Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Ο Τούρκος που μιλά άπταιστα Ποντιακά και θέλει να ζήσει στην Ελλάδα!

Ο Τούρκος που μιλά άπταιστα Ποντιακά και θέλει να ζήσει στην Ελλάδα!
Ο Τούρκος που μιλά άπταιστα Ποντιακά και θέλει να ζήσει στην Ελλάδα!

του Λευτέρη Ζαβλιάρη

Το περασμένο σαββατοκύριακο στο 12ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών εκτός από μέλη συλλόγων και ανθρώπους ποντιακής καταγωγής από όλο τον κόσμο, υπήρχε και ένας ξεχωριστός επισκέπτης.

Ο λόγος για τον 34χρονο Ονούρ Εργιλμάζ, από την Κωνσταντινούπολη που όπως κάθε χρόνο κάνει το ταξίδι για την Ελλάδα, όχι για αναψυχή όπως πολλοί συμπατριώτες του, αλλά για να δει από κοντά την επίδειξη της πλούσιας ποντιακής παράδοσης σε φεστιβάλ που διοργανώνονται στην Ελλάδα.

Ως εδώ φαίνεται λογικό, αλλά ο Ονούρ φαίνεται πως έκανε ένα βήμα παραπάνω, αφού η αγάπη του για την ποντιακή παράδοση τον οδήγησε να μάθει μόνος την ποντιακή διάλεκτο αλλά και την ελληνική γλώσσα! Όπως λέει ο ίδιος στη Thessnews, θεωρεί τον εαυτό του ποντιακή καταγωγής. «Ο πατέρας μου είναι από την Κασταμονή και η μητέρα μου από τη Σινώπη που είναι και οι δύο πόλεις του Πόντου. Για αυτό το λόγο και είχα μια αγάπη για τον Πόντο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ονούρ.

Όσο για το πώς έμαθε να μιλά τόσο ελληνικά, όσο και ποντιακά, αυτό ήταν κάτι που πέτυχε ολότελα μόνος του. «Ξεκίνησα να μαθαίνω από το ίντερνετ και τα βιβλία. Σιγά σιγά κατάφερα να μιλάω και ελληνικά και ποντιακά. Δεν τα μιλάω τέλεια, αλλά μπορώ να συνεννοηθώ», εξηγεί στη Thessnews μιλώντας φυσικά στα ελληνικά.

Ο ίδιος δεν χάνει την ευκαιρία να ταξιδέψει στη χώρα μας τέσσερις με πέντε φορές το χρόνο για διάφορα ποντιακά φεστιβάλ σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφού όπως λέει είναι δεμένος συναισθηματικά με τη χώρα μας. «Θέλω να βγάλω άδεια παραμονής και να μείνω και να εργαστώ στην Ελλάδα», λέει χαρακτηριστικά ο 34χρονος Ονούρ Εργιλμάζ.

Πηγή: ThessNews