Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Επιστολή του προέδρου της ΠΟΕ προς τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης

Επιστολή του προέδρου της ΠΟΕ προς τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης
Επιστολή του προέδρου της ΠΟΕ προς τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, Γιάννη Αποστολίδη, απέστειλε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας σχετικά με το θέμα του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά.

Στην επιστολή του, αναφέρει:

Αγαπητέ πρόεδρε της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης,
κ. Γιάννη Αποστολίδη

Ο σεβασμός μου στις νομικές θέσεις και σκέψεις σας επί των ζητημάτων που απασχολούν τα πάγια αιτήματα του Ποντιακού Ελληνισμού είναι δεδομένος και έχει εκφραστεί σε εσένα προσωπικά ουκ ολίγες φορές, εξ αφορμής και του γεγονότος ότι υπηρετούμε και το αυτό λειτούργημα του Δικηγόρου. Με την δημόσια επιστολή σου, μου δίνεις την ευκαιρία δημόσια να εκφράσω την ταύτιση των θέσεων μου, τόσο σε νομικό επίπεδο όσο και  ουσιαστικό, επί του μεγαλύτερου ζητήματος, που απασχολεί και θα απασχολεί  την ΠΟΕ και όλους του Ποντίους μέχρι και την τελική δικαίωση. Πρόκειται για την αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να επιτευχθεί η ουσιαστική ανιστόριση της Ιεράς Μονής.

Αν και  δημόσια δεν έχω τοποθετηθεί, αλλά είναι γνωστό πως θα διεκδικήσω εκ νέου την τιμητική θέση του Προέδρου της ΠΟΕ στις επερχόμενες εκλογές, θα ήθελα να δηλώσω καθαρά και απερίφραστα ότι όσο το καθεστώς και η οικογενειοκρατία παραμένουν, όσο τα  Ιερά και Όσια των προγόνων μας τελούν υπό ομηρία, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ένα βήμα συζήτησης με όσους τίθενται με διάθεση υποβάθμισης επί του ζητήματος. Σίγουρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και άλλα σοβαρά ζητήματα και να υλοποιήσουμε πλείστες των καταστατικών μας υποχρεώσεων.

Σίγουρα, όπως όλοι γνωρίζουν, θα αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Προγόνων μας. Δεν μπορούμε όμως να ξεχνάμε το βασικό αίτιο που συντέλεσε στην ένωση του μεγαλύτερου μέρους του οργανωμένου Ποντιακού Ελληνισμού. Η διατήρηση του καθεστώτος που επικρατεί στην Παναγία μας, αμαυρώνει και επισκιάζει  τις ψυχές όλων των Ποντίων και σαφέστατα η Ελληνική Πολιτεία, συνεπικουρούμενη από την Εκκλησία της Ελλάδος, οφείλει απέναντι στις ψυχές των γενοκτονημένων προγόνων μας να επιλύσει το πρόβλημα αυτό και να αποκαταστήσει την Παναγία Σουμελά ως Εθνικοθρησκευτικό Σύμβολο. Όσο δεν το πράττει εμείς θα εναντιωνόμαστε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, όπως και στο παρελθόν πράξαμε.

Θεωρώ ότι πλέον τα αυτονόητα και οι καταστατικές μας υποχρεώσεις θα πρέπει να διατρανώνονται, καθώς υπάρχουν φωνές που προσπαθούν εμμέσως να υποβαθμίσουν το ζήτημα ή να το θέσουν ως δευτερευούσης σημασίας για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Είναι επίσης για εμένα αυτονόητο ότι τόσο τα νέα όσα και «παλαιά» στελέχη του οργανωμένου ποντιακού χώρου, που διεκδικούν θέση στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας δεν θα πρέπει να θεωρούν το ζήτημα της Παναγίας Σουμελά ως υποδεέστερο.

Αναφορικά λοιπόν με αυτό οφείλουν να ξεκαθαρίσουν την θέση τους όχι μόνον οι υποψήφιοι για την προεδρία αλλά και όλοι οι υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Έχω δε την προσδοκία ή έστω την ελπίδα ότι την επομένη των εκλογών όλοι μαζί θα προχωρήσουμε την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος δυναμικά μπροστά, έχοντας ως οδηγό και προτεραιότητα μας τους ηθικούς και καταστατικούς μας σκοπούς.   

Με εκτίμηση 

Τοπαλίδης Χρήστος-Δημήτριος
Πρόεδρος Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος