Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Η Κρήτη συναντήθηκε με τον Πόντο (Φωτο)

Η Κρήτη συναντήθηκε με τον Πόντο (Φωτο)
Η Κρήτη συναντήθηκε με τον Πόντο (Φωτο)

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νομού Ηρακλείου και ο Σύλλογος Ποντίων Χανίων Π.Ε. “Η Ρωμανία” διοργάνωσαν, το τριήμερο 4-6 Νοεμβρίου, το 17ο Συνέδριο Εθνικής Αυτογνωσίας Ποντιακού Ελληνισμού στο Ηράκλειο Κρήτης. Υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής της Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου, οι εκδηλώσεις ξεσήκωσαν ακόμα και τους Ηρακλειώτες με μουσική, χορούς και τραγούδια από τον Πόντο.

“Η φετινή καινοτομία στο συνέδριο ήταν η νομική προσέγγιση της Γενοκτονίας, όπως ακούστηκε στην εισήγηση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, Ευστάθιου Θεοφανίδη” δήλωσε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνα Σαχινίδου.

Η Κρήτη συναντήθηκε με τον Πόντο (Φωτο)

Αναφορικά με τους στόχους της Ομοσπονδίας πρόσθεσε: “Το γεγονός ότι υπάρχουν σωματεία μέλη μας σε όλη την Ελλάδα, από τον ακριτικό Έβρο έως και τη Σαντορίνη, την Κρήτη και όλα τα νησιά του Αιγαίου, μας δίνει δύναμη να διεκδικούμε την αναγνώριση της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας και της Γενοκτονίας της μνήμης. Εάν, λοιπόν, εμείς οι Έλληνες ποντιακής καταγωγής μπορέσουμε να περάσουμε το μήνυμα σε όλους τους συμπατριώτες μας ότι η ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού είναι ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, τότε πιστεύω ότι οι στόχοι μας και οι σκοποί μας θα έχουν δικαιωθεί μέχρι ένα σημείο. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό: Είναι η διάλεκτός μας, είναι τα ιερά κειμήλια του Γένους των Ποντίων, είναι οι παραδόσεις μας, είναι όλα αυτά που τελικά σημαίνουν Πόντος“.

Η Κρήτη συναντήθηκε με τον Πόντο (Φωτο)

Η κ. Σαχινίδου, ακόμα, είπε: “Η ΠΟΠΣ, εδώ και 44 χρόνια, είναι αυτή που υλοποίησε πάρα πολλούς από τους καταστατικούς της στόχους. Ήμασταν από τους πρωτεργάτες στο να απευθυνθούμε στα διάφορα ευρωπαϊκά φόρα σχετικά με τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας. Με την πίεση τη δική μας και όλων των σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τελικά αναγνωρίστηκε η 19η Μαΐου από τη Βουλή των Ελλήνων ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Αυτό, όμως, δεν μας αρκεί, ο στόχος μας είναι η 19η Μαΐου να είναι μία εθνική εορτή μνήμης”.

Ο Κώστας Ζώης, κρουστός μουσικός, “συνόδεψε το αγγείο” (γκάιντα) μαζί με τους μαθητές του από τη Θεσσαλονίκη, μετέφεραν το κλίμα του Πόντου στην Κρήτη και μαζί με τους συνέδρους χόρεψαν γύρω από τα πιο γνωστά μνημεία του κέντρου του Ηρακλείου. Η παρουσία τους προκάλεσε αίσθηση τους περαστικούς που τραβούσαν βίντεο και ενίοτε συμμετείχαν στους χορούς και το γιορτινό κλίμα.

Το “παρών” στο συνέδριο έδωσαν τόσο η πολιτική ηγεσία του τόπου, όσο βουλευτές και πλήθος κόσμου. Από τη δημόσια σφαίρα παρευρέθησαν ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Η Κρήτη συναντήθηκε με τον Πόντο (Φωτο)

“Η Γενοκτονία είναι ποινικό αδίκημα”

Από την πλευρά της διοργανώτριας αρχής, η γραμματέας της Εύξεινου Λέσχης Ποντίων Νομού Ηρακλείου, Ιωάννα Αϊνατζοπούλου, τόνισε πως η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι και πρέπει να αναγνωρίζεται ως ποινικό αδίκημα και συμπλήρωσε: “Είναι τιμή ιδίως για τη νεολαία, μιας κι εγώ είμαι Πόντια τέταρτης γενιάς, να τηρούμε τις παραδόσεις μας και να διαλαλούμε τον Πόντο σε κάθε γωνιά. Με τη διοργάνωση του Συνεδρίου στην πόλη μας επιχειρήσαμε να ενώσουμε όλη την Ελλάδα, τον Βορρά -εκεί όπου ζει η πλειοψηφία του ποντιακού Ελληνισμού στην πατρίδα μας- με τον Νότο“.

Πηγή: WE