Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Ποντιακές αντάρες...

Ποντιακές αντάρες...
Ποντιακές αντάρες...

Του Γιάννη Αποστολίδη
π. δικηγόρου, προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης

Πρόλογος

Το περασμένο καλοκαίρι ξέσπασε μεγάλη αντάρα στη Διεθνή Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων, στη ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε., που εξακολουθεί να είναι ανταριασμένη... Όλα ξεκίνησαν από την καλή καρδιά και την ατυχή έμπνευση της ηγεσίας της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε να ανοίξει ξαφνικά τις πύλες της ενότητας προς όλες τις Ομοσπονδίες, να γίνει η Συνομοσπονδία "πολυσυλλεκτική", να περιλάβει και την ΠΟΠΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων) και τα άλλα προτεκτοράτα των άλλων, πέραν της ΠΟΕ (Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας), "Μεγάλων Δυνάμεων" του ποντιακού χώρου. 

Βέβαια οι πρόσφατες εκλογές στην ΠΟΕ έδειξαν ότι αυτή και μόνον αυτή είναι η πραγματική δύναμη. Τώρα μάλιστα, με την εκπληκτική σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της, μπορούμε να πούμε ότι η ΠΟΕ βρίσκεται στην λαμπρότερη ώρα της, όπως την ονειρευτήκαμε οι δημιουργοί της. Αρκεί οι δύο "ομάδες", που διεκδίκησαν δημοκρατικότατα την εξουσία, να μετατρέψουν γρήγορα τον προεκλογικό ανταγωνισμό σε μετεκλογικό συναγωνισμό, σε άμιλα προσφοράς για την υλοποίηση των παμποντιακών σκοπών.

Συνέχεια προλόγου

Αντάρα λοιπόν είχαμε στη ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. καλοκαιριάτικα. Και επειδή ο λύκος στην αντάρα χαίρεται, βρήκε την ευκαιρία να χαρεί ο "λύκος" του ΠΑΣΠΕ, του εν μακαρία τη λήξει (έτσι φαινόταν και έτσι ήταν στην ουσία ...) Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού. Άρον άρον λοιπόν νεκραναστήθηκε και αξίωσε να διαλυθούν το ΠΑΣΠΕ και η ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. και να συγκροτηθεί ένα νέο τριτοβάθμιο όργανο!

Συνέχεια προλόγου

Μέχρις όμως να γίνει αυτό, μέχρι να διαλυθεί το διαλυμένο ΠΑΣΠΕ, αποκηρυγμένο και από την ίδια την ΠΟΠΣ (την μικρή αλλά υπαρκτή ΠΟΠΣ, τη μεγάλη για τα μέτρα του ΠΑΣΠΕ) στη Γενική Συνέλευση του Ηρακλείου - ό,τι και να πούμε για την πρόεδρο κ Σαχινίδου, οφείλουμε πάντως να αναγνωρίσουμε ότι είναι ένα εξαιρετικά ευφυές άτομο ..., πήρε έγκαιρα αποστάσεις ... - μέχρι λοιπόν να διαλυθεί το ΠΑΣΠΕ, έχει όλο τον χρόνο να απαντήσει στις παρακάτω ερωτήσεις. Βέβαια εμείς δεν έχουμε υπομονή, δεν θα περιμένουμε ως την πλήρη διάλυση του ΠΑΣΠΕ, επειγόμαστε να πάρουμε γρήγορα απαντήσεις.

Συνέχεια προλόγου

Τα στοιχεία των ερωτήσεων είναι απολύτως ελεγμένα.

Ερώτηση 1: Καταρχήν είναι παράξενο που ενώ τα μέλη του νέου, του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΣΠΕ, διορίστηκαν από το Δικαστήριο στις 17.8.2016, εν τούτοις συγκροτήθηκαν, όπως γράφτηκε, σε σώμα ... ένα μήνα πριν, στις 16.7.2016. Αυτό παραείναι ποντιακό! Ας μας δοθεί μια εξήγηση. Βέβαια δεν είναι και προς θάνατον αυτή η πρεμούρα.

