Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Συζητώντας θέματα-ταμπού: Γενοκτονία - Ολοκαύτωμα - φαινόμενο της Άρνησης

 Συζητώντας θέματα-ταμπού: Γενοκτονία - Ολοκαύτωμα - φαινόμενο της Άρνησης
 Συζητώντας θέματα-ταμπού: Γενοκτονία - Ολοκαύτωμα - φαινόμενο της Άρνησης

του Βλάση Αγτζίδη

Κάποια από τα ζητήματα που προκαλούν έως σήμερα αντιφατικά συναισθήματα και για τα οποία δεν υπάρχει μια ενιαία αντίληψη, ούτε κοινά συμφωνημένο αφήγημα, είναι αυτά που αφορούν τις πολιτικές Γενοκτονίες που ακολουθήθηκαν κατά τον 20ο αιώνα. Αρκετές φορές η δημόσια ζωή έγινε μάρτυρας σκληρών αντιπαραθέσεων για τα ζητήματα αυτά.

Παρότι τις τελευταίες  δύο δεκαετίες έχουν αναδειχθεί και μελετηθεί θέματα που αφορούν είτε το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους Ναζί, είτε τις Γενοκτονίες των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς, εν τούτοις παραμένουν ταμπού. Μεγάλο μέρος της κοινότητας των ιστορικών στέκεται αμήχανη μπροστά στις νέες προσεγγίσεις και αντιμετωπίζει μεροληπτικά και ιδεοληπτικά κάποια από τα ζητήματα αυτά. Ενώ και αρκετοί πολιτικοί συμμετέχουν από διαφορετικές πλευρές προκαλώντας μεγάλες εντάσεις.

Γι αυτό και είναι εξαιρετική η πρωτοβουλία που πήρε ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, να διοργανωθεί μια δημόσια εκδήλωση-συζήτηση για τα θέματα αυτά με τίτλο: «Γενοκτονίες - Ολοκαύτωμα - Εθνοκαθάρσεις», όπου θα διερευνηθούν τα θέματα που τίθενται προς διαπραγμάτευση και μέσα από τη διαλογική προσέγγιση θα αναδειχθούν σημεία σύμπτωσης αλλά και απόκλισης των διαφορετικών ερμηνειών.

Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 18:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου (Ηρώων Πολυτεχνείου αρ. 47, Πειραιάς).  

Εισηγητές:

Γιώργος Κόκκινος, Καθηγητής Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας του  Πανεπιστημίου Αιγαίου
«Ανάμεσα στην Κλειώ και την Θέμιδα»

Μάρκος Καρασαρίνης, Δρ. Ιστορίας, Δημοσιογράφος
«Οι δικαστές και οι ιστορικοί – Η άρνηση του ολοκαυτώματος στο εδώλιο»

Έλλη Λεμονίδου, Επ. Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών
«Οι δίκες για το καθεστώς του ΒΙΣΥ στη μεταπολεμική Γαλλία»

Βλάσης Αγτζίδης, Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας  του Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
«Γενοκτονία στην Οθωμανική Ανατολή ως πεδίο ιδεολογικής αντιπαράθεσης»

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Γιάννης Γεωργακαράκος, δικηγόρος Πειραιά.