Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Τουρκία: Ακυρώθηκε συναυλία της Συμφωνικής της Δρέσδης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Τουρκία: Ακυρώθηκε συναυλία της Συμφωνικής της Δρέσδης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων
Τουρκία: Ακυρώθηκε συναυλία της Συμφωνικής της Δρέσδης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ακύρωσε συναυλία που σχεδιαζόταν επί πολλά χρόνια και την οποία επρόκειτο να δώσει η Συμφωνική Ορχήστρα της Δρέσδης στις 13 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, σε ανάμνηση της σφαγής των Αρμενίων το 1915, έπειτα από διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα, όπως δήλωσε σήμερα ο διευθυντής της ορχήστρας, Μάρκους Ριντ.

Το υπουργείο ενημέρωσε την ορχήστρα πως το γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, όπου η παράσταση με την ονομασία "aghet", ("καταστροφή" στα αρμενικά), επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, δεν θα είναι διαθέσιμο στις 13 Νοεμβρίου, δήλωσε ο Ριντ σύμφωνα με το ΑΠΕ. Το έργο έκανε πρεμιέρα στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2015.

«Έχει ακυρωθεί οριστικά. Είπαν ότι ήθελαν να το αναπρογραμματίσουν σε μια καλύτερη ημερομηνία, αλλά ποια θα ήταν αυτή; Αυτή η συναυλία σχεδιαζόταν εδώ και χρόνια», συμπλήρωσε ο Ριντ μιλώντας στο Reuters.

Οργισμένη από την απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου να χαρακτηρίσει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις, η Τουρκία έχει διαμαρτυρηθεί για τη χρήση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς υποστήριξη της παράστασης και νωρίτερα φέτος αποσύρθηκε από πρόγραμμα πολιτιστικού βραχίονα της ΕΕ το οποίο χρηματοδοτούσε το σχέδιο.

Ενώ η Τουρκία παραδέχεται ότι πολλοί Αρμένιοι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που ξεκίνησαν το 1915, αρνείται ότι έως και 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καθώς και το ότι υπήρξε «γενοκτονία», ένας όρος που χρησιμοποιείται από πολλούς δυτικούς ιστορικούς και ξένα Κοινοβούλια.

Στην παράσταση της Συμφωνικής Ορχήστρας της Δρέσδης λαμβάνουν μέρος μουσικοί από την Τουρκία, την Αρμενία, τη Γερμανία και μέλη της Ορχήστρας Χωρίς Σύνορα, η οποία αποτελείται από μουσικούς από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Επιπλέον παραστάσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στο Βελιγράδι στις 5 Νοεμβρίου και στο Γερεβάν της Αρμενίας, στις 10 Νοεμβρίου.

Πηγή: CNN