Απλώς μια απορία γεννά...

Ερώτηση 2: Η θητεία του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου έληξε στις 9.6.2014. Δηλαδή έκτοτε δεν υπήρχε Διοικητικό Συμβούλιο - στην ουσία δεν υπήρχε καν ΠΑΣΠΕ - και αυτόν άλλωστε το νόμιμο λόγο επικαλέσθηκαν κάποια μέλη του ΠΑΣΠΕ για να διορισθεί δικαστικά προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο. Ερωτάται λοιπόν: Πως οι κκ Ιωάννης Μωυσιάδης, που συμβαίνει να είναι και Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, και Στέφανος Τανιμανίδης επισκέφτηκαν στις 11.11.2015, ως πρόεδρος ο ένας και γενικός γραμματέας ο άλλος του ανύπαρκτου τότε ΔΣ της ΠΑΣΠΕ, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά για να του εκθέσουν θέματα ποντιακού ενδιαφέροντος; Και αληθεύει άραγε ότι, όπως γράφτηκε, του παρέδωσαν σχετικό έγγραφο; Αν ναι, με ποιες σφραγίδες; ποιες υπογραφές; με ποιες ιδιότητες των υπογραφόντων αφού Διοικητικό Συμβούλιο δεν υπήρχε; Βέβαια εγώ είχα γράψει και άλλοτε ότι δυστυχώς η ελληνική πολιτεία συνηθίζει να ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της στον κάθε τυχόντα - εννοείται, ωστόσο, ότι οι ανωτέρω κύριοι δεν είναι τυχόντες - χωρίς να ζητά και να ελέγχει διαπιστευτήρια... Έτσι όμως εκτέθηκε και το Υπουργείο Εξωτερικών που, ανυποψίαστο, δέχθηκε και κατέστησε συνομιλητές του τους δήθεν εκπροσώπους μιας ανύπαρκτης Διοίκησης. Αν μάλιστα υπάρχει πράγματι έγγραφο φερόμενο ως προερχόμενο από το ανύπαρκτο τότε ΔΣ του ΠΑΣΠΕ, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά...

Ερώτημα 3: Τον Απρίλιο τ.ε., δηλαδή σε καιρό που το ΠΑΣΠΕ δεν είχε Διοικητικό Συμβούλιο, επισκέφθηκαν το Ευρωκοινοβούλιο, αναλώμασιν ΕΕ, γύρω στα 100 άτομα κυρίως εκπρόσωποι ποντιακών φορέων, για αγαθό, βέβαια, σκοπό, για την προβολή του αιτήματος διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Μεταξύ των επισκεπτών ήσαν και οι κ.κ. Ιωάννης Μωϋσιάδης και Χαράλαμπος Αποστολίδης, με τις ιδιότητες, όπως γράφτηκε, του Προέδρου και Αναπληρωτή Προέδρου του Δ.Σ. του ΠΑΣΠΕ. Αλλά όπως είπα, τότε Διοικητικό Συμβούλιο δεν υπήρχε... Ας μας εξηγήσουν λοιπόν αυτοί οι συμπατριώτες μας τι ακριβώς συνέβαινε, πως βρέθηκαν στις Βρυξέλες με τις παραπάνω ιδιότητες.

Τέλος προλόγου

Κυρίως θέμα

(Το αφήνω για αργότερα... Επί του παρόντος πατ απάν...)

Επίλογος

Περιμένουμε, και γρήγορα, σωστές και φρόνιμες απαντήσεις, που τις δικαιούται ολόκληρος ο ποντιακός χώρος. Απλές οι ερωτήσεις, απλές πρέπει να είναι και οι απαντήσεις, και φυσικά όχι σε ύφος που θα μας κάνει να αγριέψουμε...