Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Υποψήφιος καθ' υπόδειξιν του Δάντη!

Υποψήφιος καθ' υπόδειξιν του Δάντη!
Υποψήφιος καθ' υπόδειξιν του Δάντη!

«Το πιο φωτεινό σημείο της κόλασης”- έγραφε ο Δάντης στη «Θεία Κωμωδία»- « προορίζεται γι αυτούς που σε στιγμές κρίσης ήθελαν να είναι ουδέτεροι».

Δεν δικαιούμαστε σε τέτοιες στιγμές να απολαμβάνουμε την ουδετερότητά μας. Η συμμετοχή είναι αναγκαία, κυρίως, σε στιγμές κρίσης.

Με αυτούς τους στίχους του Δάντη να με κατατρύχουν, δεν μπορούσα να πως «όχι» στην πρόταση να συμμετάσχω και να βοηθήσω σε μια αναγεννητική προσπάθεια νέων ανθρώπων που πασχίζουν και αγωνιούν για τον ποντιακό ελληνισμό. Θα έλεγα πως η αγωνία τους είναι για ολόκληρο τον ελληνισμό ασχέτως αν μερικοί, ακόμη και μεγαλοσχήμονες, δεν το αντιλαμβάνονται.

Είμαι υποψήφιος, λοιπόν, για το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας και μαζί με άλλους, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε στην προεδρία τον πολλά υποσχόμενο νέο επιστήμονα και ακούραστο εργάτη των ποντιακών προσπαθειών, Θεοδόση Κυριακίδη.

Υποκλίνομαι, όμως, και σε όσα προσέφεραν, μέχρι τώρα, οι άνθρωποι που είχαν στα χέρια τους τις τύχες του οργανωμένου ποντιακού χώρου. Έκαναν ό,τι μπορούσαν. Και πολλά ήταν σημαντικά.

Χρειάζεται, όμως, μια ανανέωση. Η μακροχρόνια παραμονή στην εξουσία γίνεται κουραστική ρουτίνα και δημιουργεί αγκυλώσεις που, σήμερα, είναι ανάγκη να ξεπεραστούν.

Το ποντιακό κίνημα έχει ωριμάσει αρκετά και δεν του αρκεί μόνο η αναπαραγωγή της παράδοσης. Είναι το πρώτιστο καθήκον αλλά, σήμερα, μπορεί να γίνει ένα βήμα παραπάνω.

Όσοι, σε πρωτοβάθμιο επίπεδο εργάζονται στα ποντιακά σωματεία προσφέρουν τεράστιες υπηρεσίες όχι μόνο στους πόντιους αλλά και στις τοπικές κοινωνίες, στην Ελλάδα ολόκληρη.

Γιατί τι χαρακτηρίζει τι κοινωνίες που ζουν στην ίδια πολιτεία; Ένα από τα κυριότερα κοινά χαρακτηριστικά τους είναι ο πολιτισμός. Και αυτός ο πολιτισμός παράγεται και αναπαράγεται στη βάση.

Μπορεί, η προσπάθεια αυτή, να προσλάβει πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά, να κάνει ένα βήμα μπροστά, να οργανωθεί καλύτερα, να υπάρξει καλύτερη αλληλοβοήθεια.

Μπορεί ο ποντιακός ελληνισμός, με τη βοήθεια όλων των Ελλήνων, να προβάλει το δίκαιο αίτημά του για αναγνώριση της Γενοκτονίας περισσότερο αποτελεσματικά και χωρίς επικίνδυνες- για την προσπάθεια- ακρότητες. Μπορεί να θέσει διεθνώς και άλλα ζητήματα.

Ο Θεοδόσης Κυριακίδης ως πρόεδρος έχει και τη γνώση και την πείρα και τη θέληση να πετύχει σε αυτά και άλλα.

Ας τον βοηθήσουμε.

Είναι η αναδυόμενη ελπίδα για την ενότητα και την αποτελεσματικότητα των Ποντίων.

Βοηθείστε την προσπάθεια.

Παντελής Σαββίδης