Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

«Στα ξένα είμαι Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος»

«Στα ξένα είμαι Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος»
«Στα ξένα είμαι Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος»

«Τραγουδάμε για την Ελλάδα μας» δήλωσαν την περασμένη Παρασκευή στην έναρξη της συναυλίας που παρουσίασαν στο Royal Theatre Αδελαΐδας οι αδελφοί Τσαχουρίδη, συνοδευόμενοι από την εξαμελή ορχήστρα τους. Η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμά τους ήταν μεγάλη και πολλοί ήταν εκείνοι που χαρακτήρισαν την παράσταση «Ψυχή και Σώμα» ως την καλύτερη μουσική βραδιά της χρονιάς. 

Οι δύο μουσικοί -οι οποίοι κατάγονται από την Βέροια, αλλά έχουν και οι ίδιοι ζήσει τι σημαίνει ξενιτιά, αφού έζησαν χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία-, θεωρούνται σήμερα από τις μεγαλύτερες μουσικές ιδιοφυίες της Ελλάδας. Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης με την ποντιακή λύρα του καθώς και μια πληθώρα ακόμα έγχορδων μουσικών οργάνων με τον διεθνώς αναγνωρισμένο αδελφό του και τενόρο Κωνσταντίνο, ερμήνευσαν τραγούδια δικά τους, ποντιακά, ηπειρώτικα, κρητικά, κυπριακά και δημοτικά αλλά και συνθέσεις μεγάλων Ελλήνων και Ευρωπαίων συνθετών, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης και ξεσηκώνοντας τους παραβρισκόμενους οι οποίοι σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και έστησαν χορό μέσα στην αίθουσα. 

Στην αρχή της παράστασης ο Κωνσταντίνος και ο Ματθαίος είπαν ότι είναι ιδιαίτερα συγκινημένοι που βρίσκονται στην Αδελαΐδα, στην οποία -όπως αποκάλυψαν- έχουν ιδιαίτερη αδυναμία, η οποία οφείλεται, αφενός, στη ζεστασιά και τη φιλοξενία που απολαμβάνουν από την παροικία της Πολιτείας κάθε φορά που εμφανίζονται και, αφετέρου γιατί η πόλη τους θυμίζει την Βόρεια Ελλάδα και την πατρίδα τους. 

Τραγούδησαν τα πάντα. Από το τραγούδι του Στέλιου Καζαντζίδη, «Πατρίδα μ' αραεύω σε», το «Δε σε φοβάμαι» της Μελίνας Ασλανίδου σε στίχους Κυριάκου Ντούμα το οποίο αφιέρωσαν στην πατρίδα μας, το «Κοτσάρι», το «Ομάλ», το «Πεντοζάλη», την «Πριγκηπέσσα του Σωκράτη Μάλαμα, έως το «Te voglio bene» και το «Il sole mio» καθώς και πολλά άλλα.

Πέραν, όμως, από το αδιαμφισβήτητο μουσικό τους ταλέντο, αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση σε όλους όσοι είχαν την τύχη να τους απολαύσουν την Παρασκευή το βράδυ, ήταν η χημεία που είχαν τα δυο αδέλφια επί σκηνής και οι διάλογοι και τα πειράγματα που αντάλλαξαν μεταξύ τους, αλλά και με το κοινό που δεν σταματούσε να τους φωνάζει «μπράβο» και «συγχαρητήρια». Όλο αυτό έδινε μια ατμόσφαιρα παρεΐστικη αλλά και συγκινητική ταυτόχρονα και μια θετική ενέργεια την οποία πήραν οι δύο Πόντιοι μουσικοί μαζί τους φεύγοντας για το Σίδνεϊ όπου έχει προγραμματιστεί και η επόμενη συναυλία τους.

Πηγή: Neoskosmos