Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Ο Δίσκος της Φαιστού» με «κλειδί» την Ποντιακή διάλεκτο

Ο Δίσκος της Φαιστού» με «κλειδί» την Ποντιακή διάλεκτο
Ο Δίσκος της Φαιστού» με «κλειδί» την Ποντιακή διάλεκτο

Το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 40 Χρόνων από την Ίδρυσή του (1976-2016) πραγματοποιεί ένα «Πνευματικό Διήμερο» με αφορμή την παρουσίαση  των δύο πονημάτων του κ. Ιωάννη Θ. Χαμιζίδη, « Ο Δίσκος της Φαιστού» – το πρώτο «πέτρινο CD ROM»– και τα «Γραμμικά Κείμενα», ερμηνευμένα με «κλειδί» την Ποντιακή διάλεκτο, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016, στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στο αμφιθέατρο «Σπύρος Αρσένης» στις 6.15 το απόγευμα. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί και η ταινία «Αγγίζοντας τον μύθο που ζω», στην οποία παρουσιάζεται η πολιτισμική σχέση Κρήτης και Πόντου σε μια παραγωγή που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκδοσης των βιβλίων.

Την επόμενη μέρα Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2016, στις 11 το πρωί, στον χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης θα παρουσιαστούν από διακεκριμένους επιστήμονες οι «Χρυσοφόροι Μυκήνες», η «Ακρόπολη των Αθηνών» και η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα – το παγκόσμιο σύμβολο Μνήμης Πολιτισμού.

Στην ίδια εκδήλωση θα απονεμηθεί το χρυσό μετάλλιο του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών στον Αρχιτέκτονα  Μανόλη Κορρέ, για το σημαντικό έργο της αναστήλωσης τμήματος του Παρθενώνα. Το παρόν θα δώσει και ο κ. Νικόλαος Μουτσόπουλος επίτιμο μέλος του Συνδέσμου, ο οποίος πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο με τίτλο «Τα μυστικά του Παρθενώνα».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Νίκος Ασημόπουλος κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την εκδήλωση χαρακτήρισε πρωτοποριακή την ερμηνεία των συμβόλων του δίσκου της Φαιστού του Γιάννη Χαμτζίδη και σημαντική την έκδοση των δυο βιβλίων, που θα παρουσιαστούν σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με την υποστήριξη επιστημόνων, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο  Γραμμάτων και Τεχνών, τονίζοντας παράλληλα και τον ρόλο των φορέων στο πλαίσιο της πολιτιστικής ανάπτυξης και προβολής του τόπου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης κ. Πολυνείκης Αγγέλης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους επιστήμονες που θα παρευρεθούν στην εκδήλωση, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη βράβευση του Μανόλη Κορρέ, στον οποίο θα απονεμηθεί το χρυσό μετάλλιο του συνδέσμου.

Ο συγγραφέας Ιωάννης Χαμτζίδης, αναφέρθηκε στην πολύχρονη έρευνα και την ενασχόληση του με την αποκρυπτογράφηση του Δίσκου της Φαιστού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι, ο ποντιακός λόγος ήταν το κλειδί να ξεκλειδώσει τα κείμενα, ανακαλύπτοντας και καταγράφοντας δυο τραγούδια στο πέτρινο CD ROM. Όπως υπογράμμισε το ένα επικεντρώνεται στις διαδικασίες ζωής και εργασίας των ανθρώπων της εποχής και το δεύτερο στα χαρίσματα μιας γυναίκας, που κατείχε εξέχουσα θέση στην Μινωική Κρήτη. Ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην σχέση και στα κοινά στοιχεία του πολιτισμού Κρητών και Ποντίων.

Η έκδοση των δυο βιβλίων που πραγματοποιήθηκε από το ΤΕΙ Κοζάνης, θα βρίσκεται πλέον στα χέρια του αναγνωστικού κοινού, ενώ τα έσοδα που θα προκύψουν θα δοθούν στο γηροκομείο Κοζάνης με την σύμφωνη γνώμη όλων των συντελεστών.

