Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Το άγαλμα του Πόντιου γιατρού και πολιτικού Ιωάννη Πασαλίδη, ζητούν στη Θεσσαλονίκη οι ελληνορωσικές ενώσεις

Το άγαλμα του Πόντιου γιατρού και πολιτικού Ιωάννη Πασαλίδη, ζητούν στη Θεσσαλονίκη οι ελληνορωσικές ενώσεις
Το άγαλμα του Πόντιου γιατρού και πολιτικού Ιωάννη Πασαλίδη, ζητούν στη Θεσσαλονίκη οι ελληνορωσικές ενώσεις

Την τοποθέτηση ακόμα ενός αγάλματος στη Θεσσαλονίκη ζητούν οι ελληνορωσικές ενώσεις.

Κι αν το πρώτο τους αίτημα αφορούσε μία Βασίλισσα, τη Βασίλισσα Όλγα, που ικανοποιήθηκε με την τοποθέτηση του αγάλματός της στην ομώνυμη οδό, τώρα ζητούν τη θεμελίωση εντός του κεντρικού δήμου του αγάλματος του Πόντιου γιατρού και πολιτικού Ιωάννη Πασαλίδη, εμβληματική φυσιογνωμία της ελληνικής Αριστεράς που σημάδεψε πολιτικά τη χώρα στην μεταπολεμική-μετεμφυλιακή περίοδο.

Σχετική επιστολή εστάλη στον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλου. Με την επιστολή κατατίθεται η πρόταση θεμελίωσης του αγάλματος στη Θεσσαλονίκη.

«Η αρχή έγινε με τη Βασίλισσα Όλγα, ας προχωρήσουμε τώρα με τον Ιωάννη Πασαλίδη» τονίζεται στην επιστολή, την οποία ανέγνωσε ο κ. Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου. Στην επιστολή γίνεται λόγος για την εμβληματική μορφή του κ. Πασαλίδη, «όχι μόνο για τον ποντιακό ελληνισμό και της Ρωσίας, αλλά και για ολόκληρο τον ελληνισμό και τη Θεσσαλονίκη».

Η Ομοσπονδία καλεί τον δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεννόηση με τις ομογενειακές οργανώσεις για τη θεμελίωση του αγάλματος προς τιμήν του Ιωάννη Πασαλίδη, αφού, όπως αναφέρεται στην επιστολή, «και ο ίδιος τίμησε τη Θεσσαλονίκη».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο τοποθετήθηκε το άγαλμα της Βασίλισσας Όλγας στην ομώνυμη οδό στη Θεσσαλονίκη, με δωρεά στον κεντρικό δήμο της Πανρωσικής Στρατιωτικής Ιστορικής Ένωσης, του «Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδης», της «Ομοσπονδιακής Εθνικής και Πολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας».

Ο Ιωάννης Πασαλίδης (25 Οκτωβρίου 1885 - 15 Μαρτίου 1968) ήταν Έλληνας ιατρός γυναικολόγος και πολιτικός. Γεννήθηκε στη Σάντα της Τραπεζούντας του Πόντου και οι γονείς του ήταν φτωχοί αγρότες. Σπούδασε ιατρική στην Οδησσό και την Μόσχα.

Εγκαταστάθηκε στο Σοχούμ απ' όπου ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα στο αγώνα της δημιουργίας ανεξάρτητης Ποντιακής Δημοκρατίας. Με την ανεξαρτησία της Γεωργίας εκλέχθηκε, το 1918, στο Κοινοβούλιο αυτής, που τότε ήταν ανεξάρτητη της Ρωσίας. Ήταν μάλιστα ο πρώτος σοσιαλδημοκράτης βουλευτής της Γεωργίας.

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και το 1923 εκλέχτηκε βουλευτής Θεσσαλονίκης στην ελληνική Βουλή. Την περιφέρεια αυτή εκπροσώπησε ως μέλος και πρόεδρος της ΕΔΑ στις εκλογές του 1951, 1956, 1958, 1961 και 1964.

Επίσης ο Πασαλίδης υπήρξε ιδρυτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδος, ενός από τους σχηματισμούς του προσχώρησαν στο ΕΑΜ. Το 1945 ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της οργάνωσης εκείνης. Την περίοδο της Χούντας των Συνταγματαρχών συνελήφθη και του επιβλήθηκε κατ' οίκον περιορισμός. Απεβίωσε το 1968 στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: Voria