννης Αναστασιάδης και Δημήτρης Ευθυμιάδης.

Το Σάββατο 20 Αυγούστου δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων έγινε αναπαράσταση του ποντιακού γάμου. Ανάμεσα στους χορούς που παρουσιάστηκαν στη σκηνή ήταν το θύμιγμαν και το κοτσαγγέλ’,με την επιμέλεια του χοροδιδασκάλου Στράτου Μπίλη και της Έλλης Ελευθεριάδου που ήταν και στην παρουσίαση-αφήγηση κειμένων, ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βορείου Ελλάδος «Αλέξανδρος» χόρεψε χορούς της Θράκης. Η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακό ποντιακό γλέντι. Στο τραγούδι ήταν οι Μπάμπης Ιορδανίδης, Γιάννης Γκόσιος και Νατάσα Σαββίδου, στη λύρα ο Φάνης Κουρουκλίδης και ο Αβραάμ Γκόσιος Κώστας Σαβιολάκης.

Ο Ποντιακός γάμος παρουσιάστηκε στα πλαίσια εκδηλώσεων στην Αυγή

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν η Κατερίνα Μπίλη, μέλος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, η Γεωργία Κυριακίδου, γενική γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, εκπρόσωποι αδελφών σωματείων, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Ταχματζίδης, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, εκπρόσωποι του Δήμου καθώς και ο χοροδιδάσκαλος Μουσταφά Γιλντίζ από την Τραπεζούντα.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Αναστασιάδης και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Καρασαββίδης.