Πρόγραμμα Πνευματικού διημέρου

Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016, ώρα 6:15 μ.μ. Αμφιθέατρο «Σπύρος Αρσένης» – Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη

6:15 μ.μ. Χαιρετισμοί

Εισηγήσεις

6:30 μ.μ. Ιωάννης Τσουχλαράκης, Πολιτισμολόγος, Συγνραφέας, Χορολέκτης, «Κοινά στοιχεία στις μουσικές- χορευτικές παραδόσεις Κρητών και Ποντίων»
6:45 μ.μ. Θωμάς Σαββίδης, Καθηγητής του Τομέα Βοτανικής του Α.Π.Θ., «Ομηρικές λέξεις και εκφράσεις στην καθημερινότητα της Ποντιακής διαλέκτου»
7:00 μ.μ. Δρ. Γκάρεθ Όουενς, Γλωσσολόγος, Συντονιστής του Προγράμματος «ΕΚΑ5ΜΙΙ5+» στο Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ και Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανώτατη Εκπαίδευση στο Πρόγραμμα «ΕΚΑ5ΜΙΙ5+», «Τεχνολογία και Λογοτεχνία- Ο Δίσκος της Φαιστού και τα Γραμμικά Κείμενα»
7:15 μ.μ. Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, Δρ. Κοινωνιολογίας και Επιστημών Συμπεριφοράς, τ. Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, «Ο Δίσκος της Φαιστού μιλάει Ποντιακά»
7:30 μ.μ. Ιωάννης θ. Χαμιζίδης, Εργοδηγός Τοπογράφος Γεωμέτρης, Ερευνητής της Ιστορίας και του Λόγου της Μ. Ασίας και συγγραφέας των δύο βιβλίων «Δίσκος της Φαιστού» και «Γραμμικά Κείμενα», «Το γραπτό κείμενο και η σημασία του στο χρόνο μέσα από τα Τραμμικά Κείμενα και το "Δίσκο της Φαιστού"»

Ερωτήσεις – Συζήτηση

Προβολή της ταινίας «Αγγίζοντας τον μύθο μου ζω»

Μια ταινία που αφορά στην πολιτισμική σχέση Κρήτης και Πόντου – Πόντου και Κρήτης δια του λόγου, της μουσικής, του χορού και της ενδυμασίας. Τα γυρίσματα έλαβαν χώρα σε επιλεγμένους χώρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο του «Δίσκου της Φαιστού» και των «Γραμμικών Κειμένων», με τη συνεργασία της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης, του Συλλόγου Κρητών Ν. Κοζάνης «Η Μεγαλόνησος» και του «Μουσικού Σχήματος Ποντιακής Λύρας Ν. Κοτταρίδη». Οι στίχοι και το σενάριο είναι του κ. Ιωάννη Θ. Χαμιζίδη και η σκηνοθεσία των κ.κ. Ιωάννη Θ. Χαμιζίδη και Αναστασίας Κωνσταντινίδου.

Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016, ώρα 11:00 π.μ. – Ιστορικό, Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο, στην Κοζάνη

• Χαιρετισμοί:

11:00 π.μ. – Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων & Τεχνών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, κ. Πολυνείκης Αγγελής
–  Ο ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ. και Επίτιμο Μέλος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών, κ. Νικόλαος Μουτσόπουλος
–  Βράβευση του κ. Μανόλη   Κορρέ, ομότιμου Καθηγητή της Σχολής _. Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και απονομή του Χρυσού Μεταλλίου του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης

* Εισηγήσεις

- 11:15 π.μ. Μανόλης Κορρές, ομότιμος Καθηγητής του Ε.Μ.Π., «Νέες διαπιστώσεις στον Παρθενώνα (1980-1990)»
- 11:30 π,μ. Νικόλαος Λιανός, Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, «Ο εντοπισμός του θρόνου των Μυκηνών και η πρόταση αναπαράστασης του»
- 11:45 π.μ. Ευάγγελος Φυλακτός, Καλλιτέχνης Μαρμάρου, Ιστορικός Ερευνητής και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για την Επιστροφή των γλυπτών της Ακρόπολης, «Η Αρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Αντιδράσεις από επίσημα πρόσωπα»
- 12:00 μ.μ. Δρ. Γκαρεθ Όουενς, Γλωσσολόγος, Συντονιστής του Προγράμματος «ΕΚΑ5ΜΙΙ5+» στο Τ.Ε.Ι. Κρήτης και Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανώτατη Εκπαίδευση στο ίδιο Πρόγραμμα, «Λογοτεχνία και Τεχνολογία – Ένα Μουσείο για τον Κόσμο», Νικόλαος Μουτσόπουλος, ομότιμος Καθηγητής του Αρχιτεκτονικού Τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος, στις παρεμβάσεις του, θα αναφερθεί και στα «Μυστικά του Παρθενώνα».

Ερωτήσεις- Συζήτηση